Συμβουλές από τον τ. Διοικητή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ασφαλές διαδίκτυο

Συμβουλές από τον τ. Διοικητή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ασφαλές διαδίκτυο

O τ. Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μάνος Σφακιανάκης και η ψυχολόγος–ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Αθανασίου, μέσω του βιβλίου ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και μέσω της σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μπεν, για ηλικίες 5-11 ετών, έχουν στόχο να εκπαιδεύσουν τους γονείς στη χρήση του διαδικτύου. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις να ήταν κατηγορηματικά «όχι», μια και όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά αλλά και «ηθικά» σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι…;

Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… Επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο; Τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία διαφορά!

Ο κόσμος του διαδικτύου είναι ωφέλιμος αλλά και επικίνδυνος… Είναι κάτι σαν το μαχαίρι: ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια κάποιου που δε γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιεί ή το χρησιμοποιεί με κακούς σκοπούς.

Το βιβλίο «αφύπνισης» που κρατάτε στα χέρια σας έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης.

Οι συγγραφείς

Ο ΜΑΝΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ εργαζόταν στην Ελληνική Αστυνομία επί 34 έτη, εκ των οποίων τα 23 ασχολείτο αποκλειστικά με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα που αφορά το πλαστικό χρήμα, και στο FBI σε θέματα σχετικά με την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Από το 1995, οπότε και ξεκίνησε μόνος, και στη συνέχεια από το 2004, που ιδρύθηκε Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προΐστατο και πλέον επόπτευε τη δράση της Υπηρεσίας. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του στην Ελληνική Αστυνομία, χειρίστηκε περισσότερες από 28.000 υποθέσεις που αφορούσαν το κυβερνοέγκλημα. Είναι καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία, στις Σχολές Μετεκπαίδευσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, καθώς και συγγραφέας βιβλίων. Έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια και διαλέξεις με θέμα το διαδίκτυο. Για το έργο του και την κοινωνική του προσφορά έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών, τη UNICEF, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το FBI, και διάφορους άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η ΒΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε με αριστείο από το Master in Psychotherapy Studies του Πανεπιστημίου του Κεντ (Αγγλία). Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Σημαντικό μέρος της δουλειάς της έχει αφιερώσει στη συνεργασία της με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα από τη συμμετοχή της σε ημερίδες, τηλεδια-σκέψεις και καμπάνιες ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Διατηρεί το προσωπικό της γραφείο, όπου ασχολείται με την ψυχοθεραπεία ατόμων, ζεύγους, οικογένειας και ομάδας, με τον συντονισμό σχολών γονέων καθώς και με τη διοργάνωση σεμιναρίων ψυχολογίας.