Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις GUTENBERG

Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις GUTENBERG

Κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις GUTENBERG τα βιβλία “Ο Στόουνερ”  και “Η συλλογή των 49 στο σφυρί”.

John Williams 

Ο ΣΤΟΟΥΝΕΡ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Αθηνά Δημητριάδου

ISBN: 978-960-01-1849-0
1η έκδοση, 
Μάρτιος 2017
σελ. 
409, 15,00 €

 

Ένας «αντι-Γκάτσμπι» που δεν οδηγεί σε φανταχτερά σαλόνια, αλλά στα βάθη της καρδιάς», όπως εξηγεί το New Yorker, «ένα θαύμα» κατά την Guardian: Το παγκόσμιο best seller του 2013 που γράφτηκε το 1965!

 

Πραγματεία για τον έρωτα, αλλά και για την πραγματική ζωή με τις μικροχαρές, τις απογοητεύσεις της, «πανεπιστημιακό μυθιστόρημα», Ο Στόουνερ πρωτοεκδόθηκε το 1965. Πενήντα χρόνια αργότερα ένα δημοσίευμα του New Yorker με τίτλο «Το σημαντικότερο μυθιστόρημα για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ» έκανε κριτικούς και αναγνώστες να το ανακαλύψουν ξανά και να ενθουσιαστούν μαζί του. Στην Αγγλία ανακηρύχθηκε «Βιβλίο του 2013» και άρχισε να μεταφράζεται σε διάφορες χώρες με εξίσου εντυπωσιακή επιτυχία.

 

Ο Στόουνερ, ένα χωριατόπαιδο χωρίς καμιά άλλη φιλοδοξία εκτός από το να συνεχίσει να δουλεύει στα χωράφια του πατέρα του βρίσκεται σχεδόν τυχαία στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει γεωπονική. Παρακολουθεί μάλλον αδιάφορα τα μαθήματα. Ούτε πιστεύει πως μπορούν να του αλλάξουν τη ζωή, ούτε και επιθυμεί κάτι τέτοιο. Μέχρι που το Σονέτο 73 του Σαίξπηρ του ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο. Αποφασίζει να σπουδάσει αγγλική φιλολογία και να παραμείνει στο πανεπιστήμιο ως καθηγητής. Δεν ελπίζει σε κάποιου είδους λαμπρή καριέρα. Δουλεύει σκληρά, όπως έκανε πάντα, και περνά τη ζωή του κυρίως γράφοντας και διαβάζοντας μέχρι που συναντά την Ίντιθ. Η έλξη που νιώθει για εκείνη αποδεικνύει, μετά το γάμο τους, απατηλή και η γέννηση της κόρης τους κάθε άλλο παρά βελτιώνει την καθημερινότητα τους. Η σχέση με μια νεαρή καθηγήτρια θα γλυκάνει τη ζωή του, θα εμπλακεί όμως στους ανταγωνισμούς εντός του πανεπιστημίου.

Η σχέση των δύο είναι «ένας έρωτας πάθος, όχι πάθος του νου ούτε της σάρκας· μια δύναμη που τα εμπεριέχει και τα δύο, σαν να ήταν άλλο από το υλικό του έρωτα», όπως γράφει ο John McGahern στον πρόλογο του βιβλίου. Αγάπη και ηδονή είναι και η σχέση του ήρωα με τη λογοτεχνία. Αυτά τα δύο κινούν τη ζωή του Στόουνερ. αλλά και το ίδιο το μυθιστόρημα που μιλά για τις, εξίσου πολύτιμες, χαρές και λύπες κάθε αγάπης και τις περιγράφει με έναν τρόπο, όπως τονίζει στο επίμετρο ο Άρης Μπερλής, «σπάνιας πια  στην πεζογραφία αφηγηματικής απλότητας».

 

*Ο Τζον Γουίλιαμς γεννήθηκε στο Τέξας το 1922 από γονείς αγρότες, όπως ο Στόουνερ, και έγινε και αυτός καθηγητής πανεπιστημίου.  Άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα το 1942, μεσολάβησαν αρκετά ποιήματα και μετά Ο Στόουνερπου ήταν το πρώτο έργο του που έτυχε, τότε κάποιας προσοχής. Μεγαλύτερη επιτυχία έκανε το επόμενο, ο Αύγουστος με θέμα τον Ρωμαίο αυτοκράτορα (θα εκδοθεί το φθινόπωρο στη σειρά Aldina) που το 1972 του χάρισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ. Πέθανε το 1994 χωρίς καν να υποψιάζεται την επιτυχία που έχει σήμερα Ο Στόουνερ.

 

Thomas Pynchon

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ 49 ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Δημήτρης Δημηρούλης

 

ISBN: 978-960-01-1850-6
1η έκδοση,
Μάρτιος 2017
σελ.
281, 14,00 €

 

Θεωρίες συνομωσίας και η κατάρρευση ενός «αμερικανικού ονείρου» στο δημοφιλέστερο βιβλίο του πιο πολυσυζητημένου σύγχρονου συγγραφέα με τους φανατικότερους αναγνώστες στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

 

Η Οιδίπα, μια τυπική Αμερικανίδα μικροαστή νοικοκυρά, επιστρέφοντας από μια επίδειξη τάπερ πληροφορείται πως έχει οριστεί εκτελέστρια της κληρονομιάς ενός πάμπλουτου παλιού εραστή της. Αυτό γίνεται αφορμή να φύγει από τον κλειστό της κόσμο και να αρχίσει να περιπλανιέται σε μια άλλη κρυφή, μυστηριώδη Αμερική. Ένα παράξενο σύμβολο την φέρνει σε επαφή με το περιθωριακό, παράνομο δίκτυο επικοινωνίας Τρίστερο. Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για αυτό μπλέκει σε έναν λαβύρινθο σκοτεινών υπαινιγμών, ατεκμηρίωτων στοιχείων και μυστικών οργανώσεων που δρουν αιώνες. Όσο συλλέγει πληροφορίες, τόσο αναστατώνεται η ζωή η δική της και των γύρω της, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι της, τόσο πυκνώνει το μυστήριο.

 

«Ένα από τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα», σύμφωνα με το Time Magazine, «μια συναρπαστική συνάντηση με την Αμερική», κατά τους New York Τimes. Η καλύτερη πρώτη γνωριμία με τον Πίντσον μια και τα προβλήματα που θίγει, τα ερωτήματα που θέτει και ο τρόπος που τα προσεγγίζει αφορούν κάθε άνθρωπο σε κάθε κοινωνία.

«Ένα εκρηκτικό μείγμα ποπ κουλτούρας και επιδεικτικής λογιοσύνης», όπως τονίζει ο μεταφραστής του, Δημήτρης Δημηρούλης, «που προσφέρει μια διαφορετική σύλληψη του κόσμου σ’ ένα αφηγηματικό ιδίωμα που ανατρέπει τις συμβατικές παραστάσεις για την ιστορία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και, κυρίως, για τη λογοτεχνία».

 

*Ο Τόμας Πίντσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους πεζογράφους. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Τζόις, θεωρώντας ότι οι δύο αυτοί συγγραφείς αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα κορυφαίες πραγματώσεις του μεταμοντερνισμού και του μοντερνισμού. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1937. Σπούδασε πρώτα μηχανολογία και μετά αγγλική φιλολογία στο Κορνέλ την εποχή που δίδασκε εκεί και ο Ναμπόκοφ. Άρχισε να εργάζεται ως μηχανικός στη Boeing και παράλληλα να γράφει το πρώτο του  βιβλίο, το V, με το οποίο αμέσως άρχισε να αποκτά φανατικούς θαυμαστές. Από τότε μέχρι σήμερα αυξάνονται διαρκώς, σε όλο τον κόσμο τα έντυπα, οι ηλεκτρονικές σελίδες και οι ομάδες των φανατικών «πιντσονικών»· και στην Ελλάδα υπάρχει ηλεκτρονικό περιοδικό μόνο για το έργο του, το Zone.  Είναι πια ο πιο γνωστός άγνωστος, μια και πολλά πράγματα για την ζωή του δεν ξέρουμε. Κυκλοφορούν μόνο δύο παλιές φωτογραφίες του, σπανιότατα δίνει συνεντεύξεις, δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Γράφει όμως συχνά άρθρα για συγγραφείς, συγκροτήματα, μουσικές. καθώς και κείμενα κοινωνικού περιεχομένου.