«Δίπλα στη λίμνη» -κριτική του νέου βιβλίου της Susan Johnson

,

«Δίπλα στη λίμνη» -κριτική του νέου βιβλίου της Susan Johnson

Στο νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός με τον τίτλο «Δίπλα στη λίμνη», η συγγραφέας Susan Johnson αποτυπώνει τις διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. «Βουτάει» με όλη της τη συγγραφική όρεξη σε μια εκ βαθέων εξερεύνηση των χαρακτήρων και των τρόπων που εκείνοι αντιδρούν σε όσα φέρνει η ζωή.

Με την μεταφραστική μαεστρία της Πηνελόπης Τριαδά, μεταφέρεται στους αναγνώστες μια ιστορία που ασχολείται με την φιλία, την αγάπη αλλά και τους φόβους του ανθρώπου να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή, εκείνο που έρχεται αναπόφευκτα, με θάροορς και ελπίδα. Εκείνο που έρχεται αναπόφευκτα και θάρρος και ελπίδα.

Ο πρωταγωνιστής, ένας 55χρονος δικηγόρος, χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του όταν έρχεται ο απότομος χωρισμός, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. «Παρατημένος», καλείται να βρει τις ισορροπίες του, να συνειδητοποιήσει τι του χαρίζει η ζωή και τι είναι σημαντικό για τον ίδιο. Σε ένα ταξίδι μερικών σελίδων ψάχνει βαθιά στην ψυχή του για να δει για τι ή για ποιον άνθρωπο θέλει ο ίδιος να παλέψει.

Η συγγραφέας αποτυπώνει με απόλυτη λογοτεχνική μαεστρία την αντρική ψυχολογία, καλύπτοντας πλήρως τον αναγνώστη ενώ τον οδηγεί να αναρωτηθεί για την φύση του ανθρώπου, πόσα κρύβονται μέσα στα πλαίσια του γάμου και πόσα δεν μπορούν να μοιραστούν. Μυστικά και αλήθειες που μένουν κρυφά, δημιουργώντας αποστάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Αδυναμίες που νιώθει ο ένας. Αυτά που «σπάνε» τις ψυχές μαζί και το δέσιμό του. Διαφορετικές ανάγκες, «θέλω», συναισθήματα και συναισθηματικές αλήθειες που δεν θα ειπωθούν ποτέ.

Γύρω από τον πρωταγωνιστή, η συγγραφέας τοποθετεί χαρακτήρες που βυθίζονται μέσα στα δικά τους προβλήματα εκεί, δίπλα στη λίμνη. Τρεις γενιές γυναικών καταφέρνουν να κερδίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθώς η καθημερινότητά τους είναι ιδιαίτερη και οι σχέσεις μεταξύ τους γίνονται πεδίο μάχης. Σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη τα πάντα μαθαίνονται, οι ζωές είναι κοινόχρηστες και τα μυστικά αποκαλύπτονται. Οι άνθρωποι «ξεγυμνώνονται» ταυτόχρονα στον κόσμο και στον ίδιο τους εαυτό.

Ανάμεσα σε ανάλαφρες σειρές και λιτή γραφή, οι χαρακτήρες γίνονται καρικατούρες μιας απαιτητικής ζωής. Οι πολίτες του Λάντινγκ είναι διαλυμένοι άνθρωποι. Άλλοι επιστρέφουν και άλλοι ξανανιώνουν ενώ αναμενόταν να πεθάνουν.

Τελικά, οι άνθρωποι κερδίζουν τη ζωή για την οποία έχουν παλέψει. Η συγγραφέας είναι δίκαιη και τους δίνει ακριβώς αυτό που τους αξίζει. Χωρίς γενναιοδωρία ή δισταγμούς. Άλλωστε, έτσι είναι η ζωή και έξω από τις σελίδες ενός βιβλίου. Ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη