Ίρις Καλβά: «Στη σκιά του μπλε φεγγαριού» -κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

,

Ίρις Καλβά: «Στη σκιά του μπλε φεγγαριού» -κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

Στο νέο βιβλίο της Ίριδας Καλβά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις BELL με τον τίτλο «Στη σκιά του μπλε φεγγαριού», παρελθόν και μέλλον δένουν απόλυτα μεταξύ τους. Σε ένα ταιριαστό παιχνίδι που πραγματοποιεί η συγγραφέας, μια βενετσιάνικη ιστορία έρχεται από το παρελθόν για να απαλύνει μια απώλεια του σήμερα, και βοηθάει μια ηρωίδα που νιώθει ότι όλα έχουν τελειώσει, να θέσει νέο στόχο.

Πρίγκιπες με τίτλους που θεωρητικά είναι χωρίς αντίκρισμα, δόγηδες και σουλτάνοι, αρχιευνούχοι και χαρέμια αλλά και μια «χαμένη πριγκίπισσα» θα αποσπάσουν την προσοχή της ηρωίδας, ακόμα και όταν θα διεκδικούν την καρδιά της δύο άντρες. Ένα μπουκάλι κρύβει το τέλος της ιστορίας της χαμένης πριγκίπισσας αλλά για να το μάθει η Άλεξ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από λέξεις χαραγμένες με αγάπη.

 

«Γιατί η υπόσχεση της ζωής είναι εκεί έξω, και ένα παράθυρο δηλώνει ότι μπορούμε να ατενίσουμε τη ζωή μόνο από τη σιγουριά -ή μήπως φυλακή;- ρίχνοντάς της κάποιες κλεφτές ματιές μέσα στην καθημερινότητά μας. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τη χαρεί ελεύθερος, αφήνοντάς τη να ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο»

Η συγγραφέας Ίρις Καλβά μας προσφέρει ένα βιβλίο γραμμένο με μεγάλη φροντίδα και προσεγμένο στην λεπτομέρεια. Καθώς γνωρίζει πως να στήνει θεατρικές και τηλεοπτικές σκηνές, καταφέρνει με ιδιαίτερη μαεστρία να χειρίζεται με την ίδια ευκολία τον γραπτό της λόγο. Περιγραφική η αφήγησή της δεν αφήνει περιθώριο να σκεφτείς ότι κάτι από την ιστορία της είναι φανταστικό. Τα πάντα υπάρχουν, οι χαρακτήρες αναπνέουν και ο αναγνώστης ακολουθεί τους ήρωές της στα πέρατα της γης χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Σύρος, Βενετία, Τουρκία, του τώρα αλλά και του χτες περιγράφονται με μεγάλη μαεστρία αλλά και άνεση σε ένα βιβλίο που είναι πλούσιο και πυκνογραμμένο. Άλλωστε πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αυτή η μαγική εξιστόρηση;

Η ηρωίδα του σήμερα δε θα χαρεί την λάμψη των προβολέων καθώς το παρελθόν είναι εκείνο που θα λάμψει σε αυτό το βιβλίο. Η ιστορία της χαμένης πριγκίπισσας είναι ξεχωριστή, με πολλά σημεία που θα τραβήξουν την προσοχή σας και θα θελήσετε να μάθετε το τέλος της. Θα ευχηθείτε να μην είναι το τέλος αλλά η αρχή.

Δε θα σας προδώσω τα μυστικά του βιβλίου γιατί αξίζει πραγματικά να ζήσετε όλο το ταξίδι, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ένα βιβλίο γεμάτο μυστικά και ζωές χτισμένες πάνω σε ψέματα.

Αφιερώστε στο βιβλίο τον χρόνο που του αξίζει και απολαύστε κάθε στιγμή του.