,

Είδαμε τους Panx Romana στο θρυλικό Κύτταρο

Σάββατο 21 Ιανουαρίου Panx Romana στο θρυλικό κύτταρο.

Ανέκαθεν οι συναυλίες των Panx ήταν μία διαμαρτυρία μία γροθιά στο κατεστημένο μία διακήρυξη  και εγώ ένιωθα ευλογημένος που έχω συμμετάσχει σε ουκ ολίγες εξ αυτών. Είχα πολλά χρόνια να τους δω ίσως πάνω από δεκαπέντε και ήδη ένιωθα μία μικρή ανατριχίλα αλλά και αγωνία για το τι πρόκειται να δω. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη ήρθε όταν ο δρόμος έξω από το Κύτταρο ήταν γεμάτος κόσμο διαφόρων ηλικιών από πιτσιρικάδες δεκαπεντάχρονους μέχρι σαραντάρηδες και μεγαλύτερους. Το ελληνικό πανκ ζει και βασιλεύει είπα μέσα μου.

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Xenofon Razis με την ακουστική του κιθάρα και να ετοιμάζει το κοινό για το show των Panx Romana. Λίγο μετά τις 23:00 οι Panx ανέβηκαν στην σκηνή με το τραγούδι του ποταμού και το Κύτταρο πήρε φωτιά. Η επανάσταση ξεκίνησε. Επίκαιροι όσο ποτέ, άλλωστε οι panx ανέκαθεν ήταν από τις μπάντες που έπαιρναν θέση για το τι γίνεται γύρω μας από τις αρχές του 80 έως και σήμερα. Για τα γεγονότα στο Πέραμα, την προσφυγιά, το αστυνομοκρατούμενος κράτος για τους φασίστες και τον φασίστα που πρέπει να σκοτώσει από μέσα του ο κάθε άνθρωπος και κυρίως για την αγάπη.  Κράτος κλειστόν , Ράδιο κατάληψη, Rock and roll βοήθειες και τα stage  diving έδιναν και έπαιρναν . Κόσμος να ανεβαίνει στην σκηνή και να χορεύει και να τραγουδάει.

Μαζί τους όπως μας είχαν προϊδεάσει μοιράστηκαν την σκηνή και φίλοι τους καλλιτέχνες αδέρφια του όπως οι ίδιοι οι Panx Romana λένε. O  μεγάλος Τόλης Φασόλης των sharp ties τραγουδώντας μαζί τους δύο κομμάτια  το Just Five Minutes των Sharp Ties και  το Monkey Man των  Specials. Το παιδί χωρίς πατρίδα ο Mc Yinka, αλλά και ο Νίκος Γιούσεφ από Υπόγεια ρεύματα και Tsiri band.

Οι Panx δυναμικοί όσο ποτέ με τεράστια ενέργεια σαν έφηβοι να κοπανούν μελωδίες και στίχους και σπάνε κόκκαλο και τον Franx να πηδάει από την σκηνή και το πλήθος να τον περιφέρει. Οι κιθάρες όπως πάντα κοφτερά μαχαίρια το μπάσο να γκρεμίσει το χώρο και τα τύμπανα του Δημητράκα γροθιά στο στομάχι.

Κάπου εκεί όπως μας πληροφόρησαν έπρεπε να τελειώσει η συναυλία αλλά μας επιφύλασσαν ακόμη μία έκπληξη. Πριν 35 χρόνια έπαιξαν πρώτη φορά σε αυτόν τον χώρο λέγοντας ιστορίες για το πως ο κυρ Αντρέας από το Κύτταρο προσπαθούσε να κρατήσει ανέπαφο το χώρο από τους τότε πάνκηδες της εποχής. Το τότε set που έπαιξαν μας παρουσίασαν με την ίδια σειρά και η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Δεν ξέρω αληθινά τι μου άφησε περισσότερο αυτή η βραδιά. Οι Panx Romana και το Pax American φαντάζει το καλύτερο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό πρέπει  και οφείλει να κάνει η μουσική να αφυπνίζει να ταρακουνάει να ξυπνάει τον κόσμο και οι μπάντες να παίρνουν θέση να μιλάνε για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας όπως πραγματικά είναι και οι Panx το κάνουν αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Playlist

Το Τραγούδι Του Ποταμού

Κράτος Κλειστόν

Ράδιο Κατάληψη

R’n’RΒοήθειες
Παραμάνα
Νεκρόπολις
3ΑκόρνταΦτάνουν
PeterPanx
Κοινόπολη
Συναγερμός
JustFiveMinutes
MonkeyMan
Birdy
ΣκουπιδότοποιΟνείρων
ΜαύρηΑνεμώνα
Immigraniada
Κλόουν
ΠαιδιάΣταΌπλα
ΔιαγωγήΚοσμία
ΑγάπηΣανΦοράς
MetropolitanIndians
PaxAmericana3

Πάρτυ Κωφαλάλων

35Άνω Άνω 5 Άνω
Γράμμα
ΚαταστολήΣτο Περιθώριο

Διακοπές Στο Χακί

Encore
Ζω Στο Φόβο
Σκηνοθέτες Βίας
Αντιρρησίες Συνείδησης
Κόμπλεξ
Μηχανικό Μωρό
Στο Λυκαυγές Ενός Νέου Συστήματος
Αθήνα
Ανώνυμοι Ήρωες Επώνυμα Μνημεία (Πολυτεχνείο)
Έλληνες

 

Kείμενο – Φωτογραφία : Jim hionatos Petrovitsis