«Μικρές κόκκινες καρέκλες» -κριτική βιβλίου της Edna O’ Brien

,

«Μικρές κόκκινες καρέκλες» -κριτική βιβλίου της Edna O’ Brien

«Στις 6 Απριλίου 2012, στην εικοστή επέτειο από την έναρξη της πολιορκίας του Σεράγεβο από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, τοποθετήθηκαν 11.541 καρέκλες κατά μήκος των οκτακοσίων μέτρων του κεντρικού δρόμου της πόλης. Μια κενή καρέκλα για κάθε κάτοικο του Σεράγεβο που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των 1.425 ημερών της πολιορκίας. Οι 643 μικρές καρέκλες αντιπροσώπευαν τα παιδιά που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και από το βαρύ πυροβολικό που ήταν ακροβολισμένο στα γύρω βουνά.»

Η επεξηγηματική σημείωση που ανοίγει το βιβλίο δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια να πάρεις ελαφρά την υπόθεσή του. Γιατί με μια τέτοια βάση, οι «Μικρές κόκκινες καρέκλες» της Edna O’ Brien που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση Χριστίνας Σωτηροπούλου, έρχονται για να ταρακουνήσουν τους αναγνώστες τους.

Εστιάζοντας σε κάθε έναν από τους αριστουργηματικά στημένους ήρωές της, η συγγραφέας καταφέρνει να σε παρασύρει σε ένα λογοτεχνικό ταξίδι που δύσκολα βρίσκει παρόμοιό του. Ο κάθε ήρωάς της πλασμένος με φροντίδα σε κάθε λεπτομέρειά του, μας εντάσσει ακόμα περισσότερο στην αφήγηση της ιστορίας. Ίσως γιατί αυτοί οι χαρακτήρες έχουν πολλές ανθρώπινες αδυναμίες. Κεντρικό πρόσωπο ένας άγγελος του θανάτου υπεύθυνος για το θάνατο πολλών αμάχων στο Σεράγεβο,  που κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα καταφέρνει να γοητεύσει ένα ολόκληρο χωριό.

Η αποκάλυψη της αληθινής του ταυτότητας είναι σαρωτική για τους αγαθούς πολίτες. Εκείνους που μέχρι εκείνη τη στιγμή του έχουν δοθεί ψυχή τε και σώματι. Περισσότερο απ’ όλους λαβωμένη η Φιντέλμα, που διατηρεί σχέση μαζί του, η οποία αναγκάζεται να αλλάξει την πορεία της ζωής της. Όχι προς το καλύτερο.

Το βιβλίο της Edna O’ Brien πληγώνει, παραδίδει μαθήματα ζωής, κάνει το μυαλό των αναγνωστών να ουρλιάζει σιωπηλά, να λέει «όχι» στη βία, στην κατάντια της ανθρωπότητας.

Η εξαιρετική μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου ζωντανεύει κάθε περιγραφή, αποζημιώνοντας τον αναγνώστη.

Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί «Βιβλίο της χρονιάς» από τους Sunday Times, Observer, Financial Times και Sunday Express ενώ μετράει στις επιτυχίες της O’ Brien αλλά και του συγγραφικού κόσμου.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Βιβλίο της χρονιάς για τους Sunday TimesObserver, Financial Times και Sunday Express

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από τη μοναδική Edna OBrien

 

 

Ένας μυστηριώδης άντρας φτάνει σ’ ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας. Συστήνεται ως εναλλακτικός θεραπευτής και σύντομα καταγοητεύει την τοπική κοινωνία. Η Φιντέλμα Μακπράιντ θα υποκύψει στη μοιραία έλξη που αισθάνεται για τον ξένο, αλλά τα επακόλουθα θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Γιατί ο Βλαντ είναι καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου από τα Βαλκάνια…

Οι Μικρές κόκκινες καρέκλες είναι ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τα τεχνάσματα του κακού, τη δικαιοσύνη, την εξιλέωση, την ελπίδα.

Ένα άγριο, λυρικό και εφιαλτικά αληθινό βιβλίο –ίσως το κορυφαίο της Edna O’Brien– που υπενθυμίζει για ποιον λόγο θεωρείται μια εκ των μεγαλύτερων συγγραφέων της γενιάς της και όχι μόνο.

«Η O’Brien παραμένει μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας –και το αποδεικνύει σε αυτό το προκλητικό, συγκινητικό, αριστουργηματικό και αντισυμβατικό μυθιστόρημά της.»  –The Times

 

Μετά το πρώτο της μυθιστόρημα, The Country Girls (Κορίτσια από την επαρχία), η Edna O’Brien έχει γράψει περισσότερα από είκοσι έργα μυθοπλασίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Irish PEN Lifetime Achievement Award, το American National Arts Gold Medal και το Frank O’Connor Prize. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δυτική Ιρλανδία, αλλά εδώ και πολλά χρόνια κατοικεί στο Λονδίνο.