,

Φίλα με στις … Γραμμές

Απο τη Μαρία Χαρίτου

Κυριακή απόγευμα, κατά τις 6.30 μ.μ. δηλαδή και βρίσκομαι έξω από την μουσική σκηνή Γραμμές μαζί με τις δεσποινίδες μου. Μην σου φαίνεται παράξενη η ώρα γιατί τις Κυριακές η διασκέδαση ξεκινάει από νωρίς.


Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η ” συμμορία του ” Σπείρα – Σπείρα , μας έχουν υποσχεθεί ένα υπέροχο γλέντι και εγώ είμαι εκεί για να το διαπιστώσω .

Οι Γραμμές ήταν και είναι ένας ιστορικός χώρος διασκέδασης για εμάς τα μεγάλα παιδιά που ξέρουμε που θα πάμε να ακούσουμε καλό Ελληνικό τραγούδι. Ζεστή υποδοχή από τους ανθρώπους του μαγαζιού , βρήκαμε γρήγορα το τραπέζι μας και καθίσαμε. Όσο περιμέναμε εγώ έκανα στις κόρες μου ταχύρρυθμα μαθήματα μουσικής ιστορίας για το “φαινόμενο ” που λέγεται Σταμάτης Κραουνάκης.


Και πόσο χαίρομαι που ποτέ δεν διαβάζω κριτικές συναδέλφων ή τα δελτία τύπου γιατί μ’αρέσουν οι εκπλήξεις.

Και η πρώτη έρχεται όταν πίσω από τη σκηνή γραμμένη με φωσφοριζέ μπογιά στον τοίχο ήταν η φράση : ” Να μην υπάρχει κανένας χωρίς ζευγάρι ”


Μια φράση που καταλαβαίνω ότι έχει να κάνει με το κόνσεπτ της παράστασης αλλά θα μου μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.
Η παράσταση δεν άργησε καθόλου να ξεκινήσει με τους Σπείρα- Σπείρα να κατακλύζουν κυριολεκτικά τη σκηνή. Τι χρώματα τι μουσικές που λέει και το τραγούδι. Μια ομάδα που όσα χρόνια και αν έχουν περάσει κάθε φορά γίνεται καλύτερη και πιο δεμένη. Καλοδουλεμένοι μεταξύ τους που ακόμα και οι εξασκημένες αισθήσεις μου χαλάρωσαν με το κέφι και το μπρίο τους και απόλαυσαν ένα πρόγραμμα που τα είχε όλα.

Ο Σταμάτης ανέβηκε στο δεύτερο μέρος που χωρίς διάλειμμα καταλάβαινες ότι ήταν η σειρά του. Άμεσος και ευρηματικός ξεσήκωσε ένα μαγαζί με τα τραγούδια του και τις ατάκες του. Κατά την διάρκεια των τραγουδιών μας δόθηκαν ντέφια για να συνοδεύουμε και γίναμε και εμείς μέρος του γλεντιού με σπασμένα πιάτα, πεταμένες χαρτοπετσέτες και γαρύφαλλα στο αυτί , στο τραπέζι ,στο πάτωμα.


Οι παραστάσεις στις Γραμμές έχουν μυρωδιές και αρώματα μιας εποχής που τα γλέντια ήταν αυθεντικά και εσύ έφευγες γεμάτος συναισθήματα , σαν να τελείωνε η γιορτή στο σπίτι σου με ανθρώπους που αγαπάς.

Γιατί αυτό έχουν καταφέρει ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη Σπείρα – Σπείρα , να σου μένουν οι αναμνήσεις σαν γλυκό του κουταλιού. Και να κατακτούν και το δύσκολο κοινό της εφηβείας που φεύγοντας από το μαγαζί οι κόρες μου τραγουδούσαν στη διαδρομή.

Αν δεν πας φέτος στις Γραμμές, δεν θα δεις τίποτα, γιατί το ” Φίλα με στις Γραμμές ”  είναι το πιο αληθινό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Από 3 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Σάββατο 22.00, Κυριακή 19.00, Δευτέρα 21.00 στις «Γραμμές»
Η ομάδα που άλλαξε τη νύχτα :
-Χρήστος Γεροντίδης: φωνή, καχόνε
-Σάκης Καραθανάσης: φωνή, κιθαρόνι, καχόνε
-Σταμάτης Κραουνάκης: φωνή, πιάνο
-Κώστας Μπουγιώτης: φωνή, καχόνε
-Βασίλης Ντρουμπoγιάννης: πιάνο
-Βάιος Πράπας: φωνή, κιθάρες, μπουζούκι
-Νίκος Σταδιάτης: φωνή, ακορντεόν
-Γιώργος Στιβανάκης: φωνή, μαράκες, ντέφι
-Γιώργος Ταμιωλάκης – τσέλλο
Το χώρο κοσμούν γλυπτά του Κωστή Γεωργίου
Κοστούμια: Θοδωρής Καραγκούνης, L‘A Pro atelier
Ενορχηστρώσεις η ομάδα μουσικών
Στον ήχο οι Δημήτρης Γιάλας, Θοδωρής Τζωρτζίνης
Σχεδιασμός φωτισμού o Κώστας Μπλουγουράς
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Φωτογραφία αφίσας Σταμάτη Κραουνάκη: Παναγής Χρυσοβέργης

Artwork : Proweb
Υπεύθυνη προβολής + δημοσιότητας: Δέσποινα Κραουνάκη

Γραμμές Live: Κωνσταντινουπόλεως 111, Κεραμεικός

Οδηγίες πρόσβασης: Μετρό Στάση «Κεραμεικός» (400μ) & Μετρό «Μεταξουργείο» (650μ). Ο χώρος επίσης διαθέτει πάρκινγκ.