,

Kαλοκαίρι με την Σοφία Παπάζογλου

 

  • Τι σημαίνει για εσένα καλοκαίρι..;

Ήλιος τρελός, παραλία αμμουδερή, Κυκλαδονήσι, βουτιές σε γαλάζια νερά, καρπούζι, παγωτό, καλή παρέα και ξενοιασιά. Η άλλη πλευρά του καλοκαιριού είναι ταξίδια για συναυλίες σε υπέροχα μέρη σε βουνά ή θάλασσες γνωρίζοντας την Ελλάδα με τα τραγούδια μου.

 

  • Αν θα μπορούσες να πάρεις μαζί σου μόνο ένα αντικείμενο στις καλοκαιρινές σου διακοπές ποιο θα ήταν και γιατί..;

Το πορτοφόλι μου!!! Το γιατί είναι ηλίου φαεινότερον…

 

 

  • Που και πότε ήταν οι καλύτερες διακοπές της ζωής σου…;

Στο Μπαλί το 2004 και μου είναι αξέχαστη εμπειρία. Είχα πάει με τον άντρα μου μήνα του μέλιτος. Απίστευτο μέρος, εντελώς διαφορετική κουλτούρα και φύση, άλλο κλίμα, άλλος θεός.

 

  • Τι σε ενοχλεί στην παραλία…;

Τα σκουπίδια και η αδιαφορία του κόσμου γι’αυτό το γεγονός με εξοργίζει. Η καθαριότητα του περιβάλλοντός μας είναι το πιο σημαντικό δείγμα πολιτισμού. δυστυχώς δεν το έχουμε.

 

  • Αφιέρωσε μας ένα καλοκαιρινό τραγούδι…ένα τραγούδι που είναι ”καλοκαίρι” για σένα…

Για κάποιο λόγο όλα τα Λάτιν τραγούδια μου φέρνουν στο νου καλοκαίρι και παραλίες! Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στο νου μου…Ας πω το Sodade από τη Σεζάρια Εβόρα και το πράσινο ακρωτήρι.

 

  • Αν θα ήθελες να κάνεις διακοπές σε μια ” κρυφή ” παραλία – προορισμό κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας…ποια θα ήταν…;

Υπάρχουν ακόμη κρυφές παραλίες? Έχω την εντύπωση πως τις έχουν ανακαλύψει όλες! Θα αναφέρω τη Γαιδουρόμαντρα όμως στην Κύθνο που λατρεύω. Θέλει λίγο περπάτημα αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη!

 

  • Αν σου ζητούσαμε να μας δώσεις την ατάκα του καλοκαιριού…ώστε να την τυπώσουμε σε πετσέτα θαλάσσης και να ταξιδέψει στον κόσμο με το δικό σου μήνυμα…ποιο θα ήταν…;

Βάλτε ήλιο στην καρδιά σας και θάλασσα στο βλέμμα σας.

 

  • Βλέπουμε – ακούμε τον τελευταίο καιρό αρκετές διαφημίσεις κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ………αμπρα καταμπρα….για τα επόμενα 2 λεπτά είσαι ο διαφημιστής του radio alchemy…δώσε μας το μότο σου…!!!

Ο μεθυσμένος δεν οδηγεί μόνος του, τον οδηγεί το αλκοόλ και του μειώνει το κοντρόλ.

Ως εκ τούτου συνιστώ απόλυτη νηφαλιότητα over all!

 

 

  • Το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φαγητό…;

Τα γεμιστά! Τι πρωτοτυπία….

 

  • Διακοπές σε κάμπινγκ η ξενοδοχείο;

Εξαρτάται από τη διάθεση και το μπάτζετ φυσικά.

 

  •  Μια ευχή για το καλοκαίρι

Να έχουμε το καλοκαίρι μέσα μας όλες τις εποχές να μας “φωτίζει” τις σκοτεινές μας μέρες.

 

Αυτή είναι η Σοφία Παπάζογλου

Η Σοφία Παπάζογλου ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών που είχε χαραγμένες από την παιδική της ηλικία.

Έκανε σπουδές φωνητικής στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας με τη Μήδεια Ιασωνίδου. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι άρχισε το 1995, όταν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εντυπωσιασμένος από τις φωνητικές της δυνατότητες, της εμπιστεύτηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του κύκλου “Στεναγμός Ανατολίτης” (LYRA).

 

Ακολουθούν οκτώ ακόμη προσωπικοί δίσκοι:

  • Πάμε Νότια (LYRA, 1998) σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα,
  • Όσα σου μοιάζουν (UNIVERSAL MUSIC, 2003) σε μουσική Μανόλη Πάππου και στίχους Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Χρήστου Σπουρδαλάκη και Θανάση Παπακωσταντίνου.
  • Πέμπτη Απόγευμα (Cantini 2004). Το άλμπουμ αυτό, καρπός της συνεργασίας με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, εισήλθε στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα LP του “World Music Charts Europe” το Μάρτιο του 2005, φτάνοντας στο νούμερο επτά τον Απρίλιο και Μάιο της ίδιας χρονιάς.
  • ‘Ένα παράξενο ταξίδι (ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, 2009) unplugged επανεκτελέσεις τραγουδιών από ένα ευρύ ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε συνεργασία με τους δύο εξαιρετικούς σολίστες Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και τΒασίλη Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα.
  • Μην της μιλάς της μοναξιάς στον ενικό (Ogdoo, 2009) με τη συνθετική υπογραφή του Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους Νίκου Αναγνωστάκη.
  • Σαν παιδικό παιχνίδι (MLK,2015) σε μουσική του συνθέτη και ουτίστα Χρήστου Τσιαμούλη και στίχους των Ηλία Κατσούλη, Λιζέτας καλημέρη, Κώστα Καρτελιά και Ελένης Περινού.
  • Ο χτύπος της καρδιάς μου (MLK,2015) επανεκτελέσεις και διασκευές παλιών λαικών τραγουδιών του ‘50 και ’60 σε ενορχήστρώσεις Βασίλη Κετεντζόγλου, Άρη Κούκου, Γιώργου Γεωργόπουλου, Βαγγέλη Μαχαίρα και Νίκου Γύρα.
  • Στου ονείρου τις στροφές(MLK, 2017) σε μουσική του Παναγιώτη Στεργίου και στίχους του Δημήτρη Τσάφα.

 

Εκτός της προσωπικής της δισκογραφίας έχει ακόμη συμμετάσχει σε πολλές άλλες ελληνικές δισκογραφικές παραγωγές.

 

Η Σοφία Παπάζογλου εκτός από τις σόλο εμφανίσεις της εντός και εκτός συνόρων, συνεργάστηκε επί σκηνής με συνθέτες και τραγουδοποιούς μεταξύ των οποίων τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Μανώλη Ρασούλη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Γιώργο Ζήκα, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Τσιαμούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χρήστο Λεοντή, Λίνα Νικολακοπούλου και Διονύση Σαββόπουλο.

Επίσης συνέπραξε με τραγουδιστές όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Μπάσης, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας κ.α.

Έχει συνεργαστεί τη Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα φίλων της μουσικής καθώς και με τα συγκροτήματα «Δυνάμεις του Αιγαίου», «Εστουδιαντίνα» ,”Mακρινά ξαδέλφια” ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται μόνιμα με τη Λαική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Η Σοφία Παπάζογλου έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία,  ΗΠΑ, Iσραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο,  Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία, Ισπανία ενώ έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού, Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Town Hall, Frank Sinatra school of the arts theatre και Central Park(summerstage festival) στη Νέα Υόρκη , Barbican centre στο Λονδίνο, Konzerthaus στη Βιέννη, Concertgebouw στο ‘Aμστερνταμ .