«Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος» -κριτική βιβλίου του Peter Swanson

,

«Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος» -κριτική βιβλίου του Peter Swanson

Στο βιβλίο του Peter Swanson που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τις Εκδόσεις Διόπτρα με τον τίτλο «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος», το παν είναι η επιβίωση. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει η ευρηματική ηρωίδα, επισημαίνοντας ότι η αφαίρεση μιας ζωής εκφράζει στο μέγιστο και με ποικίλους τρόπους τι σημαίνει να είσαι ζωντανός.

Μέσα από τις σελίδες του ψυχολογικού θρίλερ που συνθέτει με τον καλύτερο τρόπο ο συγγραφέας, ο αναγνώστης απολαμβάνει μια καλοδομημένη υπόθεση, που χωρίς λάθη και ημίμετρα αποσπά την προσοχή του, τον απορροφά από την πραγματικότητα και του προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πιθανοτήτων, σεναρίων και τιμωριών. Γιατί ο αναγνώστης αναζητά την τιμωρία του δολοφόνου. Ή μήπως όχι;

Ένα γαϊτανάκι μπλέκεται στις ξεχωριστές αυτές σελίδες και οι δυο αράδες του εξωφύλλου που λειτουργούν προειδοποιητικά «Ποτέ μη μιλάς σε ξένους…» περιπλέκουν την κατάσταση. Γιατί οι πρώτες σελίδες παρουσιάζουν την γνωριμία δύο ανθρώπων στο αεροδρόμιο. Μήπως εδώ θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποφευχθεί αυτή η γνωριμία; Κι όμως όλα εξελίσσονται τόσο φυσιολογικά, ώστε τους δύο ανθρώπους σύντομα τους συνδέει ένα σχέδιο δολοφονίας. Με μια δόση κοινής συμπάθειας μια «εξυπηρέτηση» ακολουθάει φυσικά. Ή μήπως δεν χρειαζόταν προφανής λόγος για να οδηγηθεί εκεί η ιστορία;

Σασπένς, ανησυχία για το πότε, που και ποιος, αλλά και αληθοφανείς χαρακτήρες που θα σας παρασύρουν σε μια ιστορία που εν τέλει δικαιώνει τον αναγνώστη για την επιλογή του.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εκδόσεις: Διόπτρα

Μεταφραστής: Φωτεινή Πίπη

Ο τρόπος να διαπράξεις φόνο και να μη σε πιάσουν είναι να κρύψεις το πτώμα τόσο καλά, ώστε να μη βρεθεί ποτέ·
χωρίς πτώμα, δεν υπάρχει φόνος ούτε δολοφόνος…
Έβλεπα από την κορυφή του λόφου διάσπαρτες τις ταφόπετρες. Είχα τα μαλλιά μου πιασμένα ψηλά, κάτω από τον ίδιο σκούρο σκούφο που φορούσα εκείνη τη νύχτα που… όπλισα τη σκανδάλη.
Αναρωτήθηκα, για πολλοστή φορά, τι θα γινόταν ανάμεσα στον Τεντ και σ’ εμένα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο που είχαμε καταστρώσει στη νυχτερινή πτήση από το Λονδίνο για Βοστόνη.
Αρχίζοντας εκείνο το παιχνίδι αλήθειας μαζί του, μου αποκάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατούσε και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα τη σκότωνε γι’ αυτό που έκανε. Στο κάτω κάτω, σε κάποιους ανθρώπους αξίζει ο θάνατος…
Ήμουν σίγουρη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τον έπειθα να διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Νέα και όμορφη σύζυγος δολοφονήθηκε από τον βάναυσο εραστή της, θα έγραφαν οι εφημερίδες, ενώ ο Τεντ θα είχε ένα ακλόνητο άλλοθι.
Το σχέδιό μας θα πετύχαινε κι εγώ θα ήμουν μαζί του. Το κίνητρο αυτό φαινόταν απολύτως λογικό…

Ο συγγραφέας

Ο Peter Swanson έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή, παιδαγωγική και λογοτεχνία στα Trinity College, University of Massachusetts at Amherst και Emerson College. Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα The Girl with a Clock for a Heart, Her Every Fear. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα χώρες. Πεζογραφήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα The Atlantic Monthly, Measure, The Guardian, The Strand Magazine. Ζει με τη σύζυγό του και μια γάτα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Ian Flemming Steel Dagger, 2015 και έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος New England Society Book Award, 2016.