Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Χέρια μικρά του Andrés Barba
μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (2017) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN 
Σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, καταφτάνει η εφτάχρονη Μα­ρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό. Η διαφο­ρε­τικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορ­ροπίες στο ίδρυμα. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κα­νόνες του οποίου υποβό­σκει μια έμμονη βία. Η επιθυμία, σαν αίνιγ­μα ή σωτη­ρία, ιδω­μένη εναλλάξ μέσα από την οπτική της Μαρίνας κι αυτήν των άλλων κοριτσιών, με υπνωτιστικό, λυρικό ρυθμό, μας υπο­βάλ­λει μια αίσθηση διφο­ρούμενου και τρομερού· γιατί ο φό­βος είναι ακόμα πιο φο­βερός στον βαθμό που είναι αόριστος.

Το βιβλίο ανήκει στην ξεχωριστή αυτή κατηγορία βιβλίων όπως Τα τρομερά παιδιά του Κοκτό ή Ο άρχοντας των μυγών του Γκόλντινγκ, πορτρέτα της παιδικής ηλικίας χωρίς εφησυχασμούς, που συγκινούν και σοκάρουν ταυτόχρονα, σκληρά και λυρικά, κατ’ εικόνα και ομοίωση της φάσης της ζωής που ο Σαρτρ ονόμαζε «η ηλικία της βίας».
Όταν η Shirley Jackson συναντά τις Αυτόχειρες παρθένους σε ένα αριστούργημα τέλειας συγγραφικής έξαρσης. Φανταστείτε έναν συγκερασμό της ατμόσφαιρας της Δάφνης ντι Μωριέ με αυτή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σε μια ιστορία σαν παραμύθι που θα κρατήσει ξάγρυπνο τον αναγνώστη.
Ένα βιβλίο λεπτών αποχρώσεων και υπόγειων εντάσεων που θα προβληματίσει τους αναγνώστες για αρκετό καιρό αφού το τελειώσουν και που επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Rafael Chirbes στο Letra Internacional: «Ο Μπάρμπα μού έγινε απαραίτητος ως συγγραφέας».
Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε αρκετές γλώσσες, πρόσφατα και στα αγγλικά. Τον συγγραφέα του, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του, τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς, ενώ το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νεαρούς ισπανόφωνους συγγραφείς. Ο Barba τιμήθηκε το 2017 με το πολύ σημαντικό Premio Herralde για το μυθιστόρημά του República luminosa, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2019.

«Μια στις τόσες ένα μυθιστόρημα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, σαν μια ρωγμή στο υποβλητικό σκοτάδι μέσα μας. Όπως έκανε ο Κάφκα. Ή ο Μπρούνο Σουλτς. Τώρα το κάνει ο ισπανός συγγραφέας Andrés Barba με το τρομακτικό Χέρια μικρά».
Edmund Whiteσυγγραφέας

«Ένα συγκλονιστικό αντίδοτο για την πεποίθηση της κοινωνίας μας στην παιδική αθωότητα και αγνότητα».
Financial Times

«O Barba διεισδύει στο μυαλό των παιδιών με τέτοια αλλόκοτη ακρίβεια, που καταλήγει σχεδόν δυσοίωνη… Πέρα από την υποβλητικότητά τoυ όμως το βιβλίο είναι ένας στοχασμός πάνω στην ίδια τη γλώσσα και στη δύναμή της να καθηλώσει ή να απελευθερώσει τη σκέψη και τη συμπεριφορά».
Guardian 

«Ένα σκοτεινό, υποβλητικό έργο με πρωταγωνίστριες μικρά κορίτσια και θέμα τη θλίψη και τη βασανιστικά επώδυνη ανάγκη να ανήκεις». 
Kirkus Reviews

«Ο Barba βυθίζει τον αναγνώστη σε μια τρομακτική αλλά ακαταμάχητη πραγματικότητα… Μια ανατριχιαστική καταγραφή του τι μπορεί να συμβεί στους μυστικούς τόπους της παιδικής φαντασίας».
New Statesman

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.


Το δωμάτιο του Τζοβάνι του Τζέιμς Μπόλντουιν
μετάφραση: Τερέζα Βεκιαρέλλη

«Το βιβλίο δεν αφορά τόσο την ομοφυλοφιλία όσο το τι συμβαίνει όταν είσαι τόσο φοβισμένος,  που τελικά δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν» λέει ο συγγραφέας του, Τζέιμς Μπόλντουιν. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που, χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.
Σημαδεμένος από μια ομοφυλοφιλική εμπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αμερικανός, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950 αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ μας αφηγείται την παράλληλη σχέση του με τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και τη συμβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια του κορμιού και τα ψέματα του μυαλού.
Το κλασικό αυτό αφήγημα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα με τη σεξουαλική αμφισημία, παραμένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

«Ο Μπόλντουιν χρησιμοποιεί τον λόγο όπως η θάλασσα τα κύματα· κυλά και χτυπά, προχωρά και υπαναχωρεί, υψώνεται κι ύστερα υποκλίνεται και εξαφανίζεται… η σκέψη γίνεται ποίηση και η ποίηση διαφωτίζει τη σκέψη».
Langston Hughes, ποιητής

«Ένα καθηλωτικό βιβλίο χάρη στην απλότητα της κεντρικής σύγκρουσης αλλά και στο παθιασμένο όραμα του συγγραφέα του».
Colm Tόibίn, συγγραφέας

«Τολμηρό, ξεχωριστό, με λογοτεχνική χάρη και θάρρος».
Caryl Phillips, συγγραφέας

«Έξοχο! Ένας ριψοκίνδυνος άθλος ευφάνταστης τόλμης».

Guardian

«Ένας συγγραφέας οργισμένος αλλά τόσο προκλητικά ευφυής, με τόσο καλή γραφή, ώστε σύντομα έγινε ο μαύρος συγγραφέας που οι λευκοί προοδευτικοί αρέσκονταν να φοβούνται».
Newsweek

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Φώναξέ το στα βουνά.


μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

O Γιοακίμ Κέπνερ περιγράφει την τροχιά μιας χρονιάς-σημείο καμπής για τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο βραβευμένος γερμανός δημοσιογράφος ξεδιπλώνει το χρονικό της πραγματικής αφετηρίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μέσα από αρχειακές πηγές και προσωπικές μαρτυρίες από τις εμπλεκόμενες χώρες –ανάμεσά τους και αυτή της Άλκης Ζέη για την Ελλάδα– αναλύει τις σημαντικές και αμετάκλητες αποφάσεις και επιλογές του 1941, μιας χρονιάς-σημείο καμπής για τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Κέπνερ μιλά για τον πόλεμο ως μέσο της πολιτικής και για την πολιτική στο πλαίσιο ενός πολέμου κατά τον οποίο δεν υπήρξαν η παραμικρή διάθεση για συμφιλίωση και ο παραμικρός συμβιβασμός. Ασχολείται με τους πολιτικούς που τον αποφάσισαν και τον διεύθυναν· με τους στρατιώτες που τον διεξήγαγαν· με τους ανθρώπους τους οποίους διέλυσε σαν φλεγόμενος οδοστρωτήρας· ασχολείται με την κτηνωδία και την απόγνωση, με το θάρρος και την αντίσταση.
Ασχολείται επίσης με την καθυστερημένη, σχεδόν μοιραία καθυστερημένη συνειδητοποίηση του ελεύθερου κόσμου, ενός κόσμου βασισμένου σε ηθικά θεμέλια, τον οποίο σήμερα εν πολλοίς θεωρούμε δεδομένο. Όμως δεν είναι δεδομένος. Είναι ένα ιστορικό ανεπανάληπτο επίτευγμα, και το 1941 σηματοδοτεί το έτος κατά το οποίο ξαναβρήκε τη φωνή του, την αξιοπρέπειά του και τη δύναμή του.

«Ο Κέπνερ καταφέρνει να φτάσει στην καρδιά των γεγονότων, και μάλιστα στις μισές σελίδες απ’ όσες χρειάζονται άλλοι συγγραφείς».
Westfälische Nachrichten

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.