Πολύμνια Κοσσόρα: «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» - κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

,

Πολύμνια Κοσσόρα: «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» – κριτική Λυδίας Ψαραδέλλη

Κεντρικό θέμα στο βιβλίο των εκδόσεων Ωκεανός που κυκλοφορεί με τίτλο «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» και γράφει η Πολύμνια Κοσσόρα, είναι η δυσκολία αποκάλυψης της ταυτότητας του μπαμπά ενός παιδιού έξι χρονών που έχει μεγαλώσει στα πλαίσια της μονογονεϊκής οικογένειάς του στο Όσλο.

Ο μπαμπάς αποτελεί ένα πλάσμα μυθικό, έναν πειρατή που ζει σε μακρινές θάλασσες, μόνο που κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι πρέπει να διαλυθεί καθώς οι σκέψεις του παιδιού, τις οποίες με μεγάλη μαεστρία μας παρουσιάζει η συγγραφέας εμβόλιμα στην αφήγησή της, αρχίζουν να εκφράζονται και μάλιστα όχι μόνο απαιτητικά αλλά και με μεγάλο παράπονο. Η μητέρα νιώθει ότι τα ψέματα τελείωσαν και οφείλει να ενημερώσει τον πατέρα, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα για την ύπαρξη του παιδιού καθώς αυτά που ζητάει η παιδική καρδούλα είναι σημαντικά.

«Something was, something’s gone, something’s come» («κάτι υπήρξε, κάτι έφυγε, κάτι ήρθε»)

Η συγγραφέας μας παρουσιάζει το πως ένα τέτοιο γεγονός επηρεάζει όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και τους τριγύρω τους. Εστιάζει με σωστό τρόπο και δίνει μια όμορφη διάσταση, δεμένη με το παρελθόν. Υπέροχη σύνδεση, συναισθηματική!

«Ένα βλέμμα που έρχεται από αλλού, από χρόνια χαρούμενα, από το πριν»

Το θέμα της είναι δυνατό και επηρεάζει συναισθηματικά τον αναγνώστη, μέσα στην δίνη των εξελίξεων. Αλλά οι χαρακτήρες παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους αλλιώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα γινόταν. Η στιγμή είναι κατάλληλη και η συγγραφέας ενισχύει τους ήρωες, τους δυναμώνει και αποκτούν το απαιτούμενο θάρρος να προχωρήσουν.

Το τέλος ανατρεπτικό, δένει τα γεγονότα με ένα ιστορικό γεγονός δικαιολογώντας την επιλογή του χώρου και χρόνου μέσα στα οποία εξελίσσεται η ιστορία.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός από την σειρά pocket books, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να το διαβάζουν παντού.