,

Η Μαριάννα Καστανιά στο Radio Alchemy

Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ RADIO ALCHEMY ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΔΟΙΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

Αιδοίων μονόλογοι. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτή την παράσταση.

-Η κυρίαρχη ιδέα  του έργου  «ΑΙΔΟΙΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ» είναι οι εξομολογήσεις των γυναικών που αναφέρονται στην σεξουαλικότητα, τα αισθήματα ενοχής αλλά και τη γυναικεία κακοποίηση.  Είναι η αντίσταση  απέναντι στα δικά της όρια, στα δικά της θέλω ,  και σε επέκταση αντίσταση στην εξουσία, μιας και η πατριαρχία έπαιξε, και παίζει ακόμη και σήμερα  σε κάποιες κοινωνίες, πρωταρχικό ρόλο, στην διαμόρφωση και αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου. Το σημείο που το κάνει να ξεχωρίζει και να ερεθίζει την περιέργεια του κοινού σε πρώτη ματιά, είναι ο ίδιος ο τίτλος του έργου!   –

Οι  ‘’ Αιδοίων Μονόλογοι ‘’  προκαλούν τον σύγχρονο Έλληνα  να εκφράσει και να δώσει απαντήσεις με  την δική του ανώριμη ή ώριμη ματιά !! Είναι δύσκολο και συνάμα μεγάλο πράγμα να μιλάς  για την αλήθεια και η παράσταση  αυτή  είναι  εδώ για να πει  τα πράγματα με το όνομά τους .!!  Όπως ακριβώς  είναι η ωμή αλήθεια , χωρίς να κουκουλώνει και να κρατάει τα  προσχήματα της ηθικής .Το έργο της ΗβΈνσλερ είναι από μόνο του μια  «μελισσούλα»  που τσιμπά τον τρόπο σκέψης μας  καθώς και τις πεποιθήσεις μας. Η παράσταση είναι ολόκληρη μια αλήθεια , και η αλήθεια από μόνη της είναι μια  «αλογόμυγα» που προκαλεί…Μπορεί βέβαια  ένα βιβλίο ή μία παράσταση με τον τίτλο « αιδοίων μονόλογοι» να μοιάζει παράταιρο και να ξαφνιάζει , αλλά  θα ανακαλύψει ο θεατής βλέποντας την παράσταση,  πολλά! Μέσα από τον αυτοσαρκασμό και το πικρόχολο χιούμορ αναδύεται με έξυπνο τρόπο όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι .

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες,  άνδρες – γυναίκες,  καλούνται μέσα από αυτήν την παράσταση, «ΑΙΔΟΙΩΝ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ»,  να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της ταυτότητας  της γυναίκας  και στην προστασία της. Το εγχείρημά μου δεν ήταν να ανεβάσω απλά  μια παράσταση, αλλά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε κατά συστηματικό  τρόπο,  μέσα από την γνώση  και την κατανόηση,  τι ακριβώς είμαστε και για ποιό λόγο υπάρχουμε ώστε να σεβαστούμε την γυναίκα και να την προστατέψουμε. Να  ενωθούμε και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά στην ευαισθητοποίηση αυτή με μια καθαρή, ισχυρή ματιά με πράξεις, ενεργοποιώντας  τις τοπικές κοινωνίες, την ενδυνάμωση των εθελοντικών ομάδων. Μια προσφορά στην κοινωνία του σύγχρονου ανθρώπου, ώστε να μην υποτιμάμε τον δικό μας σημαντικό κοινωνικό ρόλο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ποιοι ηθοποιοί παίζουν και σε ποιούς ρόλους;

Οι ηθοποιοί  μαζί με μένα  είμαστε επτά.  Κάνοντας την διασκευή   πρόσθεσα τρείς ρόλους . Στους  αιδοίων μονόλογοι , υπάρχουν φυσικά γυναίκες, όμως οι δυο άνδρες που εμφανίζονται  δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά  στην παράσταση. Επίσης η εμφάνιση της συγγραφέως όπου υποδύομαι .Το πρώτο μέρος του έργου  ξεκινά με έναν άνδρα (κομπέρ), Γιώργος Καπετανάκος, ο οποίος  με ένα χιουμοριστικό τρόπο σε βάζει σιγά –σιγά  , στο θέμα, τι  διαπραγματεύεται  αυτή η παράσταση , στέλνοντας  το μήνυμα στον θεατή αγάπη για το γυναικείο φύλο.  Βάσω Αγόρου  , Δέσποινα Κούρτη  , Ντέννυ Αργυροπούλου, Ειρήνη Τιτίνη και κλείνει το πρώτο μέρος με ( Μαριάννα Καστανία- Βάσω Αγόρου), με   την εξομολόγηση σημείο αναφοράς του έργου ,  και χαρακτηριστική φράση «Το αιδοίο μου τα έχει πάρει στο κρανίο» ( έχει γέλιο) . Το πρώτο μέρος του έργου  είναι πιο μαλακό  και αφού έχει κατανοήσει ο θεατής τι επιτέλους είναι οι «Αιδοίων Μονόλογοι »  έρχεται το δεύτερο δραματικό μέρος του έργου   να σε ταρακουνήσει  , γροθιά στο στομάχι,  και στην συνέχεια, με την εμφάνιση του δεύτερου ανδρικού ρόλου,  (γυναικολόγος), με τον Γιάννη Τριβέλλα  Όλο το έργο είναι κυματιστό, με κάποιες παρεμβολές των για να κλείσει με τον πιο όμορφο  ανθρώπινο τρόπο,  αναδεικνύοντας το μεγαλείο της ίδιας της φύσης μέσα από την γυναικεία φύση  , το θαύμα της γέννας, την μητέρα . Το « ήμουν εκεί και το θυμάμαι.»

Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με την Αλίκη Πέτερσον και τον @Χώρο Τέχνης Ασωμάτων;

Η Αλίκη είναι μια γυναίκα που γνωρίζει τι σημαίνει τέχνη, τι σημαίνει καλή παράσταση ! Η Αλίκη Πίτερσον, βλέποντας την παράσταση « Αιδοίων Μονόλογοι » μας έκανε την πρόταση να το μεταφέρουμε για καλοκαίρι στον Πολυχώρο της. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που  συνεργαζόμαστε με αυτή την γυναίκα ! Και το πιο σημαντικό:  γνωρίζει το έργο αυτής της υπέροχης  συγγραφέας Ηβ ΕΝΣΛΕΡ .Βλέποντας λοιπόν την παράσταση μας εξέφρασε τον θαυμασμό της για το αποτέλεσμα!

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση από την παράστασή σας;

«Το Αιδοίο μου τα έχει πάρει στο κρανίο!»

 

Έχετε κάποιο πρότυπο; Κι αν ναι, ποιο;

Πρότυπο έχω την αγάπη μου για το θέατρο, τη γνώση μου και την σκληρή δουλειά.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ρόλος;

Αυτός που παίζω τώρα, «Το Αιδοίο μου τα έχει πάρει στο κρανίο!»

 

Τι σχέδια έχετε για το προσεχές μέλλον;

Πάρα πολλά, αλλά προτιμώ να ζω το παρόν.

 

Θέατρο στην Ελλάδα της κρίσης. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Κρίση!! Ακόμη και στις μεγαλύτερες νύχτες υπάρχει ξημέρωμα!! Το θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα  και οι δημιουργικοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων , ανάμεσα στην κρίση και το κακό επιλέγουν το Ωραίο! Η μηδενική  αναπτυξιακή προοπτική δεν πάει στην ιδιοσυγκρασία μου! Η πρόοδος  δεν είναι υπόθεση λόγων , αλλά έργων! Η ιδεολογική βία  είναι πιο άγρια  από την όποια άλλη βία …και έμαθα στην ζωή μου να επιμένω . Αυτό σπούδασα και αυτό υπηρετώ  !! Επίσης αν  η πολιτική είναι επάγγελμα τότε έχει πολλούς ανεπάγγελτους αυτή η χώρα .Εξ άλλου η Ελλάδα χρόνια τώρα σε κρίση βρίσκεται  …. Κρατάω  πάντα μέσα μου σαν φυλαχτό . « Η Τέχνη είναι η μόνη ανθρώπινη ενέργεια που αντιστέκεται στη φθορά και στον θάνατο»