,

«Ο Τρελαντώνης» : Όλα όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Η σκηνική μεταφορά του «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα έρχεται από τις 10 Νοεμβρίου στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο Βέμπο σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Το radioalchemy.net βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αίθουσα Εσπερίδων του Νομισματικού Μουσείου και σας μεταφέρει όσα ειπώθηκαν.

Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στο εμβληματικό παιδικό ανάγνωσμα της Πηνελόπης Δέλτα αλλά και στις παιδικές αναμνήσεις,  τις “Ενθυμήσεις” της ίδιας της συγγραφέως. Το κείμενο έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις όπως  “Δον Κιχώτης”, “Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων” και “Ο Ιάσωνας και το χρυσόμαλλο δέρας”.

Η ιστορία του έργου αφορά τον Αντώνη, την Πουλουδιά, την Αλεξάνδρα, και το μικρό Αλέξανδρο που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή. Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά. Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της, σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.

Στη συνέντευξη τύπου, η σκηνοθέτις της παράστασης μίλησε για το έργο της Πηνελόπης Δέλτα αναφέροντας πως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα της αναγνώσματα από τότε που ήταν παιδί. Η Σοφία Σπυράτου είπε χαρακτηριστικά πως «αυτός ο θησαυρός της παιδικής ηλικίας γίνεται αφορμή να τονιστεί η αξία της μνήμης. Τη μνήμη την έχουμε μέσα μας, σαν φυλαχτό, για να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους να δουν την παράσταση, να τους διηγηθούν, με αυτό τον τρόπο, μια ιστορία από την παιδική τους ηλικία και να τα προτρέπουν να θυμούνται». Μάλιστα, η σκηνοθέτις επισήμανε πως αν και πρόκειται για ένα έργο παλιό, στην ουσία δεν υπάρχει κάτι που αλλάζει και το καθιστά επίκαιρο ακόμη και σήμερα αφού τα παιδιά παραμένουν ίδια στο πέρασμα των χρόνων.

Ο Μιλτιάδης Παπαστάμου υπογράφει τη μουσική της παράστασης που κινείται από ρυθμούς μπαρόκ και τζαζ μέχρι ροκ και οπερέτα. Ο μουσικός παραδέχτηκε ότι αρχικά ήταν διστακτικός στο να καταπιαστεί με ένα τόσο παλιό έργο καθώς το θεωρούσε ξεπερασμένο αλλά μετά από τις αντιδράσεις της μικρής του κόρης στο ανάγνωσμα του «Τρελαντώνη», συνειδητοποίησε τη διαχρονικότητα του κειμένου αφού η αρχέτυπη αξία της σκανταλιάς παραμένει ίδια και αυτό κάνει τα παιδιά να ταυτίζονται άμεσα.

Να αναφέρουμε ότι τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αντιγόνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Γιάννης Αθητάκης, Δημήτρης Γαλάνης, Αντώνης Σταμόπουλος, Χλόη Μάντζαρη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Κωνσταντίνος Καϊκής, Μαριλού Κατσαφάδου, Αλεξία Φάλλα και Γιώργος Μάντζιαρης ενώ τον ομώνυμο ρόλο του «Τρελαντώνη» κρατάει ο Σταύρος Σβήγκος.

Όσοι παρευθήκαμε στη συνέντευξη τύπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε ζωντανά και ένα μικρό χαριτωμένο απόσπασμα της παράστασης από τους ηθοποιούς που μας έβαλαν αμέσως στο κλίμα του έργου και μας ταξίδεψαν στα γλυκά νοσταλγικά χρόνια της παιδικής μας ηλικίας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από αυτήν την παράσταση έχουμε πραγματικά μεγάλες προσδοκίες. Μικροί και μεγάλοι ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις 10 Νοεμβρίου στο θέατρο Βέμπο. Μην λείψει κανείς!