,

Eίδαμε τη παράσταση «Αναφορά στο Γκρέκο»

Κριτική της παράστασης «Αναφορά στο Γκρέκο»

Από την Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Φθινοπωρινό βράδυ Τρίτης και ο δρόμος μας βγάζει στο θέατρο Γκλόρια στο κέντρο της Αθήνας για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Αναφορά στο Γκρέκο», το τελευταίο έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόκειται για ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας που ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Νίκου Καζαντζάκη και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του συγγραφέα, αλλά στέκεται στους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί αυστηρά τη χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Μια παράσταση που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο, συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Ο Τάκης Χρυσικάκος αναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά το βαρύ φορτίο να ενσαρκώσει αυτόν τον ογκόλιθο της λογοτεχνίας με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει αφού είναι συγκλονιστικός και πλησιάζει τον συγγραφέα τόσο ερμηνευτικά όσο και σε πραγματική φυσική ομοιότητα. Η μεστή του ερμηνεία και η ευκολία με την οποία ελίσσεται μεταξύ των διαφορετικών συναισθημάτων καταφέρνει να μας κερδίσει από το πρώτο κιόλας λεπτό. Το εξομολογητικό κείμενο του Καζαντζάκη ζωντανεύει μέσα από την αμεσότητα της αφήγησης του ηθοποιού και μας παρασέρνει σε μια Ελλάδα του παρελθόντος, στις πραγματικές μας ρίζες που κοντεύουμε πια να λησμονήσουμε στις μέρες μας.

Μαζί του βρίσκονται επί σκηνής η εξαιρετική Γεωργία Νταγάκη στη λύρα και στο τραγούδι και ο Χρυσόστομος Καραντωνίου στην κλασσική κιθάρα, οι οποίοι ντύνουν μουσικά την παράσταση και ερμηνεύουν τραγούδια που αγγίζουν τις ψυχές μας και μας συγκινούν βαθύτατα.

Είναι αναμφισβήτητα μια παράσταση που πρέπει να δει ο καθένας μας αφού τα 85 λεπτά της συνολικής διάρκειας θα μας κάνουν να θυμηθούμε πράγματα που έχουμε κρύψει καλά στα ντουλάπια των αναμνήσεών μας, θα αναθεωρήσουμε τα δεδομένα μας και θα βγούμε πιο δυνατοί.

Καλή θέαση σε όλους!