Βιβλιοπαρουσίαση: «Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη»

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη»

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο του Γεώργιου Κ. Μπήτρου «Το κράτος στην παγκόσμια αυτορρυθμιζόμενη τάξη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονομίας λόγω τεχνολογικών, πολεμικών ή άλλων αναταράξεων, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και επιλογών. Οι καταστροφικοί πειραματισμοί όμως, των οπαδών του μεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες παρατηρείται ραγδαία μεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ανακύπτουν λοιπόν τρία κομβικά ερωτήματα: 1. Γιατί ήταν αναμενόμενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει; 2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους; 3. Έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα σύντομης επανάκαμψης και σύγκλισης στο αναδυόμενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;

Στο νέο βιβλίο του, ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κ. Μπήτρος, παρουσιάζει συνοπτικά τις απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκμηριώνει γιατί οι δημόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθετήσαμε μεταπολεμικά µας οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλει τις κατευθύνσεις μέτρων πολιτικής οικονομίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να µας βγάλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Ο Γεώργιος Μπήτρος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά. Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεκδότης και Ευρωπαίος εκδότης, αντίστοιχα, των περιοδικών Greek Economic Review και Journal of Economic Asymmetries. Θήτευσε ως επιστημονικός συνεργάτης στο γνωστό ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ. Έχει συµµετάσχει σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, όπως το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι μηχανισμοί αποτελεσµατικής κατανομής των οικονομικών πόρων, η διάρθρωση των αγορών και του ανταγωνισμού, και ο ρόλος των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Γάτσιος, Καθηγητής, τ. Πρύτανης,  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέτρος Δούκας, τ. υφυπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος Capital Partners, S.A., Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος Hellenic American University και ο συγγραφέας.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος και Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.

 

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, 19:00 στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα με ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες:

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: (210 3680052), www.hau.gr/culture

Εκδόσεις Παπαδόπουλος: (210 281 6134), www.epbooks.gr