Έξι Ιστορίες για Μικρούς Σάτυρους

Έξι Ιστορίες για Μικρούς Σάτυρους

Πώς μπορεί μια ζωντανή καρδιά να στοιχειώσει έναν καθρέφτη; Πώς πείθεται μια μάγισσα να ξαναρίξει μια κατάρα ασχήμιας στο λυτρωμένο πριγκιπόπουλο; Τι συμβαίνει όταν ένας θεός αγαπά τους ανθρώπους μέχρι θανάτου, τι βλέπει μια ναρκομανής κοπέλα όταν πετά στον ουρανό και ποια μυστικά κρύβονται πίσω από ένα ζευγάρι ξύλινα μάτια;

“Έξι Ιστορίες για Μικρούς Σάτυρους”: έξι παραμύθια από τα πιο γνωστά, ειπωμένα με τρόπο άγνωστο. Σε κάθε ιστορία ο σάτυρος, ο Πάνας, το κτηνώδες μέσα στον άνθρωπο και το ψεγάδι σε καθετί ευγενικό μας, ξεπροβάλλει αναπάντεχα, σκιαγραφώντας εκείνο που με άσματα και πολιτισμούς παλεύουμε να σκεπάσουμε – το σκοτεινό, το απωθημένο, το πανάρχαιο.

 

Ο Πέτρος και ο Πάνας

Μια σύγχρονη, πανκ απόδοση ενός γνωστού παραμυθιού. Μη σας ξεγελάει ο τίτλος: το παραμύθι είναι διαφορετικό από αυτό που φαντάζεστε.

Καρφιά

Η αγάπη είναι η σκάλα που ανεβάζει όλα τα πράγματα. Αντιθέτως, η έλλειψή της οδηγεί στην πτώση. Πόσα μπορεί να τολμήσει ένας πρίγκιπας, ένας θεός, στο όνομα της αγάπης;

 

Ξύλινα Μάτια

Ένας εφιαλτικός Πινόκιο θυμάται λεπτομέρειες της ζωής του και περιγράφει τον κόσμο όπως τον βλέπουν τα ξύλινα μάτια του.

Μη Λύνεις τα Μάγια

Ένα μονόπρακτο για το πώς κάποιες φορές ακόμη και οι κατάρες μπορεί να έχουν τη χρησιμότητά τους. Τι σημαίνει ομορφιά και τι ασχήμια, και ποιος πιο κατάλληλος από την Πεντάμορφη που αγάπησε ένα Τέρας, για να μας το εξηγήσει;

 

Ο Καθρέφτης που Θυμόταν

Πώς και γιατί ένας μαγικός καθρέφτης κάνει σκοπό της ύπαρξής του να παρακολουθεί και να θαυμάζει την καινούρια βασίλισσα και μητριά της Χιονάτης. Πώς και γιατί ένας μαγικός καθρέφτης μπορεί να ζωντανέψει, εγκαταλείποντας τον τοίχο όπου είναι κρεμασμένος, καταλήγοντας να πληρώσει για ξένα εγκλήματα.

 

Χαλαζίας

Τι θα γινόταν αν η Χιονάτη δοκίμαζε να πάρει τον μαγικό καθρέφτη της μητριάς της και να καταφύγει στου αιώνιους πάγους του Βορρά, και μετά να τον σπάσει, στέλνοντάς τον να στοιχειώσει τον κόσμο με χίλια και ένα γυάλινα κομμάτια.

 

Συγγραφέας: Ειρήνη Μαντά
Εκδόσεις: Nightread, 2016
ISBN: 978-960-9773-06-5
Σελ. 120

 

Βιογραφικό της Συγγραφέως

 

Η Ειρήνη Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κλασικό τραγούδι στο Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη και υποκριτική στη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΙΑΣΜΟΣ.
Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα “Genius Scribendi: Το δαιμόνιο της γραφής” από τις Εκδόσεις ETRAbooks. Το μυθιστόρημα εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ars Nocturna το 2012. Άρθρα της και διηγήματα έχουν κυκλοφορήσει στα περιοδικά λογοτεχνίας του Φανταστικού Κοσμική Διάσταση, Φανταστικά Χρονικά, Δραματουργοί των Γιανν και Συμπαντικές Διαδρομές.
Το 2014 συμμετείχε στις ανθολογίες “Κλειστοί Χώροι” (εκδόσεις Ars Nocturna) στη συλλογή παραμυθιών “Κόκκινη κλωστή δεμένη” (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές) και στην ανθολογία διηγημάτων “7 Λέξεις, Διαγωνισμός Λόγω Τέχνης 2013” που ήταν αφιερωμένος στον Κ. Π. Καβάφη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το 2015 εκδόθηκε το επικής φαντασίας μυθιστόρημά
της “Το δάσος με τα Πέπλα”, επίσης από τις εκδόσεις Ars Nocturna.