,

Είδαμε την παράσταση «Φονική Παγίδα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Ένα μικρό διαμαντάκι κρύβεται σε μια από τις πιο κακόφημες πια γειτονιές της Αθήνας και αξίζει να το ανακαλύψουμε και να δώσουμε την προσοχή μας στην σπουδαία πνευματική τροφή που έχει να προσφέρει στους θεατές του. Ο λόγος για το θέατρο Αγγέλων Βήμα που στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό νεοκλασσικό της οδού Σατωβριάνδου. Το βράδυ της Δευτέρας επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο χώρο για να παρακολουθήσουμε το διάσημο έργο του Ira Levin, «Φονική Παγίδα» που ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λασπιά στο πλαίσιο της θεματικής του θεάτρου «Ζούμε την Ανατροπή!».

Η «Φονική Παγίδα» (Deathtrap) που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway το 1978, ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το θρίλερ. Κατάφερε αμέσως να γίνει η sold out παράσταση της Αμερικής, να προταθεί για το βραβείο Tony και τελικά να γίνει το μακροβιότερο θρίλερ-κωμωδία στο Broadway. Μάλιστα, το 1982 το θεατρικό έργο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Sidney Lumet με πρωταγωνιστές τον Michael Caine, την Dyan Cannon, τον Christopher Reeve και την Irene Worth, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των σινεφίλ.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο σε δύο πράξεις με πέντε χαρακτήρες που διαδραματίζεται σε ένα σκηνικό χώρο. Η υπόθεσή του έχει να κάνει με τον Sidney Bruhl (Αντώνης Λουδάρος), ένα διάσημο συγγραφέα θρίλερ με μεγάλες θεατρικές επιτυχίες αλλά και μεγάλες θεατρικές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια. Παντρεμένος με την όμορφη Myra Bruhl (Τζένη Μπότση), η οποία αδυνατεί ν’ αντιληφθεί τη σοβαρότητα της οικονομικής τους κατάστασης, ο Sidney λαμβάνει ταχυδρομικώς, μέσα στην απελπισία του, ένα έργο που ονομάζεται Deathtrap (Φονική Παγίδα). Ένα θρίλερ τόσο τέλειο στη δομή, τις ανατροπές και το μαύρο χιούμορ του, που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές του θεατρικού συγγραφέα. Το πρόβλημα είναι όμως πως δεν το έχει γράψει ο ίδιος, άλλα ένας μαθητής του από τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ο Clifford Anderson (Γιάννης Κουκουράκης). Απελπισμένος από τα μεγάλα οικονομικά χρέη, ο Sidney σχεδιάζει με τη γυναίκα του το τέλειο έγκλημα προκειμένου να κλέψει το έργο από τον Clifford και να το παρουσιάσει σαν δικό του. Οι ανατροπές όμως που σηματοδοτούνται με τον ερχομό της διάσημης πνευματίστριας-μέντιουμ, Helga Ten Dorp (Αλεξάνδρα Παντελάκη), γνωστής για την εξιχνίαση ανεξερεύνητων εγκλημάτων, είναι τόσο απρόβλεπτες και συνεχόμενες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τί πρόκειται να συμβεί. Στην πλοκή της ιστορίας έρχεται να προστεθεί ο καταλυτικός ρόλος του δικηγόρου και οικογενειακού φίλου των Bruhl, του Porter Milgrim (Αργύρης Γκαγκάνης).

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο ταλαντούχος Γιάννης Λασπιάς που πραγματικά δεν θα μπορούσε να είχε βρει ιδανικότερο χώρο για να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο. Η μικρή θεατρική σκηνή του Αγγέλων Βήμα και η άμεση επαφή των θεατών με τους ηθοποιούς βοήθησε στη διατήρηση της ατμόσφαιρας θρίλερ που απαιτεί το έργο. Οι συνεχείς ανατροπές του κειμένου, το φλεγματικό χιούμορ και οι ενδιαφέροντες ολοκληρωμένοι χαρακτήρες λειτούργησαν καταλυτικά στο να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης. Επιπλέον, η καίρια μουσική επιμέλεια του ίδιου του σκηνοθέτη, τα εμπνευσμένα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα και οι προσεγμένοι φωτισμοί του έμπειρου Βαγγέλη Μούντριχα έδωσαν στην παράσταση αυτό το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν για να απογειωθεί.

Το καστ των ηθοποιών ήταν εξαιρετικό με αποτέλεσμα να απολαύσουμε επί σκηνής αριστουργηματικές ερμηνείες. Για ακόμη μια φορά θαυμάσαμε το ανεξάντλητο ταλέντο του Αντώνη Λουδάρου που υποδύεται στο έργο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σαρδόνιου συγγραφέα Sidney Bruhl. Αυτή τη φορά, δόθηκε η ευκαιρία στον ηθοποιό να ξεδιπλώσει μια διαφορετική πλευρά του ταλέντου του που δεν είχαμε φανταστεί καν ότι υπήρχε και μας εξέπληξε πολύ ευχάριστα. Απολαυστική στο ρόλο της διάσημης πνευματίστριας- μέντιουμ Helga Ten Dorp, η Αλεξάνδρα Παντελάκη. Η καταξιωμένη ηθοποιός ανέβασε με την εμπειρία, το ήθος και την υποκριτική της δεινότητα την παράσταση σε ένα άλλο επίπεδο χαρίζοντάς μας άφθονες στιγμές γέλιου. Έξοχη και η Τζένη Μπότση στο ρόλο της Myra Bruhl, συζύγου του συγγραφέα που έχτισε με μαεστρία τον πολυδιάστατο και εύθραστο χαρακτήρα της ηρωίδας της. Τις καλύτερες εντυπώσεις μας άφησε και ο γοητευτικός Γιάννης Κουκουράκης που έδωσε τη δική του σφραγίδα στον πιο ανατρεπτικό και μυστηριώδη ρόλο του έργου, αυτόν του Clifford Anderson, μαθητευόμενου συγγραφέα και όχι μόνο. Τέλος, αξιόλογος στο ρόλο του δικηγόρου Porter Milgrim ήταν και ο ηθοποιός Αργύρης Γκαγκάνης. Παρατηρήσαμε πως η χημεία όλου του καστ των ηθοποιών ήταν εμφανής επί σκηνής και αυτό έδωσε μια συνοχή και έναν καλό ρυθμό στο παίξιμό τους.

Όταν τελειώσε η «Φονική Παγίδα», βγήκαμε από το θέατρο με ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα. Περάσαμε καλά γιατί απολαύσαμε ένα καλοκουρδισμένο θέαμα, δουλεμένο με πολύ αγάπη από ανθρώπους που πραγματικά χαίρονται να υπηρετούν την τέχνη τους. Σας προτείνω να το παρακολουθήσετε. Αξίζει τον κόπο.

Καλή σας θέαση!