,

Είδαμε την παράσταση «Έξω Χιονίζει»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια ιδιαίτερη παράσταση παρακολουθήσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο Επί Κολωνώ. Ο λόγος για τη νουβέλα του Σάκη Σερέφα, «Έξω Χιονίζει» που ανεβαίνει για λίγες ακόμα παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο black box του εμβληματικού θεάτρου σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αιγινήτου.

Το έργο τοποθετείται χρονικά εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το μέντιουμ Νίνα καλεί στη σκηνή γνωστού κινηματοθεάτρου τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών, που είχαν βρεθεί στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε ένας θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία, ζωντανεύοντας ένα σύμπαν σαρκοφάγο, αντιηρωικό, ξεκαρδιστικό αλλά και σπαρακτικό. Ένα σύμπαν, μ’ ένα πιάτο γίδα βραστή, τα φονικά κουνούπια της μαλάριας, μια μπανιέρα με το αίμα τριάντα φαντάρων, με εκρήξεις ερωτοπάθειας στα μιούζικ χωλ της πόλης, με στοχασμούς για τα αποφάγια που οι πεθαμένοι αφήνουν και με εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης στα 1917, εικόνες από την πολυφυλετική Θεσσαλονίκη της εποχής. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη ζεστή αίθουσα του κινηματοθέατρου, καθώς έξω χιονίζει. Κι ενώ το χιόνι πέφτει και λιώνει, λιώνουν κι οι λέξεις, οι πόνοι, τα χάδια, οι μέρες, οι ιστορίες, κι ο μυστηριώδης θεατής της τρίτης σειράς χάνεται στο σκοτάδι.

Το «Έξω Χιονίζει» είναι ένα κείμενο με καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα, στο οποίο ο πολυβραβευμένος συγγραφέας προσεγγίζει τους αφανείς ήρωες του πολέμου από μια διαφορετική σκοπιά. Ο Σάκης Σερέφας επιλέγει να εστιάσει στις ζωές και τα παθήματα έξι ξένων στρατιωτών φωτίζοντας έτσι μια πολυφυλετική Θεσσαλονίκη ξυπνώντας συγκεχυμένες μνήμες μιας άλλης εποχής. Η γραφή του κυμαίνεται περισσότερο σε κωμικοτραγικά περιστατικά θέλοντας να τονιστεί η ανουσιότητα του πολέμου. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο συγγραφέας πετυχαίνει το στόχο του.

Την ευρηματική σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Μαρία Αιγινήτου. Όπως διαπιστώσαμε, η σκηνοθέτις βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα εμπνευσμένη της στιγμή αφού προσέγγισε το κείμενο του συγγραφέα με αρκετή πρωτοτυπία χτίζοντας με στοιχεία του βωβού κινηματογράφου και διάθεση βαριετέ το συνολικό θέαμα. Έτσι κατάφερε να ελαφρύνει κάπως στα σημεία το βαρύ κλίμα του πολέμου που περιγράφει στο έργο του ο Σάκης Σερέφας χωρίς όμως να αποδυναμώνει την συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτό της το εγχείρημα στάθηκαν η έξυπνη μουσική του Σωτήρη Καστάνη και η απόλυτα εναρμονισμένη επιμέλεια κίνησης της Βρισηίδας Σολωμού. Αξιόλογη και προσαρμοσμένη στις σκηνοθετικές και κινησιολογικές απαιτήσεις της παράστασης βρήκαμε και την ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών από τη Nina Loretti.

Με χαρά παρατηρήσαμε πως και οι τρεις πρωταγωνιστές της παράστασης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων υπηρετώντας με ευλάβεια το κείμενο αλλά και τις σκηνοθετικές οδηγίες που τους δόθηκαν. Δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε τον εξαιρετικό Νίκο Καρδώνη που πραγματικά κεντάει τον κάθε του ρόλο απογειώνοντας την παράσταση στο σύνολό της με το εκρηκτικό του ταπεραμέντο. Εκφραστικότατος και ο Στάθης Κόικας σε όλη τη διάρκεια της πλοκής της παράστασης ενώ συμπαθέστατη είναι και η προσπάθεια της Ειρήνης Ιωάννου σε αυτή την πρώτη της απόπειρα στο θεατρικό σανίδι.

Το «Έξω Χιονίζει» είναι μια εναλλακτική θεατρική πρόταση που διαθέτει την δική της αισθητική και την υποστηρίζει. Σίγουρα πρόκειται για μια παράσταση που ικανοποιεί ακόμα και τους πιο ψαγμένους θεατρόφιλους. Ανακαλύψτε την όσο προλαβαίνετε!

Καλή σας θέαση!