«Η Αθήνα και το βιβλίο» -κριτική του βιβλίου των εκδόσεων IANOS

,

«Η Αθήνα και το βιβλίο» -κριτική του βιβλίου των εκδόσεων IANOS

Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO ως πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018, η αλυσίδα πολιτισμού IANOS διοργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό διηγήματος για την Αθήνα με θέμα «Η Αθήνα και το βιβλίο».

Η τριμελής επιτροπή των Ρέα Γαλανάκη, Διονύση Μαρίνου και Κωνσταντίνου Μπούρα έκριναν ανάμεσα σε 600 έγκυρα διηγήματα και τα 50 διηγήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο των εκδόσεων IANOS θεωρήθηκαν τα αρτιότερα, με πρωτοτυπία και λογοτεχνική διαχείριση του θέματος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι και στα υπόλοιπα 100, που ήταν εντός θέματος και εντός ορίου λέξεων, λογοτεχνικές αρετές από άξιους συγγραφείς.

Αν και η επιτροπή θεώρησε αναπάντεχο το γεγονός ότι έλαβαν μέρος με ανέκδοτα κείμενά τους δοκιμασμένοι συγγραφείς, αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με θέμα την πρωτεύουσα της χώρας μας, από έναν εκδοτικό που τα έργα του χαρακτηρίζονται από την ποιότητα, μια ισχυρή επιτροπή με σεβαστό λόγο και την αγάπη του κόσμου για την αφήγηση αποτέλεσαν έναν δυνατό συνδυασμό, ικανό να πείσει ακόμα και τους συγγραφείς με πλούσιο συγγραφικό έργο να γράψουν μια μικρή αλλά πλούσια, σε συναισθήματα και περιγραφές, ιστορία για την πόλη της Αθήνας και τα βιβλία.

Πενήντα διαφορετικοί λογοτέχνες, αφηγούνται ιστορίες για την Αθήνα και το βιβλίο, ο καθένας με το δικό του ύφος αλλά πάντα με κοινά αυτά τα δύο στοιχεία. Οι περισσότερες στοχεύουν στο να επηρεάσουν το συναίσθημα του αναγνώστη και το καταφέρνουν με μαεστρία και ανεπιτήδευτα.

Οι ιστορίες ξεχειλίζουν ρομαντισμό συγγραφέων. Όλο το δέος με τον οποίο οι συγγραφείς χειρίζονται μια μια τις λέξεις με τις οποίες συνθέτουν τις ιστορίες τους αναδεικνύει τον δυνατό πολιτισμό μας. Θυμίζει σε μας τους ανθρώπους των γραμμάτων γιατί τον επιλέξαμε και δείχνει σε όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα, πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις. Πόσο ζηλευτό το να ασχολείται κάποιος με την αφήγηση! Αν δεν έχετε αγαπήσει ακόμα των χώρο των βιβλίων, με τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων θα παρασυρθείτε στον μαγικό κόσμο τους.

Αξιοθαύμαστη και η ποικιλομορφία των βιογραφικών των συγγραφέων που συνθέτουν αυτή την συλλογή διηγημάτων.  Άνθρωποι με διαφορετικές σπουδές, ηλικίες και επαγγελματικές ενασχολήσεις, κάποιοι εκ των οποίων κατοικούν σε ξένα μέρη αλλά κοιτούν πάντα την χώρα μας με αγάπη.

Το βιβλίο αποτελεί την καλύτερη εικόνα που θα ήθελε ένας συγγραφέας να εκπροσωπεί το έργο του, με την δυνατή υπογραφή των εκδόσεων IANOS. Οι εκδόσεις σεβάστηκαν τους συγγραφείς τους προσφέροντας μια ποιοτική εμφάνιση και εκείνοι το θωράκισαν με τις καλύτερες ιστορίες που συνδέουν την πόλη μας με την αγάπη μας για το βιβλίο.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη