Κ.Γ. Καρυωτάκης : Ποιήματα και Πεζά!

“Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο “Κ.Γ. Καρυωτάκης : Ποιήματα και Πεζά”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ, ΣΧΟΛΙΑ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Δημήτρης Δημηρούλης

Ο Καρυωτάκης σήμερα, πέρα από τα στερεότυπα. Τα ποιήματα –όπως τα πρωτοδημοσίευσε ο ίδιος ο ποιητής, χωρίς τις μετέπειτα παρεμβάσεις– τα πεζά, οι μεταφράσεις, οι επιστολές του και πλήθος πληροφορίες για τη ζωή, το έργο του και τον τρόπο πρόσληψής του. Μαζί μια κατατοπιστικότατη εισαγωγή του καθηγητή Δ. Δημηρούλη που αντιτίθεται στις συνήθεις κοινοτοπίες περί Καρυωτάκη και ξαναναθέτει τους όρους ανάγνωσης του ποιητή που, όπως γράφει ο Άγρας, ξεπέρασε όλους τους άλλους «αμέσως και εξακολουθητικά».

Ποια η θέση του Καρυωτάκη σήμερα; Φιλόλογοι και κριτικοί, ποιητές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι ανακυκλώνουν τα ίδια: αυτοκτονία και Πολυδούρη. Με την πρώτη ανοίγει η περιοχή της περιέργειας και του σκανδάλου: Γιατί αυτοκτόνησε; Είχε σοβαρό αφροδίσιο; Είχε μπλέξει με ναρκωτικά και υποθέσεις του υποκόσμου; Με τη δεύτερη οργιάζει η παραφιλολογία: Πόσο αγαπήθηκαν; Είχαν σεξουαλικές σχέσεις; Ο βίος συγχέεται με το έργο και αν σε όλα αυτά προσθέσουμε, όπως γράφει στην εισαγωγή του ο Δημήτρης Δημηρούλης, όρους όπως παρακμή, απελπισία, θανατολογία, απαισιοδοξία, τότε έχουμε τη λογοτεχνική προσωπογραφία του Καρυωτάκη, όπως επιβιώνει έως τις μέρες μας. Μια προσωπογραφία που συσκοτίζει το σημαντικότερο ζήτημα: το έργο του ποιητή.

«Ο Καρυωτάκης ξεχώρισε, γιατί μόνον αυτός έκανε το βήμα εμπρός, ανοίγοντας χώρο για μια καινούρια ποιητική γραφή, άγνωστη έως τότε. Σε λιγότερο από μια δεκαετία, την πρώτη του Μεσοπολέμου, κατόρθωσε να αλλάξει την πορεία της ελληνικής ποίησης», τονίζει ο καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

Φωτίζοντας όλες τις πλευρές του Καρυωτάκη και τις λογοτεχνικές μάχες που εξελίχτηκαν γύρω του η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση με τον Καρυωτάκη. Με αυτήν ανακαλύπτουμε έναν ποιητή πολύ επίκαιρο,  «ίσως», όπως γράφει ο Δ. Δημηρούλης, «τον πιο αναγκαίο στην Ελλάδα της παρούσας κρίσης, γιατί δεν παρηγορεί και δεν κολακεύει, αλλά σαρκάζει μελαγχολικά την κατάρρευση μιας κοινωνίας που αποφεύγει συστηματικά να αναμετρηθεί με τις ψευδαισθήσεις της».

Το βιβλίο προσφέρει:

  • Τα ποιήματα και τις μεταφράσεις του στην πρώτη έκδοσή τους από τον ίδιο (χωρίς τις μετέπειτα παρεμβάσεις) με σημαντικές επισημάνσεις για τη γλώσσα και το ύφος.
  • Λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά πεζά του, στην αυθεντική τους μορφή.
  • Επιστολές του ποιητή.
  • Κριτικές γραμμένες από προσωπικότητες όπως οι Τέλλος Άγρας, Κλέων Παράσχος, Βασίλης Ρώτας, Ανδρέας Καραντώνης, Κ.Θ. Δημαράς, Γ. Θεοτοκάς, Μ. Παπανικολάου, Ζ. Λορεντζάτος, Β. Λεοντάρης, Γ. Σεφέρης, Ο. Ελύτης κ.ά. με τις οποίες αναδεικνύονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις του έργου του Καρυωτάκη.
  • Πλήθος πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή, την εποχή του, τις λογοτεχνικές διενέξεις και την προσπάθεια αποδόμησης του, τη γλώσσα, το ύφος, τις ποιητικές καινοτομίες του.
  • Διεξοδικό χρονολόγιο ανά έτος.
  • Εκδοτικά, πραγματολογικά, γλωσσικά και ορθογραφικά σχόλια που διευκολύνουν τον σημερινό αναγνώστη.
  • Ενδεικτική βιβλιογραφία.