Λογοτεχνικά βραβεία Αναγνώστη 2018: Η «Σιλουανή» του Θοδωρή Παπαϊωάννου απέσπασε το Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά

Λογοτεχνικά βραβεία Αναγνώστη 2018: Η «Σιλουανή» του Θοδωρή Παπαϊωάννου απέσπασε το Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά

Η Σιλουανή, το πιο ανατρεπτικό νεανικό βιβλίο διακοπών, του Θοδωρή Παπαϊωάννου σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, τιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη με το «Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά» από τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2018.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων του Αναγνώστη ξεχώρισε την Σιλουανή, ένα βιβλίο, που έχει λάβει θερμά σχόλια από τους κριτικούς και έχει αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς αναγνώστες.

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου δηλώνει:

Η Σιλουανή είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους. Όλα ξεκίνησαν από ένα γράμμα που μου έδωσε η ­μαθήτριά μου Σιλουανή την τελευταία της μέρα στο δημοτικό. «Αυτό, κύριε, είναι για σας», μου είπε κοιτώντας με ίσια στα μάτια. Δεν ξέρω πόσες φορές το διάβασα. Και έπειτα άρχισα να τριγυρνώ στα βουνά γύρω από την Έδεσσα και την Παναγίτσα, ψάχνοντας για απαντήσεις σ’ αυτές τις υπέροχες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά όποτε αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Σιλουανής και των «παιδιών του βουνού», που μπορεί να είναι ήρωες φανταστικοί, αλλά ζουν σε μέρη πέρα για πέρα αληθινά.

Ευχαριστούμε πολύ τον Θοδωρή Παπαϊωάννου για την εμπιστοσύνη του, αλλά και την Ντανιέλα Σταματιάδη για τις υπέροχες εικόνες της που έγιναν ένα με το κείμενο.

Η Σιλουανή είναι ένα βιβλίο που μαγεύει με την απλότητα και την παιδαγωγική καθαρότητα με την οποία προσεγγίζει τη φύση, τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών, παιδιών και μεγάλων, το παιχνίδι, τις συγκρούσεις που κι αυτές μετατρέπονται σε παιχνίδι, τη συνεργασία τους με την Αγγλίδα επιστήμονα που μελετά μια νεαρή αρκούδα στο βουνό. Η φύση είναι φιλική όταν ζεις μαζί της ανάλαφρα. Ακόμα και ο φόβοι της αστής μητέρας σβήνουν ήρεμα… Με δυο λόγια, όλα έρχονται φυσικά. Χωρίς διδακτική μεγαλοστομία.

Μαρίζα Ντεκάστρο, Ο Αναγνώστης

 

Το πρώτο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου για μεγαλύτερα παιδιά είναι ένα φανταστικό οδοιπορικό στη φύση και στα βουνά της Έδεσσας, εμπνευσμένο από μια επιστολή που του έδωσε στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς μια μαθήτριά του, η Σιλουανή. Ένα ονειρεμένο ανάγνωσμα, μια γνωριμία με τη φύση και το διαφορετικό.

Κόκκινη Αλεπού

 

Η Σιλουανή είναι μια υπέροχη ιστορία που μιλάει στα παιδιά για τη μαγεία της φύσης, για τα οφέλη της και για το πόσο ευεργετική είναι η επαφή μας μαζί της. Για τη φύση, που αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να την αφουγκραστεί με όλο του το “είναι” εκείνη θα στο ανταποδώσει αποκαλύπτοντάς σου τι πιο μεθυστικές μυρωδιές, τις πιο παραμυθένιες εικόνες και τους πιο ταξιδιάρικους ήχους.Ένα απολαυστικό, λυρικό μυθιστόρημα με πολύ όμορφα ασπρόμαυρα σκίτσα που ζωντανεύουν σκηνές από την καθημερινότητα των παιδιών.

Δώρα Ανδρεαδάκη, parents24.gr

 

Μάθετε περισσότερα για τον Θοδωρή Παπαϊωάννου εδώ: https://ikarosbooks.gr/authors/papaioannoy-thodoris