,

Είδαμε τη παράσταση «Αυτός και το πανταλόνι του»

Κριτική της παράστασης «Αυτός και το πανταλόνι του»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

«Αυτός και το πανταλόνι του», ένα συγκλονιστικό μονόπρακτο από την αριστοτεχνική γραφή του Ιάκωβου Καμπανέλλη παίζεται για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο «Underground» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Αρζόγλου και σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη. Πώς ήταν δυνατόν να αντισταθούμε στον πειρασμό να το παρακολουθήσουμε;

Πρόκειται για ένα μονόλογο που ουσιαστικά είναι διάλογος: η σύγκρουση ενός αδύναμου άνθρωπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Η μάχη ανάμεσα σε αυτά που ήθελε να κάνει και σε αυτά που τελικά έπραξε.

Ο Κώστας Αρζόγλου ερμηνεύει «Αυτόν», έναν ήρωα – σύμβολο που στο πρόσωπό του ταυτίζεται πλήθος κόσμο. Αυτός είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, βουτηγμένος στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του, σπίτι- δουλειά, δουλειά- σπίτι, αδύναμος να διεκδικήσει τα όνειρα, τους ανθρώπους δίπλα του, ακόμα και την ίδια του τη ζωή κατορθώνοντας να ζει με τις αναμνήσεις του, αναμοχλεύοντας συνεχώς καταστάσεις του παρελθόντος. Ο ηθοποιός μας χαρίζει για άλλη μια φορά μια συγκλονιστική ερμηνεία αναγάγοντας τον ήρωά του σε μια τραγική φιγούρα σκορπώντας απλόχερα τη συγκίνηση στους θεατές.

Μαζί του στη σκηνή ο Πάνος Μπόρας που ερμηνεύει τη συνείδηση του ήρωα με αξιοθαύμαστη πλαστικότητα και χάρη. Η διαφορετικότητα και οι αντιθέσεις των δυο ηρώων (νιάτα- γηρατειά, ζωντάνεια – παραίτηση) υπογραμμίζεται ξεκάθαρα επί σκηνής τόσο με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Πεφάνη, η οποία έχει στήσει στην ουσία ένα ουτοπικό θέαμα, ένα θεατρικό όνειρο με έμφαση στο συναίσθημα αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των πρωταγωνιστών όσο και με το φωτισμό που επιμελείται ο Αργύρης Θέος και κατορθώνει να φωτίσει τον εσωτερικό κόσμο και τις δεύτερες σκέψεις του πρωταγωνιστή μας.

Ένα έργο που φωτίζει τη μοναξιά που φωλιάζει μέσα μας και συχνά επιλέγουμε να την κρύβουμε ανάμεσα τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Μια παράσταση που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσετε!

Καλή θέαση σε όλους!