Η Λένα Σταμέλου μιλάει στο Radio Alchemy

ΛΕΝΑ  ΣΤΑΜΕΛΟΥ –  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  «GAME OVER»

1.         Game Over.   Τι πραγματεύεται ;
Είναι ένα έργο  επιστημονικής φαντασίας,  το οποία μας  μεταφέρει  στη Γαλλία του  2040,  όπου  παρ’ όλη τη συνεχή  ανάπτυξη   της τεχνολογίας   και των ανθρώπινων  επιτευγμάτων  σε όλους  τους τομείς, ολόκληρη η κοινωνία και το περιβάλλον οδεύουν προς την πλήρη καταστροφή. Επικρατεί  αναταραχή  και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες  είναι ασταθείς. Την ίδια περίοδο ένας νέος πολιτικός,  ονόματι Stalker,  παρουσιάζεται  ως νέος Μεσσίας και είναι έτοιμος να παραπλανήσει   ολόκληρη το λαό,  με απώτερο σκοπό να θέσει σε ισχύ ένα καταστροφικό  σχέδιο το οποίο υποδουλώνει  ολόκληρο το  ανθρώπινο  γένος,  αφαιρώντας κάθε  δικαίωμα  βούλησης,  αυτονομίας και συναισθήματος,  έτσι ώστε  να  συγκεντρώσει  στο πρόσωπο  τον ανθρώπινο  εγκέφαλο,  ικανοποιώντας  το αρρωστημένο  του μυαλό που τον θέλει να φτάσει στη θέωση,  δημιουργώντας   τη Νέα Γη,   τον ιδεατό του δηλαδή κόσμο.  Βρίσκοντας  και  χρηματίζοντας τους κατάλληλους επιστήμονες και έχοντας   ήδη πάρει την εξουσία στα χέρια του,  θέτει σε ισχύ ένα πείραμα  που κανένας δεν θα μπορεί να φανταστεί  πως θα εξελιχθεί   και τι επιδράσεις  θα έχει  στους  ήρωες   που ενεπλάκησαν  σ’ αυτό, χρόνια μετά.  Το παιχνίδι  λοιπόν  αρχίζει. Είστε  έτοιμοι;

2.        Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας  το ατού της παράστασης ;
Η κινηματογραφική  αισθητική της παράστασης,  οι γρήγορες   εναλλαγές  των σκηνών με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν,  είναι στοιχεία που  διαφοροποιούν το Game Over,  από τα θεατρικό  έργα  που συνηθίζουμε  να βλέπουμε και πλέον,  στην  εποχή της υπερπληροφόρησης και της συνεχούς   εξέλιξης  της  τεχνολογίας,   όλοι μας  έχουμε ανάγκη  από παραστάσεις  με   καινοτόμες   προτάσεις  τόσο στη θεματολογία,   όσο στην οπτική   και τη σκηνοθεσία.   Σίγουρα  το Game Over   δίνει μια νέα  οπτική θεατρικής  αισθητικής,  πράγμα  το οποίο είναι και το  δυνατό χαρτί  αυτού του «παιχνιδιού».

3.        Πόσο δύσκολο   είναι ένα έργο  αυτού του ρεπερτορίου ;
Η δυσκολία  σ’ ένα  έργο επιστημονικής  φαντασίας,   όπως το  Game Over,  έγκειται  κυρίως στην προσπάθεια  ταύτισης  του ηθοποιού  με τις συνθήκες  μιας  εποχής  που δεν έχει  βιώσει  εμπειρίες, μιας εποχής  όπου η τεχνολογία  έχει  πλέον  τον κύριο λόγο  και η ανθρώπινη  ύπαρξη  άρχει και  υποτάσσεται  σι’ αυτήν.   Αν και  χρονολογικά η δράση  δε  συμβαίνει σε   χρονικό διάστημα πολύ  μακρινό  σε  σχέση με το σήμερα,   ωστόσο  χρειάζεται  αρκετή προσπάθεια  και φαντασία  για να μπεις στον κόσμο της τεχνολογίας του 2040 και να προσεγγίσεις όσο το δυνατόν  καλύτερα τους ήρωες  αυτούς.

4.        Ποιο ρόλο  κάνεις και ποιοι  οι στόχοι του στην ιστορία ;
Ενσαρκώνω   τη Sophie,   μια τρομερά  φιλόδοξη επιστήμονα. Είναι γιατρός,  με εξειδίκευση στη χειρουργική  εγκεφάλου,  όπου μαζί με το σύζυγο και  συνεργάτη της Michael,  ο οποίος  είναι ψυχαναλυτής,  δοκιμάζουν συνεχώς    μέσω ερευνητικών διαδικασιών και πειραμάτων,  νέες μεθόδους  για την εξέταση του ανθρώπινου εγκεφάλου και των λειτουργιών του, ώστε να  ανακαλύψουν  καινούργιους  τρόπους   αξιοποίησης  των  δυνατοτήτων  αυτών  για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.  Η ματαιοδοξία  όμως της Sophie  και η δίψα  της για δόξα για χρήμα θα τη φέρει αντιμέτωπη  μ’ έναν εαυτό  που η ίδια κρατούσε καλά  κρυμμένο για χρόνια, πίσω από το ασφαλές  επαγγελματικό  της προσωπείο και οι καλά  κρατημένες  ισορροπίες του περιβάλλοντος της θ’ αρχίσουν  να κλωνίζονται.

5.        Τι μήνυμα  θα μας περάσει  η  ιστορία που θα μας δείξετε;
Προσωπικά  θεωρώ  ότι  το μήνυμα  που περνάει  το «Game Over», είναι ότι ο άνθρωπος   πάντα θα έχει βούληση  και όσο και να επέμβει  οποιοδήποτε  τεχνολογικό μέσο,  δεν μπορεί να υποκαταστήσει  τον τρόπο λειτουργίας  του ανθρώπινου νου. Υπάρχει πάντα  το  δικαίωμα  επιλογής. Μπορείς να είσαι  θύμα και θύτης, παίχτης και πιόνι.  Το παιχνίδι έχει  πολλές οπτικές και πίστες,  αλλά πάντα ο άνθρωπος   επιλέγει τελικά.  Πότε, πως και τι θα παίξει.

6.        Ποια είναι η γνώμη σου για την εξουσία  σήμερα στην Ελλάδα;
Δυστυχώς   όλοι βιώνουμε  τις δυσκολίες  στη χώρα μας  αυτά τα χρόνια,  σε όλους τους τομείς. Είμαστε βομβαρδισμένοι από κατευθυνόμενες   τις περισσότερες  φορές φωνές,  οι οποίες  προσπαθούν να διαμορφώσουν τη σκέψη μας,  να επέμβουν σ’ αυτή με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα εκάστοτε   κυβερνητικά συμφέροντα.  Οι φωνές αυτές   είναι παραπλανητικές   γιατί  μας κάνουνε φερέφωνα   άλλων κι αρχίζουμε  να ετεροπροσδιοριζόμαστε,  χάνοντας  έτσι  την προσωπικότητα,   την άποψη και την ατομικότητά μας. Αυτή  η μορφή  εξουσίας,   λοιπόν στην Ελλάδα  του σήμερα, η οποία  οδηγεί   σε πνευματικό  ευνουχισμό,  χαώνει το λαό και δεν τον βοηθάει  στο να συσπειρωθεί  για να διεκδικήσει  ατομικά και συλλογικά  «θέλω».  Δυστυχώς η κρίση,  εκτός από οικονομική είναι  πολιτισμική και κρίση ταυτότητας,   οπότε  οποιοσδήποτε  καλοθελητής   που θα πάει στα χέρια του την εξουσία  του τόπου,  μπορεί χωρίς πολύ κόπο, μόρφωση και  ιδεώδη,  να  επηρεάσει  και να χειραγωγήσει.   Ελπίζω όλοι μας να επαναπροσδιορίσουμε και να βάλουμε τα  δυνατά μας,  ώστε  κάθε  ενέργεια   ακόμη και της καθημερινότητάς  μας, να είναι μια πολιτική κίνηση ,  αμιγώς  προσωπική  και στοχευμένη  και με όραμα  για τις καλύτερες   δυνατές  συνθήκες  διαβίωσης  και  εξέλιξης.

7.        Μίλησέ  μας  για ένα καλλιτεχνικό  σου όνειρο
Προς το παρόν, όνειρο  μου είναι έχει επιτυχία  το «Game Over», όπου  όλη η ομάδα   έχει βάλει  τα δυνατά της  γι’ αυτό.  Μετά ελπίζω  να  συνεχίσω  να έχω  τόσο ωραίες   συνεργασίες   όπως αυτή,  με  αξιόλογα  έργα και συντελεστές   και να μπορώ  να  εξελίσσομαι   υποκριτικά  μέσα  απ’ αυτές.