Κριτική: «Μικρά βήματα προς την κόλαση - Little Steps to Hell»

,

Κριτική: «Μικρά βήματα προς την κόλαση – Little Steps to Hell»

Αντλώντας έμπνευση από την Comedia Divina του Dante Alighieri οι συγγραφείς του βιβλίου «Μικρά βήματα προς την κόλαση – Little Steps to Hell», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, μας παρουσιάζουν μια συλλογή διηγημάτων για γνωστά αλλά και άγνωστα θανάσιμα αμαρτήματα.

Οι συγγραφείς Φράνση Παπουτσάκη (Francine Queen) και Μαρία Ροδοπούλου (Melissa Harlloween) χρησιμοποιούν σαν άξονα της συγγραφικής τους δουλειάς τον πρόλογο της Θείας Κωμωδίας, σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη και συνθέτουν πρωτότυπες ιστορίες, με μεγάλες δόσεις αναμέτρησης του Κακού ενάντια στο ίδιο το Κακό, όπου κάθε αμάρτημα στοιχειώνεται από τον δαίμονα της εκδίκησης που του αντιστοιχεί.

 

Λαιμαργία (δαίμονας ο Βελζεβούλ)

Λαγνεία (δαίμονας ο Ασμοδαίος)

Οργή (δαίμονας ο Σατανάς)

Αλαζονεία (δαίμονας ο Αζαζέλ)

Απληστία (δαίμονας ο Μαμμωνάς)

Φθόνος (δαίμονας ο Λεβιάθαν)

Οκνηρία (δαίμονας ο Βηλφεγώρ)

Φιλαυτία (ως μητέρα όλων των κακών)

 

Τα διηγήματα αφηγούνται ξεχωριστά ή αρμονικά συνεργαζόμενες οι δύο συγγραφείς επιτυγχάνοντας να αιχμαλωτίσουν την απόλυτη προσοχή του αναγνώστη, που αισθάνεται να γίνεται ένα με την κάθε μια από τις ιστορίες τους πραγματοποιώντας μια βατή μετάβαση από τη μια συγγραφική πένα στην άλλη.

Ένα βιβλίο γεμάτο εκφράσεις που μιλάνε στην καρδιά και επιβαρύνουν το στομάχι του αναγνώστη, όπως: «Πεινάω μπαμπά μου, πεινάω πολύ» , «Και έχει απομείνει εκεί, στη μοναξιά της σκάλας», «Σε λίγο, τον είχε καταπιεί το σκοτάδι», «Ξέρω το όνομά σου. Έλα κοντά να σου το πω», «Ζούσαν εγκλωβισμένοι σε ένα ερείπιο έχθρας» και πολλές άλλες που μένουν στο μυαλό του αναγνώστη, προσθέτοντας στην αξία του λογοτεχνικό κείμενο καθώς αγγίζουν ευαίσθητες χορδές.

Ξεπερνώντας τις επτά αμαρτίες μας παρουσιάζουν έναν επιπλέον κύκλο, την «Παραστρατημένη Αγάπη», που αποτελείται από τρία διηγήματα, τα: Old Fashioned, Νεκροτομείο και Ανδρόγυνο. Μια προσθήκη που φαντάζει φυσική, απόρροια της πηγής έμπνευσης των πρώτων ιστοριών.

Κάθε ιστορία έχει μια σημαντική ανατροπή, ένα τουλάχιστον σημείο έκπληξης, που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη που του αρέσει η θεματολογία και τον δικαιώνει για την επιλογή του.

Αν είστε από τους αναγνώστες που λατρεύουν τις ιστορίες θρίλερ και τρόμου, το συγκεκριμένο βιβλίο θα καταφέρει να σας μεταφέρει την ιδανική ατμόσφαιρα που θα σας απορροφήσει και θα σας προσφέρει ό,τι αναζητάτε. Οι συγγραφείς του το καταφέρνουν με τον καλύτερο τρόπο. Όσοι δεν έχετε διαβάσει παρόμοιας θεματολογίας βιβλία, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να διαβάσετε ένα από τα καλύτερα αντιπροσωπευτικά βιβλία του συγκεκριμένου είδους.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Φωνές από το σκοτάδι σαλεύουν στο μυαλό.
Δαίμονες και πάθη χορεύουν μέσα σε ψυχές που λιώνουν σαν κεριά.
Τα αμαρτήματα είναι θανάσιμα, γιατί καραδοκούν πυρακτωμένα να κάψουν τον ίδιο τον φορέα τους. Και αυτά μένουν αιωνίως ζωντανά, καθώς με τη χάρη του απόκοσμου ξεγλιστρούν και στήνονται σε μια απόμερη γωνιά, γελώντας υποχθόνια και παρακολουθώντας, με τα σατανικά τους μάτια, τους ανυποψίαστους να διαβαίνουν αμέριμνοι.
Ποιοι θα κάνουν τα επόμενα μικρά βήματα προς την κόλαση;

Οι συγγραφείς

Η Φράνση Παπουτσάκη (Francine Queen) γεννήθηκε το 1976 στη Νεάπολη Εξαρχείων, κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο τμήμα Κοινωνιολογίας. Μια από τις εργασίες που εκπόνησε είχε ως θέμα «Οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από την προοπτική του παραλόγου κατά τον Α. Camus» . Άρχισε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις της αυτοκτονίας στον κινηματογράφο», την οποία άφησε σκοπίμως ημιτελή. Οι ιστορίες της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως το BOOKBAR, το CHALICE και το NYCTOPHILIA, καθώς επίσης στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά ΚΛΕΨΥΔΡΑ και ΣΟΔΕΙΑ. Όταν δεν γράφει, αρθρογραφεί στο NYCTOPHILIA και στο MINDHACK έχοντας πάντα ως θέμα το παράδοξο της μεταφυσικής. Έχει συμμετάσχει στις ανθολογίες «Θύελλα στο Χρόνο», «Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΙΙ, IV», «Θεοί του Ατμού: Steampunk Οράματα», «Once upon a time», «Πτώση των Θεών: Διηγήματα εμπνευσμένα από το έργο του H.P.Lovecraft», «Κόκκινος Θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες από το έργο του Edgar Allan Poe» και «Το ξύπνημα: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με ζόμπι» των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, από τις οποίες κυκλοφόρησε το 2014, η προσωπική της νουβέλα «Hide and Seek». Μεταφρασμένα κείμενά της πρόκειται να δημοσιευτούν σε ξένα περιοδικά. Τα μεγάλα της πάθη, εκτός από την πένα, είναι οι ξένες γλώσσες, η κιθάρα της, η blues μουσική, ο βωβός, ο retro και ο cult κινηματογράφος, οι πολεμικές τέχνες και η yoga πρακτική την οποία βιώνει και διδάσκει. Γράφει και ζει στην Αθήνα.

 

Η Μαρία Ροδοπούλου (Melissa Harlloween) γεννήθηκε το 1965 και ζει στην Αθήνα με τον σύντροφό της και τα δύο τους παιδιά. Σπούδασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε και εργάζεται ως αναλύτρια-προγραμματίστρια εμπορικών εφαρμογών. Ήταν ιδρυτικό μέλος της εκδοτικής ομάδας του έντυπου λογοτεχνικού περιοδικού ΣΟΔΕΙΑ. Διατηρεί τη δική της προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Ασχολείται με μεταφράσεις αγγλικής ποίησης και πεζογραφίας κι έχει μεταφράσει για λογαριασμό εντύπων και ψηφιακών περιοδικών Sylvia Plath, Edgar Allan Poe, Robert Frost, Emily Dickinson, Ann Sexton. Επίσης, μετέφρασε και το έργο «4:48 Ψύχωσις» της Σάρα Κέην που δημοσιεύτηκε ολόκληρο στο ψηφιακό περιοδικό vakxikon.gr.
Βιβλία της:
«Dark Performances» dark gothic poetry, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2007, που είχε προταθεί για το κρατικό βραβείο ποίησης το 2008
«Το βιβλίο των Νεκρών – Ο όγδοος ορίζοντας», πεζοποίηση, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2008
«Προαιρετικά και ατημέλητα», ερωτική ποίηση, εκδόσεις Αρμός, 2008
«Ισιδώρα Το Δέντρο που περπατούσε», πεζοποίηση, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2009
«Δαιμόνων Μαζώματα Θεών Σκορπίσματα» πεζοποίηση, αυτοέκδοση και δωρεάν διάθεση, 2010
«Είμαι πολλές», συλλογή ποιημάτων, εκδόσεις Ιδεόγραμμα, 2013
«Εμπόδια Φτερά», συλλογή ποιημάτων, εκδόσεις Vakxikon.gr. 2013
«Μοναχικοί Πρωτόπλαστοι», ποιητικός διάλογος, αυτοέκδοση 2014
«Υποστολή», ποιητική συλλογή, ψηφιακή έκδοση, 2015
«Ανναμπέλα Λαμόντ – Το κορίτσι της Δίεσης», μυθιστόρημα, εκδόσεις Bookstars, 2016