«Μαρία Κιουρί – Η γυναίκα φαινόμενο» -κριτική του βιβλίου του Χρήστου Ι. Τσάμη

,

«Μαρία Κιουρί – Η γυναίκα φαινόμενο» -κριτική του βιβλίου του Χρήστου Ι. Τσάμη

Στο βιβλίο του Χρήστου Ι. Τσάμη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως με τίτλο «Μαρία Κιουρί – Η γυναίκα φαινόμενο» ξεδιπλώνεται η ζωή της Μαρίας Κιουρί, μιας γυναίκας που αφιέρωσε την ζωή της στην έρευνα και άλλαξε το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο συγγραφέας συνθέτει μια βιογραφία που μας μεταφέρει με απλό κατανοητό λόγο, με φροντισμένη γραφή και τρόπο εξιστόρησης ενός εκπαιδευτικού, γνώσεις πολύτιμες για το ποιοι είμαστε και πως βρεθήκαμε στο σήμερα. Γιατί αυτό ακριβώς έκανε η Μαρία Κιουρί. Μια γυναίκα φαινόμενο, χωρίς να κυνηγάει την διάκριση ή την ανταμοιβή, κατάφερε να διαπρέψει λόγω της αγάπη της για την έρευνα η οποία την οδήγησε σταδιακά στον θάνατο. Μετάλλια, τιμητικοί τίτλοι, διπλώματα και αναγνώριση που για την ίδια δεν μέτρησαν ιδιαίτερα καθώς το έργο της ήταν σοβαρό και ανώτερο όλων.

«Στην επιστήμη πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα πράγματα και όχι για τα πρόσωπα»

αποκρίνεται η Κιουρί όταν της λένε να την παρουσιάσουν στον τότε βασιλιά της Ελλάδας.

Η αφήγηση του συγγραφέα εστιάζει στο έργο αλλά και την προσωπικότητα, την επιστήμονα αλλά και την άνθρωπο.  Τα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία έχουν την τιμητική τους στο βιβλίο του συγγραφέα: ο τύφος που θερίζει ανθρώπινες ζωές, η ρωσική επιθεώρηση στα σχολεία, η απαγόρευση εισαγωγής κοριτσιών στα πανεπιστήμια, τα αποτελέσματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου συνοψισμένος σε μια παράγραφο λιτά και απέριττα ενημερώνει για την πληγή στην ιστορία μας. Ταυτόχρονα, όμως πέρα από τις ανακαλύψεις του ζεύγους Κιουρί, ο συγγραφέας μας συστήνει τα «κιουράκια» αλλά και τα Ινστιτούτα που φέρουν το όνομά τους.

Καθώς η επιστήμονας κατάγεται από μια πληγωμένη οικογένεια σε μια εποχή που ο άνθρωπος είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στα θέματα υγείας, η Μαρία Κιουρί που χαρακτηρίζει τον εαυτό της «θετική ιδεαλίστρια», εργάζεται σκληρά για να προσφέρει λύσεις.  Ο συγγραφέας αναδεικνύει την ταπεινότητα, την ευφυία αλλά και τα συναισθήματα που συνόδεψαν το έργο της.

«…ο χώρος ήταν κάτι ανάμεσα

σε στάβλο και σε αποθήκη

με πατάτες»

Δύο βραβεία Νόμπελ και μια ζωή γεμάτη έρευνα, διακρίσεις και σκληρή δουλειά που χαρακτηρίζει την ίδια αλλά και τον σύζυγό της, Πέτρο Κιουρί, ο οποίος φτάνει σε σημείο να προκαλεί εγκαύματα στο μπράτσο του σε μια επίδειξη του ραδίου, ενός χημικού στοιχείου με τρελές ιδιότητες. Προσγειωμένοι, πατάνε και οι δύο γερά στα πόδια τους, με μόνο ενδιαφέρον τους τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τα οποία εργάζονται με υπεράνθρωπο πείσμα.

«Όλη η ανθρωπότητα ευγνωμονούσα»

Το ουσιαστικότερο σε αυτό το βιβλίο δεν είναι η ιστορία, η οποία είναι γνωστή σε όλους μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα του ο συγγραφέας. Με απόλυτο σεβασμό στην βραβευμένη επιστήμονα αλλά και στο αναγνωστικό κοινό του, αφηγείται με απλή γλώσσα τον θαυμαστό χώρο της επιστήμης, προσφέροντας και ένα κεφάλαιο με όλους τους απαραίτητους επιστημονικούς όρους. Όρους που ο αναγνώστης δεν θα χρειαστεί καθώς διαβάζει το βιβλίο αλλά θα απολαύσει στο τέλος, συμπληρώνοντας ένα ταξίδι σε εκείνο το θεαματικό κομμάτι της ιστορίας μας. Ένα άρτιο βιβλίο αφιερωμένο στην προσφορά της Μαρίας Κιουρί.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη