,

Eίδαμε τη παράσταση «Ηρακλής – οι 12 άθλοι»

Κριτική της παράστασης «Ηρακλής – οι 12 άθλοι»

 Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Πρωί Κυριακής και ο δρόμος μας οδήγησε στην είσοδο του επιβλητικού θεάτρου Πάνθεον για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ηρακλής – οι 12 άθλοι», μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική!

Πρόκειται για μια σύλληψη και σκηνοθετική δουλειά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη βασισμένη στο αρχικό κείμενο του Στρατή Πασχάλη με πρωταγωνιστή το Νίκο Κουρή στο ρόλο του Ηρακλή. Η συγκεκριμένη παράσταση είχε ανέβει και πριν δυο χρόνια στο θέατρο Πάνθεον με το Σάκη Ρουβά να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποσπά εξαιρετικές κριτικές.

Ο Ηρακλής είναι ο ισχυρότερος και πιο δημοφιλής ήρωας στην ελληνική μυθολογία. Συνδύαζε τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση και είχε σαν στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού κόσμου από το «κακό». Οδηγήθηκε στο να αναλάβει δώδεκα ακατόρθωτες προκλήσεις, αναζητώντας την εξιλέωση. Δώδεκα άθλους που του επέβαλλε να φέρει εις πέρας ο ξάδερφός του Ευρυσθέας, υποκινούμενος από τη θεά Ήρα. Ένας μύθος βασισμένος σ’ έναν πραγματικό πολεμιστή.

Στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον λοιπόν είδαμε δώδεκα διαφορετικά συγκλονιστικά σκηνικά ,με την επιμέλεια κι αυτά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη,  να ζωντανεύουν τους 12 άθλους του μυθικού ήρωα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα και καθηλώνοντας μικρούς και μεγάλους. Η εξόντωση του φοβερού λιονταριού της Νεμέας, ο αφανισμός της Λερναίας Ύδρας,  το γοργό ελάφι της Κερύνειας, ο Ερυμάνθιος Κάπρος, οι στάβλοι του Αυγεία, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, ο άγριος ταύρος της Κρήτης, τα άλογα του Διομήδη, η ζώνη της Ιππολύτης, τα βόδια του Γυρυόνη, τα μήλα των Εσπερίδων και η κάθοδος στον Άδη για την αναζήτηση του Κέρβερου πήραν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας και μας δίδαξαν την ομορφιά της Ελληνικής μυθολογίας.

Θα ήταν άδικο να μπούμε σε μια διαδικασία σύγκρισης του Νίκου Κουρή με το Σάκη Ρουβά καθώς και οι δύο καλλιτέχνες προσέγγισαν εντελώς διαφορετικά το ρόλο του σπουδαίου Ηρακλή φέρνοντας ένα εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ο Νίκος Κουρής μας έδειξε πώς η ρώμη σε συνδυασμό με τη σοφία και τη λογική μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά ξεπερνώντας έτσι κάθε δυνατό εμπόδιο. Κι αυτό είναι και το ουσιαστικό μήνυμα της παράστασης.

Ξεχωρίσαμε την υπέροχη Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο του Ευρυσθέα, την επιβλητική παρουσία της Πηνελόπης Μαρκοπούλου στο ρόλο της θεάς Ήρας αλλά και τον Άγγελο Μπούρα στο ρόλο του Ιόλαου. Να αναφέρουμε ότι στην παράσταση υπάρχουν και τραγούδια σε σύνθεση του Γιώργου Θεοφάνους και στίχους της Νίκης Παπαθεοχάρη και μας άρεσαν ιδιαίτερα.

Πρόκειται για μια ευχάριστη και διδακτική παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσει κάθε μικρός και μεγάλος. Εμείς πάντως σαν την προτείνουμε με σιγουριά!

Καλή θέαση σε όλους!

Πληροφορίες για τη παράσταση : ΕΔΩ