,

Είδαμε την παράσταση «Όταν σβήνουν τα φώτα»

Είδαμε την παράσταση «Όταν σβήνουν τα φώτα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Τί μπορεί να συμβεί όταν τα φώτα σβήσουν ξαφνικά σε ένα δωμάτιο; Μια κραυγή, ένας πυροβολισμός και ένα ματωμένο στιλέτο είναι μόνο η αρχή για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμβαίνει αναπάντεχα στο σκοτάδι. Ποιός θα σταθεί ικανός να λύσει το μυστήριο και να ανακαλύψει το δολοφόνο; Σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία μπήκαμε και εμείς παρακολουθώντας το εξαιρετικό έργο του Τζακ Σάρκεϋ, «Όταν σβήνουν τα φώτα» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Θωμόπουλου στη θεατρική σκηνή Πειραιώς 131.

Οι προσδοκίες μας ήταν υψηλές από την πρώτη στιγμή. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν την παραγωγή της παράστασης αναλαμβάνουν οι Δημήτρης και Θοδωρής Μαροσούλης που μας έχουν συνηθίσει σε θεάματα υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων. Όταν μάλιστα στο σκηνοθετικό τιμόνι βρίσκεται ο ικανότατος Βασίλης Θωμόπουλος δίνοντας κατευθύνσεις σε ένα δυνατό καστ ηθοποιών, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να μας ανταμείψει.

Το έργο του ευφυούς Τζακ Σάρκεϋ είναι μια αστυνομική κωμωδία γεμάτη σασπένς και ανατροπές που αλλάζουν τα δεδομένα της παράστασης ανά πάσα στιγμή. Κάθε στοιχείο αποτελεί μια αποκάλυψη  και η υπόθεση περιπλέκεται όλο και πιο πολύ. Η λύση του μυστηρίου  οδηγεί στο πιο παράξενο κίνητρο που έχει ποτέ κανείς φανταστεί.

Το μυστήριο της δολοφονίας καλείται να διαλευκάνει ένα απόλυτα ταιριαστό αστυνομικό δίδυμο. Ο λόγος για τον Κρατερό Κατσούλη που ερμηνεύει το ρόλο του επιθεωρητή και για την Μαρία Κωνσταντάκη που είναι η πιστή του βοηθός. Το αστείο αστυνομικό δίδυμο μας χαρίζει απίστευτες στιγμές γέλιου και αδιαμφισβήτητα είναι και αυτό που ξεχωρίζει στο σύνολο της παράστασης.

Εξαιρετική και η Τζένη Διαγούπη στο ρόλο της πιστής υπηρέτριας. Η ηθοποιός ξεδιπλώνει το αστείρευτο κωμικό της ταλέντο και μας παρουσιάζει μια πληθωρική παρουσία επί σκηνής που κεντάει ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια στην ερμηνεία της.

Αξιόλογη πραγματικά και η προσπάθεια τόσο του Μάριου Αθανασίου στο ρόλο του Γάλλου Πιέρ όσο και της Πηνελόπης Πλάκα στο ρόλο της εκκεντρικής σχεδιάστριας μόδας. Με χαρά είδαμε σε αυτήν την παράσταση τον γοητευτικότατο ηθοποιό να ντύνεται περίτεχνα την περσόνα του υιοθετώντας πραγματικά κάποια στοιχεία του χαρακτήρα της προσωπικότητας που ενσαρκώνει. Όσο για την Πηνελόπη Πλάκα μας απέδειξε ότι εκτός από μια πανέμορφη γυναίκα, μπορεί να μεταλλαχτεί σε μια femme fatale όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Ήταν πραγματικά χάρμα οφθαλμών!

Μας άρεσε και ο ταλαντούχος Βασίλης Ευταξόπουλος στον αινιγματικό ρόλο του καθηγητή ιατρικής ενώ στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για άλλη μια φορά και η Μαριάννα Τουμασάτου ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της συζύγου του καθηγητή. Ευχάριστη έκπληξη και η Εύη Δαελή που αν και ο ρόλος της δεν ήταν μεγάλος στη σκηνή, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σίγουρα η νεαρή ηθοποιός θα μας απασχολήσει με την καλή της πορεία και μελλοντικά.

Η σκηνοθεσία του έργου από το Βασίλη Θωμόπουλο ήταν προσεκτικά δομημένη δίνοντας τις απαιτούμενες εντάσεις και το χώρο στις εκάστοτε αλλαγές των συνθηκών. Η παράσταση είχε στο σύνολό της ρυθμό, ένταση και εξαιρετικά μουσικά θέματα που έδιναν πολλά συν στην ατμόσφαιρα του έργου. Ένα μεγάλο μπράβο στη Νικόλ Παναγιώτου για τα όμορφα κοστούμια καθώς και στο Βλάσση Θεοδωρίδου για τους στοχευμένους φωτισμούς που μας εντυπωσίασαν.

Πρόκειται για μια πληθωρική, χορταστική καλοδουλεμένη παράσταση, από αυτές που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε και που αξίζει να δώσουμε πραγματικά τα χρήματά μας για να την παρακολουθήσουμε. Σας την προτείνω!

Καλή σας θέαση!

 

Πληροφορίες για τη παράσταση: ΕΔΩ