,

Είδαμε την παράσταση «Τελευταία Στοιχήματα»

Είδαμε την παράσταση «Τελευταία Στοιχήματα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

«Τα τελευταία στοιχήματα» έλεγαν πως ένα μικρό διαμαντάκι παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Underground. Πώς μπορούσαμε λοιπόν να τα αγνοήσουμε και να μην επισκεφτούμε το χώρο για να επιβεβαιώσουμε τις καλές φήμες;

Ο δρόμος μας έβγαλε στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας και στο θέατρο Underground, όπου η Ομάδα Θεάτρου «δήλος» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 μόνο παραστάσεις την παράσταση «Τελευταία Στοιχήματα». Πρόκειται για πρωτότυπο κείμενο, το οποίο είναι αποτέλεσμα μίας εκτεταμένης  έρευνας πάνω στην ιστορική περίοδο του «Κραχ» στην Αμερική και του αρχείου των χορευτικών μαραθωνίων της Santa Monica, καθώς και εμπνευσμένο από τη βιβλιογραφία των Horace McCoy, William Falkner και Ellroy James.

Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι η μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930 στην Αμερική και ο αντίκτυπός της στον μέσο πολίτη. Με φόντο την εικόνα της οικονομικά ερειπωμένης Αμερικής και προς τέρψη του «φιλοθεάμονος» κοινού, απελπισμένοι άνθρωποι διαγωνίζονται σ’ έναν μαραθώνιο χορού. Στροβιλίζονται επί ώρες, ημέρες, εβδομάδες, πιέζουν τα κορμιά τους πέρα από τα όρια της εξάντλησης, για να κερδίσουν ένα χρηματικό «έπαθλο» με σκοπό να γλιτώσουν από τη μιζέρια τους.

Αργυρώνητοι διαιτητές, απελπισμένοι γιατροί, μουσικοί επί σκηνής υποχρεώνονται να παίζουν 24 ώρες τη μέρα. Η κριτική επιτροπή δεν σταματάει τις παράλογες απαιτήσεις της, όποιο κι αν είναι το κόστος και το κοινό πληρώνει εισιτήριο για να διασκεδάσει από την εξέδρα και να στοιχηματίσει στο αγαπημένο του ζευγάρι. Ποιός θα αντέξει μέχρι τέλους;

Είδαμε επι σκηνής απεγνωσμένους ανθρώπους, πρόθυμους να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν ο καθένας ό,τι είχε περισσότερη ανάγκη. Η απληστία τους για χρήματα, δόξα, σεξ, ναρκωτικά και επιβεβαίωση κατάντησε απειλή για την ίδια τους την υπόσταση αφού στο βωμό των παθών τους δεν λογάριαζαν σεβασμό προς τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους. Αυτό από μόνο του σαν εικόνα, ήταν τρομακτικό.

Ένα έργο σκληρό, προφητικό, μια γροθιά στο στομάχι που σίγουρα περιέχει πολλά στοιχεία της δικής μας καθημερινότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Τα στοιχεία αυτά τονίζονται με περίτεχνο τρόπο από τη σκηνοθετική ματιά της Δήμητρας Χατούπη. Μας άρεσε πολύ ο τρόπος που προσέγγισε το έργο ξεγυμνώνοντας στην κυριολεξία μπροστά στα μάτια μας τη γυμνή αλήθεια και τον εξευτελισμό που μπορεί να υποστεί μια ανθρώπινη οντότητα. Η σκηνοθεσία της ήταν ιδιαιτέρως προσεγμένη και μας ενθουσίασε το γεγονός ότι είχε προσθέσει δράση σε όλα τα σημεία της θεατρικής αίθουσας κάνοντάς συχνά τους θεατές μέρος της παράστασης.

Με χαρά παρατηρήσαμε ότι και οι 20 ηθοποιοί που συμμετέχουν, ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της Δήμητρας Χατούπη υπηρετώντας με ακρίβεια και σεβασμό τους ρόλους τους. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους για το συνολικό αποτέλεσμα, την ομαδικότητά τους αλλά και τις φυσικές τους αντοχές. Δεν είναι και λίγο να χορεύει κανείς χωρίς σταματημό για περίπου 90 λεπτά. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε τα εύσημά μας και στη Ζωή Κολλάτου με το Σταύρο Κώττα που επιμελήθηκαν την κίνηση των παιδιών και ήταν πραγματικά εξαιρετική.

Από τους ηθοποιούς ξεχωρίσαμε λίγο περισσότερο την Ιωάννα Σιμάτη, τη Σεμίνα Μιτζέλου και την Αναστασία Πλέλλη όπως και το Θωμά Καζάση και Γιώργο Γογώνη για τη λάμψη, το ταλέντο, την ομορφιά τους μα κυρίως για το γεγονός ότι κατάφεραν να μαγνητίσουν το βλέμμα μας όσο βρίσκονταν στη σκηνή. Το αστέρι τους λάμπει και θα λάμψει ακόμη πιο δυνατά στο μέλλον!

Υπέροχα τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη όπως και η επιμέλεια της μουσικής του Κωστή Βοζίκη που ήταν πλήρως εναρμονισμένα στην εποχή του έργου και πρόσθεταν πολλά συν στο συνολικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ακριβώς έχουμε να πούμε και για τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά που ήταν στην ουσία ένα αγωνιστικό χορευτικό ρινγκ που ταίριαζε απολύτως στην περίσταση. Πανέξυπνη και η ιδέα της άμμου στο έδαφος, την οποία και εκμεταλλεύτηκαν υποκριτικά οι περισσότεροι ηθοποιοί δίνοντας έμφαση στην προσωπική πτώση του ήρωά τους.

Αναμφισβήτητα, τα «Τελευταία Στοιχήματα» είναι μια παράσταση που με τις συνεχείς της εντάσεις και εναλλαγές κατάφερε να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Καλή σας θέαση!