,

Ο Διονύσης Τσακνής μιλάει για όλα και κάνει Αλχημείες

Ο Διονύσης Τσακνής ανοίγει τη καρδία του και μιλάει για μία διαδρομή σχεδόν 40 χρόνων στη δισκογραφία, μας μιλάει για τους φίλους του τη σχέση του με το κοινό, για την αγάπη του για την τέχνη, την επιρροή της οικονομικής κρίσης στην σύγχρονη μουσική σκηνή, τις αγαπημένες του μουσικές συνεργασίες και φυσικά τις εμφανίσεις του στο Ίλιον.

 

 

  • Διονύση, επιστροφή στις ζωντανές σου εμφανίσεις ,πολύ δυναμικά φέτος στο Ίλιον Plus, πώς νιώθεις;

Στα γνώριμα νερά μου. Στο χώρο που ανήκω, σε αυτόν που με έμαθε ο κόσμος. Ύστερα, οι εμφανίσεις αυτές, συνδυάζονται με την κυκλοφορία του νέου μου άλμπουμ, οπότε  η χαρά, είναι μεγαλύτερη. Η αποδοχή των καινούργιων μου τραγουδιών, μου δημιουργεί μια έντονη αίσθηση. Μου θυμίζει τις πρώτες εποχές.

  • Τι σας συνδέει εκτός από την αγάπη για τη μουσική με τους καλεσμένους σου Μαχαιρίτσα, Πλιάτσικα και Ζουγανέλη;

Μα πάνω από όλα, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη. Το νοιάξιμο, πώς να το πω αλλιώς! Είναι πολύ όμορφο πράγμα να μοιράζεσαι.

 

  • Mετά από σχεδόν 40 χρόνια έχεις δαμάσει το άγχος σου όταν βγαίνεις στη σκηνή;

Αυτό δε θα γίνει ποτέ. Το καλό είναι ότι σταματάει μετά τις πρώτες νότες, όταν ήδη βρίσκομαι στη σκηνή. Από εκεί και πέρα, το άγχος το μοιράζομαι κατά κάποιον  τρόπο με το κοινό. Το όποιο θέαμα απαιτεί τουλάχιστον δυο παίκτες. Συνηθίζω να το παρομοιάζω με το πιγκ-πογκ.

 

 

  • Έχεις συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής ως στιχουργός και ως συνθέτης ξεχωρίζεις κάποια συνεργασία;

Ανήκω στους ευτυχείς, που μόνο καλά πράγματα έχω να θυμηθώ. Άλλωστε οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται. Υπάρχει μια εκ των προτέρων αποδοχή και από τα δυο μέρη. Είναι θέμα ωριμότητας οι συνεργασίες. Η σχέση μου με το Λαυρέντη, είναι παροιμιώδης όσον αφορά τη διάρκειας της και όχι μόνο, επομένως την ξεχωρίζω.

 

  • Θα μας πεις 2 λόγια για το Bandiera Rossa αλλά και για το μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Καββαδία που περιλαμβάνεται στο cd;

Η BANDIERA ROSSA είναι ο τίτλος αυτής της δουλειάς. Σηματοδοτεί σύμβολα και συμβολισμούς, που με τη σειρά μου ακολουθώ κι εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Τα σύμβολα μιας συγκρουσιακής λογικής, που θα υπάρχει, όσο υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Το ποίημα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του μεγάλου μας Νίκου Καββαδία, εντάσσεται ακριβώς σε αυτή τη λογική, σε αυτό το κλίμα. Είναι η πρώτη φορά, που ο ποιητής εκφράστηκε με τόσο έντονο πολιτικό λόγο.

 

 

  • Πιστεύεις ότι επηρέασε η οικονομική κρίση το Ελληνικό τραγούδι?

Φυσικά! Μόνο που αυτή η επιρροή, είχε και ευχάριστες εκπλήξεις. Κάποιοι δημιουργοί, κατανόησαν ότι με δεδομένη την άσχημη εικόνα της αγοράς, καιρός ήταν να επιστρέψουν στην αιτία που τους οδήγησε στα μονοπάτια της τέχνης και όχι στο εμπόριο. Απελευθερώθηκαν από το δυνάστη που λέγεται επιτυχία, και ακολούθησαν το ταλέντο τους. Ύστερα, αρκετοί νέοι άνθρωποι και συγκροτήματα που μπήκαν δυναμικά στο χώρο, απαλλαγμένοι κι αυτοί από την αυταπάτη του  εύκολου ταχα πλουτισμού, πρόσθεσαν ιδιαίτερες πινελιές στο τοπίο.

 

  • Με τις σημερινές συνθήκες θα επέστρεφες στην ΕΡΤ;

Ούτε με τις σημερινές, ούτε με όποιες άλλες συνθήκες θα επέστρεφα. Το κεφάλαιο αυτό, έκλεισε οριστικά για μένα. Μπορεί να αποκόμισα μια μεγάλη εμπειρία για τη στρεβλή λειτουργία του  ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να γνώρισα αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους, που έγιναν φίλοι μου, αλλά μέχρις εκεί. Η ενασχόληση με τα κοινά, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους.

 

 

  • Aπο το 1983 μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει στη μουσική βιομηχανία με τα μάτια σου και τι έχει αλλάξει μουσικά στον Διονύση;

Η μουσική βιομηχανία ακολούθησε αναγκαστικά το δρόμο που χάραξαν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Μόνο που αυτή η προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα, ήταν ανάλογη του τρόπου που συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις όποιες εισαγόμενες καινοτομίες. Η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται γράφοντας μουσική, δεν πρόκειται να σταματήσει. Αντιθέτως θα έλεγα οι τι η μουσική τεχνολογία έφερε περισσότερους ανθρώπους κοντά στη μουσική δημιουργία. Οι δικές μου αλλαγές που όντως υπάρχουν, βασίζονται στην ανάγκη μου να βρίσκω διαρκώς, καινούργια  εργαλεία έκφρασης. Νομίζω πως είναι φανερό, από τις ενορχηστρώσεις μου και τη θεατρική κυρίως μουσική μου..

 

 

  • Μαζί με τις θερμές ευχές μας για Καλή Επιτυχία πες μας τι να περιμένουμε από τον Διονύση Τσακνή το επόμενο διάστημα?

Τίποτα περισσότερο από αυτά που κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Μουσικές και τραγούδια, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

 

Συνέντευξη στη Τένια Νικολοπούλου για λογαριασμό του Radio Alchemy