Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για το νέο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή με τον τίτλο «Έκπτωτη Θεά»

Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Η Έκπτωτη Θεά –η μεταμόρφωση, πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας ΕΚΠΤΩΤΗ ΘΕΑ. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Λίζα, είναι μια συνηθισμένη κοπέλα με πολλές διακυμάνσεις στον χαρακτήρα της, που ζει κάτω από την δεσποτική μητέρας της. Σε ένα φιλανθρωπικό μπαζάρ συναντά τυχαία ή καλύτερα μοιραία, τον Έκτορα ένα συνηθισμένο νέο. Τότε αρχίζει η αφύπνιση και των δύο, αφού πρόκειται για την Θεά της Φύσης και της Μαγείας, την Σαμμανή και τον Στρατηγό της το υβρίδιο, Βικά. Οι δύο τους έζησαν τον μεγάλο, παράνομο, έρωτα τους ο οποίος παρέμεινε ανεκπλήρωτος αφού μετά από στην χαμένη Μάχη που έδωσαν στον Μεγάλο Πόλεμο για την επικράτηση της Μαγείας στον γήινο κόσμο ενάντια στον δαίμονα Ταβαέτ, η κατάρα τους ήταν να ‘πέσουν’ στην Γη και να μετενσαρκώνονται μέχρι να ξανασυναντηθούν και να ζήσουν τον έρωτα τους. Όμως στη Γη δεν είναι μόνοι. Ο Ταβαέτ τους ακολούθησε και σκοπεύει να τους εξοντώσει και να κερδίσει μια για πάντα τον Πόλεμο.

 

Πως εμπνευστήκατε την ιστορία και ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;

Η έμπνευση μου για την τριλογία ΕΚΠΤΩΤΗ ΘΕΑ ήταν η αρχαία μορφή λατρείας, ο Σαμανισμός. Αυτή η φιλοσοφία που ακόμα υπάρχει και ασκείται από λαούς. Γι αυτό και στο βιβλίο υπάρχουν σημεία στα οποία αναφέρομαι στον Σαμανισμό είτε ξεκάθαρα είτε με σκηνές μυστικιστικών τελετών και απόκρυφων συμβολισμών. Σχετικά με την σκηνή της νεκρανάστασης στο βιβλίο, την περιγράφω με πραγματικά στοιχεία μα συνάμα λογοτεχνικό άγγιγμα και περιγραφή της τελετής .

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Πόσο διάστημα κάνατε να το γράψετε και πως επηρέασε αυτό την καθημερινότητά σας;

Το βιβλίο μου πήρε μερικούς μήνες να το γράψω. Η συγγραφή θέλω να πιστεύω ότι δεν επηρέαζε την καθημερινότητα μου. Τις μεταμεσονύχτιες ώρες που γράφω αφιερώνομαι και αφοσιώνομαι μόνον στους ήρωες του βιβλίου που ‘μου αφηγούνται τις περιπέτειες τους’ και εγώ απλά τα καταγράφω.

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Ποιο είναι το σημείο εκείνο που απαίτησε περισσότερη δουλειά από μέρους σας ή έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά ή το μυαλό σας και γιατί;

Ομολογώ ότι τα πιο δύσκολα σημεία είναι όπου αναφέρομαι στον Σαμανισμό και η μεταφορά από τον πραγματικό κόσμο στον κόσμο της φαντασίας. Ίσως το πιο δύσκολο ήταν η τελετή νεκρανάστασης γιατί ήθελα να την αποδώσω με λογοτεχνικό ύφος γεμάτη συναισθήματα και εικόνες.

Οι χαρακτήρες σας ζουν ακόμα μετά το κλείσιμο των σελίδων του βιβλίου; Τους σκέφτεστε; Πιστεύετε ότι συνεχίζουν να ζουν στη σκέψη των αναγνωστών σας;

Θα ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά να κατορθώσουν οι χαρακτήρες του βιβλίου μου με την ιστορία τους να κερδίσουν μια θέση στην καρδιά και στη σκέψη των αναγνωστών. Γιατί κάθε ιστορία και κάθε ήρωας είναι κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων μου. Σίγουρα η Σαμμανή, ο Βικά, ο Ταβαέτ και ο Μεγάλος Μύστης, συνεχίζουν να ζουν στο μυαλό και την καρδιά μου. Δεν είναι απλά χαρακτήρες στις σελίδες του βιβλίου. Είναι δημιουργήματα μου και έχω καθήκον να εξιστορώ και να σκέφτομαι την εξέλιξη τους μέχρι και την ‘κάθαρσιν’.

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Ένας συγγραφέας σταματάει ποτέ να γράφει ή να δουλεύει στο μυαλό του την υπόθεση μιας επόμενης ιστορίας που έχει να εξιστορήσει;

Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους συγγραφείς. Για το άτομο μου όμως μπορώ σίγουρα να πω ότι με αφορμή ακόμα και τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα, στο μυαλό μου συνέχεια ξετυλίγονται σκηνές και ιστορίες. Κάποιες έχω ήδη γράψει υπό τη μορφή διηγημάτων και άλλες περιμένουν υπομονετικά για την ολοκλήρωση τους.

Σήμερα διαβάζουμε σε ψηφιακή μορφή βιβλία ενώ έχουμε καταφέρει ακόμα να διατηρούμε την έντυπη μορφή τους. Σε τι μορφή προτιμάτε εσείς να διαβάζετε τα βιβλία; Είστε υπέρ της εξέλιξης;

Είμαι φανατική λάτρης των φυσικών βιβλίων. Αγαπώ την μυρωδιά του χαρτιού. Παράλληλα όμως ο κόσμος του βιβλίου εξελίσσεται. Έχω πολλά ψηφιακά βιβλία και θεωρώ ότι η ουσία της ιστορίας του κάθε βιβλίου δεν αλλοιώνεται με το πια μορφή μπορεί να έχει. Γι΄αυτό εξάλλου η ΕΚΠΤΩΤΗ ΘΕΑ κυκλοφορεί και σε ebook.

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»
Τι θα ήταν το χτες, το σήμερα και το αύριο χωρίς βιβλία;

Θα ήταν; Δεν νομίζω να υπήρχε το χτες και το αύριο χωρίς βιβλία. Ίσως ο κόσμος να ήταν βυθισμένος στο μοναχικό και άψυχο σήμερα. Εγκλωβισμένος σε μια σαθρή φαντασία που θα λησμονούσε με το πέρασμα κάθε στιγμής.

Μπορεί ένας συγγραφέας να αφυπνίσει το αναγνωστικό κοινό, να το κάνει να κινητοποιηθεί και εν τέλει να διαμορφώσει συμπεριφορές;

Φυσικά και ο συγγραφέας μπορεί να επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό, να μεταδώσει άμεσα και έμμεσα τα μηνύματα που θέλει στον αναγνώστη του. Κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας σου προσφέρει κάτι είτε αυτό το επιδιώκει ο συγγραφέας είτε όχι. Το πώς θα τα εκλάβει ο κάθε αναγνώστης εξαρτάται από την ποιοτική ικανότητα του συγγραφέα να μεταδώσει και εν τέλει την ενσυναίσθηση και την ικανότητα του αναγνώστη για να λάβει τα μηνύματα. Ο συγγραφέας μπορεί να αφυπνίσει και να εμπνεύσει ανθρώπους.

 

Μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου δεν ασχολείται καθόλου με τη συγγραφική διαδικασία;

Προσπάθησα να σκεφτώ τον εαυτό μου σε ένα παράλληλο σύμπαν να μην ασχολείται καθόλου με τη συγγραφή όμως μου είναι αδύνατον….

Η συγγραφέας Βαρβάρα Σεργίου μας μιλάει για την «Έκπτωτη Θεά»

Ευχαριστούμε τη συγγραφέα για την παραχώρηση της συνέντευξης και ευχόμαστε πάντα καλοτάξιδες δημιουργίες.

-συνέντευξη

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Η τελευταία του πνοή βγήκε παράξενα από το στραβό του χαμόγελο. Σαν ήχος δεν ήταν επιθανάτιος ρόγχος, αλλά έμοιαζε με αναστεναγμό ανακούφισης. Τα μάτια του ήταν πάντοτε καρφωμένα πάνω στο σώμα μου, θέλοντας να πάρει μαζί του στον αιώνιο ύπνο την αψεγάδιαστη και παγωμένη μορφή μου. Ήθελε να την κρατήσει μαζί του. Μια πηγή φωτός, μέσα στο σκοτάδι της καρδιάς. Αυτός, όπως κι εγώ, δε θα έπαυε να υπάρχει, θα μεταμορφωνόταν σε κάτι άλλο και μαζί του θα ταξίδευα για πάντα. Έπρεπε να διατηρηθεί η μαγεία του Σαμανισμού στον επίγειο κόσμο! Της δικής μου θρησκείας, της Σαμμανή!»
Η Σαμμανή είναι η Θεά της Φύσης, της Μαγείας. Όταν τελικά ηττήθηκε από τον Δαίμονα Ταβαέτ στον πόλεμο υπέρ της μαγείας στον επίγειο κόσμο, μαζί με τον πιστό της ακόλουθο, υβρίδιο Βικά, αρνούνται τη θεϊκή τους υπόσταση και μετενσαρκώνονται στη Γη, για να έχουν μια ευκαιρία να είναι μαζί. Όταν τελικά, μετά από αρκετές μετενσαρκώσεις, συναντιούνται ξανά, αρχίζει η διαδικασία της αφύπνισης και μεταμόρφωσης τους.
Θα έρθουν σε σύγκρουση η φθαρτή σάρκα τους, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες τους ως άνθρωποι, με την ουράνια υπόσταση τους;
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Έκπτωτη Θεά»!

Η συγγραφέας

Η Βαρβάρα Σεργίου σπούδασε εγκληµατολογία και σήµερα ζει στην Κύπρο µαζί µε την οικογένεια της. Όταν δε χάνεται στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, της αρέσει να ακούει µουσική και να δηµιουργεί φανταστικές ιστορίες. Αγαπηµένο χόµπι της είναι η ζωγραφική. Το βιβλίο «Έκπτωτη θεά – Η Μεταµόρφωση» είναι το πρώτο µέρος της τριλογίας φανταστικής λογοτεχνίας «Έκπτωτη Θεά».