«Τα κόκαλα της αδελφής μου» -κριτική του βιβλίου της Nuala Ellwood

,

«Τα κόκαλα της αδελφής μου» -κριτική του βιβλίου της Nuala Ellwood

Μέσα από μια γλαφυρή, ήρεμη αφήγηση η συγγραφέας Nuala Ellwood στο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL σε μετάφραση Βεατρίκης Κάντζολα Σαμπατάκου, με τον τίτλο «Τα κόκαλα της αδελφής μου» κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη της χρησιμοποιώντας την κατάλληλη στιγμή ανατροπές, ακόμα και αλλαγή αφηγητή.

Ευρηματικό, έξυπνο και ατμοσφαιρικό το μυθιστόρημα της Ellwood αντλεί στιγμές από την φρίκη του πολέμου, διαχειρίζεται άριστα την ψυχολογία του πολεμικού ανταποκριτή και εστιάζει στο «μετά», όταν εκείνος επιστρέφει στην ηρεμία της χώρας του. Μια χώρα που για την πρωταγωνίστριά της, δεν κρύβει τίποτα καλό, στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, προμηνύοντας ένα εξίσου άσχημο μέλλον.

Ένα βίαιο παρελθόν που δοκίμασε τους δεσμούς της οικογένειας και χάραξε πορείες που στο παρόν συνεχίζουν να πληγώνουν τα μέλη της. Τα συγγραφικά ταξίδια στο «τότε» γίνονται επιδέξια, παρέχοντας στον αναγνώστη βασικά, για την ιστορία, στοιχεία. Σημαντικά ερωτήματα δημιουργούνται στον αναγνώστη για κοινωνικά προβλήματα και τις πληγές που μπορούν να αφήσουν στις ψυχές.

Ανατροπές και ατυχίες έρχονται να αλλάξουν τα πάντα και να εκπλήξουν τον αναγνώστη που παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τα παιχνίδια που παίζει η μοίρα στους χαρακτήρες της Ellwood ενώ θαυμάζει τους αδελφικούς δεσμούς, ισχυρότερους από κάθε πρόβλημα ή εχθρό.

Εστιάζοντας στο «σκοτάδι» που μπορεί να υπάρξει στην ζωή ενός ανθρώπου, στο βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, στο μέτωπο ή στην ψυχή λόγω κάποιου εθισμού η συγγραφέας βασίστηκε σε εμπειρίες πολεμικών ανταποκριτών για να συνθέσει αυτό το ψυχολογικό θρίλερ.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο μόνος άνθρωπος που θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι σου λέει ψέματα

Αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς την ίδια σου την αδερφή, τότε ποιον μπορείς να εμπιστευτείς;

Η Κέιτ Ράφτερ είναι μια πετυχημένη πολεμική ανταποκρίτρια και έχει περάσει όλη της τη ζωή παλεύοντας να ξεφύγει από το παρελθόν της. Όταν όμως πεθαίνει η μητέρα της, είναι αναγκασμένη να επιστρέψει στο Χερν Μπέι –το μέρος απ’ όπου η αδερφή της, η Σάλι, δεν έφυγε ποτέ.
Κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο, στο παλιό σπίτι της παιδικής της ηλικίας. Το πρώτο της βράδυ εκεί, η Κέιτ ξυπνάει από τρομαχτικά ουρλιαχτά. Και μετά βλέπει μια σκιά στον κήπο…

Ποιος φωνάζει;
Ποιος κινδυνεύει;
Ποιος ζητάει βοήθεια;
Τι σχέση έχει αυτό με το παρελθόν της Κέιτ;
Και γιατί δεν την πιστεύει κανένας –ούτε καν η αδερφή της;

Η συγγραφέας

Η Νούαλα Έλγουντ ήταν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός πριν στραφεί στη μυθιστοριογραφία. Είναι κόρη βραβευμένου δημοσιογράφου, από τις εμπειρίες του οποίου, καθώς και από εκείνες πολεμικών ανταποκριτριών όπως η Μαρί Κόλβιν και η Μάρθα Γκέλχορν, εμπνεύστηκε ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Τεχνών προκειμένου να διερευνήσει τη διαταραχή στρες μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία και να γράψει το πρώτο της ψυχολογικό θρίλερ, Τα Κόκαλα της Αδερφής μου.