«Το ρ της Ερωμένης» -κριτική βιβλίου της Ειρήνης Βαρδάκη

,

«Το ρ της Ερωμένης» -κριτική βιβλίου της Ειρήνης Βαρδάκη

Πόσα ερωτηματικά γεννά αυτός ο ευρηματικός τίτλος του νέου βιβλίου της Ειρήνης Βαρδάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL: «Το ρ της Ερωμένης». «Άραγε πώς και γιατί αποφάσισε η συγγραφέας να δώσει αυτό τον τίτλο στο δεύτερο βιβλίο της;», αναρωτιέται ο εν δυνάμει αναγνώστης του και η συγγραφέας του παρέχει μια απάντηση απολαυστική και ερεθιστική, όπως ακριβώς είναι η εμφάνιση της ηρωίδας της.

Η Ευρυδίκη αποτελεί τη φαντασίωση κάθε άντρα και τη ζηλεύουν όλες οι γυναίκες. Πανέμορφη, γοητευτική, παντρεμένη με πλούσιο άντρα, γεμάτη αυτοπεποίθηση ελέγχει τα πάντα και τους πάντες. Ένα στρατηγικό παιχνίδι η ζωή της, στο οποίο θέτει εκείνη τους κανόνες. Μια σκακιστική παρτίδα όπου τα πιόνια της κατατροπώνουν τον αντίπαλο. Εκείνη στρατηγικά οδηγεί τη ζωή της εκεί που επιθυμεί, ακόμα και στα εκδικητικά μονοπάτια της πληγωμένης καρδιάς.

Ο έρωτας, η αγάπη, η αδυναμία, η απιστία, η απώλεια αλλά και η προδοσία παρουσιάζονται μέσα από την αστυνομική ιστορία της Ειρήνης Βαρδάκη στο δεύτερο βιβλίο της. Ώριμο, καλά δομημένο, μαεστρικά τοποθετημένες οι ανατροπές της και άριστα δοσμένα τα συναισθήματα των χαρακτήρων που ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλον. Η κάθε μια ύπαρξη με τα δικά της προβλήματα παλεύει να ξεφύγει, να επιβιώσει, να πάρει μαι τελευταία ανάσα πριν όλα χαθούν και η συγγραφέας μας εξιστορεί το σήμερα αλλά και το χτες και το αύριο, ξεκάθαρα χωρίς ο αναγνώστης να μπερδεύεται ποιος μιλάει και πότε. Ο κάθε χαρακτήρας εξομολογείται σε πρώτο πρόσωπο ενώ ο αναγνώστης ξέρει τα πάντα αφού του τα προδίδουν οι υπόλοιποι χαρακτήρες που προχωρούν παράλληλα. Ανάμεσα στους χαρακτήρες συναντάμε τον Αστυνομικό Δεγλή και τον συνεργάτη του, Λάμπρου -ακόμα λαβωμένους από την “Κρυσταλλία” (το πρώτο βιβλίο της Βαρδάκη, που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις BELL), να προσπαθούν να εξιχνιάσουν δύο δολοφονίες.

Η γραφή είναι φροντισμένη και η συγγραφέας καταφέρνει στο βιβλίο της «Το ρ της Ερωμένης» να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της καθώς οι ήρωές της παλεύουν να επιβιώσουν. Ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες, είναι η Αγγελική που ισορροπεί με δυσκολία στο τεντωμένο σκοινί του γάμου της ενώ ο άντρας της παρασύρεται στη δίνη του έρωτα. Η συγγραφέας αφηγείται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζευγάρι όταν η απιστία τους δοκιμάζει, τους ψυχογραφεί και παρουσιάζει άριστα τις επιπτώσεις που έχει όλο αυτό στη ψυχολογία του μικρού τους παιδιού. Η φθορά τους αγγίζει όλους.

Η προδοσία θα δώσει το οριστικό τέλος, την τιμωρία και το έπειτα. Τότε που όλοι έχουν αλλάξει και η ζωή δεν μοιάζει σε τίποτα με το πριν. Και η συγγραφέας σε πείθει ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η τιμωρία αλλά και η εκδίκηση έχουν αποδοθεί.

Το δεύτερο βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη αποτελεί μια ώριμη συγγραφική δουλειά. Προσφέρει ένα μυστήριο, δύο δολοφονίες, μια γυναίκα πειρασμό αλλά και τα καθημερινά προβλήματα μιας οικογένειας. Το ταξίδι στις σελίδες του βιβλίου είναι συναρπαστικό, γεμάτο ερωτήματα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και την απόλυτη δικαίωση του αναγνώστη που πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα κυκλοφορία: “Tο Ρ της Ερωμένης” της Ειρήνης Βαρδάκη

Βιβλιοπαρουσίαση: “Το Ρ της Ερωμένης”