Νέα κυκλοφορία: "Υπόθεση Λερούζ"

Νέα κυκλοφορία: “Υπόθεση Λερούζ”

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο του Émile Gaboriau με τίτλο, “Υπόθεση Λερούζ”, σε μετάφραση Ωρίωνα Αρκομάνη και Τιτίκας Δημητρούλια.

Το διασημότερο μυθιστόρημα του συγγραφέα που μαζί με τον Πόε άνοιξε τον δρόμο για όλη τη μετέπειτα αστυνομική λογοτεχνία και ενέπνευσε ακόμα και τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς, του Αρσέν Λουπέν, του επιθεωρητή Μαιγκρέ.

 

Την τελευταία μέρα του καρναβαλιού του 1862, η Κλοντίν Λερούζ βρίσκεται άγρια δολοφονημένη. Η αναστάτωση που επικρατεί στο απομονωμένο σπιτάκι όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια κάνει τους χωροφύλακες να υποψιαστούν πως έπεσε θύμα διαρρήκτη. Τα χρυσά νομίσματα στο συρτάρι της όμως δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση… Τι έψαχνε ο δολοφόνος; Ένας δαιμόνιος γεροντάκος, ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ Ταμπαρέ, έρχεται να συμβάλει τις έρευνες της αστυνομίας. Οι ερωτικές επιστολές που ανακαλύπτει συνδέουν το θύμα μ’ έναν πάμπλουτο αριστοκράτη, τη γυναίκα του, την ερωμένη του και τους δύο νεαρούς γιους του, τον νόμιμο και τον νόθο. Είναι ένας από αυτούς ο δολοφόνος; Πώς εμπλέκονται στην ιστορία οι αγαπημένες των δύο νεαρών και ο ερωτευμένος δικαστής που αναλαμβάνει τις ανακρίσεις για τον φόνο;

Με την Υπόθεση Λερούζ ξεκινά η ιστορία της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο: μαζί με τους Φόνους της Οδού Μοργκ του Έντγκαρ Άλαν Πόε άνοιξαν τον δρόμο για όλα τα άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο πρώην υπάλληλος δικηγορικού γραφείου, πρώην στρατιωτικός και μετέπειτα δημοσιογράφος Εμίλ Γκαμποριό (1832-1873) το έγραψε εμπνευσμένος από τις αναμνήσεις του Φρανσουά Βικόκ, επιθεωρητή της αστυνομίας, αλλά και πανέξυπνου κλέφτη της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης, ο οποίος είχε εμπνεύσει και στον Μπαλζάκ έναν από τους χαρακτήρες του Μπαρμπα-Γκοριό.

Το μυθιστόρημα άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες το 1863 και γρήγορα η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας. Μαζί και η φήμη ενός τύπου του υποκόσμου, του Λεκόκ, ο οποίος στην Υπόθεση Λερούζ μαθαίνει από τον ηλικιωμένο Ταμπαρέ τον τρόπο που θα εξιχνιάσει και τα πιο μυστηριώδη εγκλήματα διδάσκοντας, με τη σειρά του, τους διασημότερους ντετέκτιβ της ιστορίας της λογοτεχνίας.

Ο Κόναν Ντόιλ έχει ομολογήσει γραπτώς την οφειλή του στον Γκαμποριό και όλοι οι μελετητές του επισημαίνουν το πόσο προσεκτικά ακολουθούν τη «δομή Γκαμποριό» διάσημα μυθιστορήματα όπως η Σπουδή στο Κόκκινο. Δεν ήταν όμως μόνο ο Ντόιλ που εμπνεύστηκε από τον πρωτοπόρο Γάλλο συγγραφέα. Τις οφειλές του στην Υπόθεση Λερούζ έχουν ομολογήσει τόσο ο δημιουργός του Αρσέν Λουπέν Μωρίς Λεμπλάν, όσο κι ο Ζορζ Σιμενόν κι ακόμα και ο Τσέχοφ εμπνεύστηκε από αυτήν μια αστυνομική ιστορία με τίτλο Το Έγκλημα, όπου ο πρωταγωνιστής ανακριτής Καμιτσόφ έχει το παρατσούκλι «Λεκόκ».

 

 

 

Έγραψαν

 

«Στον Γκαμποριό θαύμαζα πάντα τον τρόπο που έστηνε την πλοκή.»

Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

 

Ο Γκαμποριό ήταν από τους πρώτους που έδειξε πως ένας αστυνομικός μπορεί να είναι και αξιοσέβαστος και με τον Λεκόκ άνοιξε τον δρόμο για τον Σέρλοκ Χολμς.

Antonio  Gramsci

 

«Από τις σημειώσεις του Κόναν Ντόιλ φαίνεται ξεκάθαρα πως η περίφημη Σπουδή στο Κόκκινο δομήθηκε με βάση τις πρώτες σελίδες της Υπόθεσης Λερούζ

The Guardian

 

«Γοητευτική αφήγηση, εξαιρετική δομή, μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.»

worlds-best-detective-crime-and-murder-mystery-books

 

«Στο επίπεδο της φόρμας ο Κόναν Ντόιλ ακολούθησε τη δομή των έργων των προκατόχων του, κυρίως την τεχνική της αφήγησης του Γκαμποριό, που πρότεινε το χωρισμό του κειμένου σε δύο μέρη: στο πρώτο εκτίθενται τα παροντικά περιστατικά και στο δεύτερο γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν του εγκλήματος.»

Ελευθεροτυπία

 

«Εμίλ Γκαμποριό, ο δημοσιογράφος που πρώτος καλλιέργησε το αστυνομικό αφήγημα στη Γαλλία δημοσιεύοντας το 1866 σε μια εφημερίδα και σε συνέχειες την Υπόθεση Λερούζ

Το Βήμα

ALDINA / ΜΥΣΤΗΡΙΟ 5
ISBN: 978-960-01-1919-0
Σελ. 554, 19,00€