«Γαστρονομία και Προϊόντα»: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

«Γαστρονομία και Προϊόντα»: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος το βιβλίο του Γιώργου Μάλλιαρη με τίτλο, «Γαστρονομία και Προϊόντα. Η δυναμική της ελληνικής γεωργίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ
Ειδικός σε Θέματα Ποιότητας και Εμπορίου των Τροφίμων,
Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Τομέα της Γεωργίας,
Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για θέματα καριέρας
 
Το βιβλίο παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο τη δυναμική της ελληνικής γεωργίας και υπαίθρου και επικεντρώνεται στην παρουσίαση της μακρόχρονης παράδοσης του τόπου, της υπεροχής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σχέση μεταξύ τους. Η περιγραφή των προϊόντων και αναφορά στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία δίνει μια σαφή εικόνα της ελληνικής παραγωγής και πώς αυτή δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Το βιβλίο επίσης καλύπτει την εμπορική πλευρά της διάθεσης αυτών των προϊόντων, της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές και τη δυναμική τους, ενώ καταγράφει τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των ολοένα ανοικτών αγορών του πλανήτη μας, αφού πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας διεθνούς κοινότητας και όχι ως μια μικρή κλειστή κοινωνία ή έστω ως μέρος μόνο της Ευρώπης. Η ελληνική γεωργία αποτελεί σήμερα μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα ενάντια στην οικονομική κρίση και την ανεργία.

Γιώργος Μάλλιαρης

 

Η τέχνη της γαστρονομίας
Η ετυμολογία της γαστρονομίας περιλαμβάνει τις λέξεις γαστήρ που σημαίνει «στομάχι» και νόμος που εμπεριέχει τις έννοιες «κανόνας» και «διαχείριση». Ωστόσο η γαστρονομία είναι η τέχνη της καλής μαγειρικής, της επιστήμης των τροφίμων και της χρήσης τους, της εμπειρικής μελέτης, της έρευνας, της κατανόησης της προετοιμασίας της τροφής και της αίσθησης που παράγεται από αυτή τη διεργασία και οτιδήποτε σχετίζεται με την επιλογή, προετοιμασία, σερβίρισμα και την απόλαυση ενός καλού γεύματος.

 

Ο Γιώργος Μάλλιαρης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1964. Είναι πτυχιούχος τού Χημικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Τεχνολογία Τροφίμων και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College) και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται από το 1999 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της υγείας, προστασίας καταναλωτή και της γεωργίας. Είναι υπεύθυνος προγραμμάτων που καλύπτουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και για τη λειτουργική οργάνωση του τομέα στις διαδικασίες. Διαχειρίστηκε τον φάκελο της εγγραφής της ονομασίας Φέτα ως ονομασίας προέλευσης με επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα ήταν διαχειριστής όλων των αιτήσεων εγγραφής ονομασιών προέλευσης για την Ελλάδα. Υποστήριξε πλήθος νομοθετικών προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (Codex) για τις προδιαγραφές εμπορίου των προϊόντων των χυμών φρούτων, κακάο και σοκολάτας, μαρμελάδας, ζάχαρης και καφέ. Δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιθεώρησης Υγιεινής για το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο τροφίμων. Μέχρι το 1999 διετέλεσε στέλεχος μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς των πωλήσεων, ποιότητας, μάρκετινγκ, επιχειρησιακής ανάπτυξης και στρατηγικής, καθώς και ξενοδοχειακού μάνατζμεντ. Ο Γιώργος Μάλλιαρης είναι ένας από τους δραστήριους συνδικαλιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόεδρος του συνδικάτου Action&Defence, πρώην γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών. Τέλος, ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 με το πολιτικό κίνημα Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, και υποψηφιος βουλευτής του κόμματος Ποτάμι για το εθνικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.