Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!

Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!

Η πολυβραβευμένη Yrsa Sigurdardóttir, ένα από τα μεγαλύτερα ονόµατα του θρίλερ παγκοσμίως, επισκέπτεται την Αθήνα, καλεσμένη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι φανατικοί αναγνώστες της θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1), στις 9 το βράδυ, και να την απολαύσουν σε μια συζήτηση με επίκεντρο τα βιβλία της, τη ζωή και το έργο της, αλλά και τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη. Θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τα αγγλικά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται, Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;» στο πλαίσιο της ΑΘΗΝΑ 2018 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΥ, μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας από την UNESCO (23 Απριλίου 2018-22 Απριλίου 2019).

Η συγγραφέας
Η ισλανδή  Yrsa Sigurdardóttir  (Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ, 1963), πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα δύο παιδιών, θεωρείται από τα νέα μεγάλα ονόματα του θρίλερ και έχει χαρακτηριστεί ως η ισλανδική απάντηση στον Stieg Larsson. Η πρωτότυπη γραφή της, που συνδυάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με την έρευνα της γεμάτης μυστήριο αρχαίας ιστορίας της χώρας της, δίνει μια μοναδικότητα στην πλοκή των μυθιστορημάτων της. Τα βιβλία της γνωρίζουν τεράστια επιτυχία διεθνώς, ενώ αρκετά από αυτά μεταφέρονται στον κινηματογράφο. 
Η ισλανδή βασίλισσα του σασπένς συνδυάζει την αστυνομική πλοκή και τον μυστικισμό με ανατριχιαστικά αποτελέσματα. Οι σκανδιναβοί συγγραφείς μυστηρίου έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να προκαλούν φρίκη, και η Sigurdardóttir αποδεικνύεται κατ’ εξακολούθηση από τους καλύτερους. Η Yrsa λατρεύει τρία πράγματα: το ιστορικό παρελθόν της παγωμένης Ισλανδίας, τις ιστορίες των φαντασμάτων και τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Διαθέτει τον μοναδικό τρόπο να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε όλη τη διάρκεια της ανέλιξης της πλοκής, φωτίζοντας προσεκτικά τα κίνητρα και τις προθέσεις των προσώπων της και φέρνοντας μόνο την τελευταία στιγμή στην επιφάνεια τη συνολική εικόνα των γεγονότων.

Περισσότερα για τη συγγραφέα θα βρείτε στη σελίδα της στο facebook.

Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!
Σε συνέντευξή της στο crimebythebook.com μας εξηγεί τον ρόλο που παίζει η Ισλανδία στα βιβλία της και πώς εμπνέεται από αυτή:
«Δεν προσπαθώ σκόπιμα να βάλω την Ισλανδία στα βιβλία μου, αλλά από τη στιγμή που είναι ο τόπος καταγωγής και διαμονής μου αναδύεται μόνος του. Τα βιβλία μου τοποθετούνται εκεί και φυσικά χρησιμοποιώ τα στοιχεία της ισλανδικής κοινωνίας, του πολιτισμού και του τοπίου, όταν εμπνέομαι και σχεδιάζω αληθοφανείς, πολύπλοκες υποθέσεις. Δύο στοιχεία μού έρχονται στον νου που είναι ασυνήθιστα αλλά πολύ χρήσιμα για τους συγγραφείς του αστυνομικού: οι σκοτεινοί χειμώνες και ο μικρός αριθμητικά και  στενά συνδεδεμένος πληθυσμός. Στην Ισλανδία δεν υπάρχει σύμπτωση όταν πρόκειται για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων. […]
Σε ό,τι αφορά την πραγματική σκηνή του εγκλήματος στην Ισλανδία, δεν μπορεί να αποτελέσει με τίποτα πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του αστυνομικού. Έχουμε λίγες δολοφονίες (πάλι καλά) και αυτές δεν προσφέρουν ικανοποιητικό υλικό παρά μόνο ίσως για ένα μικρό διήγημα. Ή ίσως ένα αστυνομικό ποίημα. Ποτέ δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι ο δολοφόνος. Είναι ο μεθυσμένος και αμήχανος άνθρωπος που στέκεται πάνω από το νεκρό σώμα με ένα μαχαίρι στο χέρι του. Ευτυχώς, η αστυνομική λογοτεχνία δεν αφορά εγκλήματα που έχουν συμβεί, απλώς πρέπει να φαίνεται σαν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί χρησιμοποιώντας τους λάθος ανθρώπους στην πιο λάθος συγκυρία και υπό τις χειρότερες συνθήκες».Για τη διαδικασία και το πώς νιώθει μετά το τέλος της συγγραφής γράφει η ίδια στο murderiseverywhere.blogspot.gr:
«Η αίσθηση είναι όπως στο τέλος των εξετάσεων. Η τόσο επιθυμητή και προσδοκώμενη ανάγκη για διάλειμμα αποδεικνύεται κενή και κάπως ανούσια.
Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο γράψιμο και μια κανονική δουλειά −όπως αυτή του μηχανικού στην περίπτωσή μου− είναι η συσσώρευση εμπειρίας. Στη δουλειά οι άνθρωποι τείνουν να βελτιώνονται, καθώς η εμπειρία μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Οι σχετικές με την εργασία του καθενός περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται περισσότερο διογκώνονται. Θυμάσαι περιπτώσεις, φράσεις, παραδείγματα, μεθόδους, αποτελέσματα και ούτω καθεξής και δημιουργείς μια βάση από την οποία αντλείς κάτι κάθε φορά που χρειάζεται. Νιώθεις πιο έξυπνος, πιο σοφός.
Το γράψιμο διαφέρει κατά πολύ από αυτό το σενάριο. Όταν ξεκινάς ένα νέο βιβλίο, δεν κουβαλάς και πολλά από το προηγούμενο. Πιθανώς κάποιον χαρακτήρα που ίσως χρειάζεσαι και δεν σκότωσες και ένα κάπως πιο τελειοποιημένο στιλ γραφής. Κατά τα λοιπά ξεκινάς από το μηδέν, η ιστορία, τα γεγονότα που ωθούν τη δράση και οι πρωταγωνιστές πρέπει να επανασχεδιαστούν.
Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως καταθλίβομαι τελειώνοντας ένα βιβλίο. Ξέρω ότι θα πρέπει να αρχίσω από την αρχή τη διαδικασία, να βρω μια καινούργια ιστορία. Όχι μια οποιαδήποτε ιστορία, αλλά κάποια που θα με κάνει να θέλω να καθίσω μπροστά από το πληκτρολόγιό μου, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα διασκεδάζουν και δεν γράφουν ιστορίες». 
Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!
Παρακολουθήστε ΕΔΩ τη συγγραφέα να μιλάει για την ισλανδική αστυνομική λογοτεχνία.Τα βιβλία της
Σκοτεινή, μυστήρια η Sigurdardóttir με κάθε νέο της βιβλίο αποδεικνύει έμπρακτα πως γίνεται όλο και καλύτερη.
Στην πρόσφατη βραβευμένη σειρά της με ήρωες την παιδοψυχολόγο Φρέιγια και τον αστυνόμο Χούλνταρ κυκλοφορούν ήδη δύο βιβλία στα ελληνικά σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά. Τα βιβλία της σειράς αυτής εδραιώνουν τη θέση της Sigurdardóttir ως μίας από τις καλύτερες σύγχρονες συγγραφείς αστυνομικού αλλά και κορυφαίας αφηγήτριας του είδους.
Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!
DNA
Ο φόνος ήταν η τιμωρία της. Ποια ήταν όμως η αμαρτία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή;
Ένα μοναδικό ψυχολογικό θρίλερ με ανελέητα φονικά, απόλυτα πιστευτό, που θα συνταράξει ακόμα και τους πιο έμπειρους αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας. Από τις πρώτες του σελίδες η συγγραφέας καταφέρνει να σε καθηλώσει με την έντονη πλοκή και τους εξαιρετικούς της χαρακτήρες. Ένα σκοτεινό θρίλερ γροθιά στο στομάχι, με ένα ξεκίνημα που θα προκαλέσει εφιάλτες.

 

 

Το 2016 θα πεθάνουν οι παρακάτω άνθρωποι: Κ, Σ, ΜΠ.Τ., Γ.Γ, Ο.Β. και Ι. δεν θα λείψουν σε κανέναν. Και πολύ λιγότερο σε μένα. Δεν βλέπω την ώρα.
Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς η ισλανδή βασίλισσα του σκανδιναβικού νουάρ βρίσκεται στο απόγειό της, σκαρώνοντας μια υπόθεση που σοκάρει και σαγηνεύει ταυτόχρονα, ενώ εντυπωσίασε εξίσου κοινό και κριτικούς, σκαρφαλώνοντας έτσι στην πρώτη θέση των ευπώλητων στην Ισλανδία και όχι μόνο.
Μια σκοτεινή ιστορία, ένα σαρωτικό βιβλίο με πυκνή και πολυεπίπεδη πλοκή. Ανατριχιαστικό και καθηλωτικό από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
Παρακολουθήστε ΕΔΩ τη συγγραφέα που μιλάει για το βιβλίο.

 

«Μια καινούργια εξαιρετική σειρά από τη νέα βασίλισσα του σκανδιναβικού νουάρ, εμπνευσμένη από ιστορίες διαλυμένων οικογενειών, αποτυπώνει σκοτεινά εγκλήματα και σύνθετες έρευνες εξιχνίασής τους. Μην τη χάσετε!»
Sarah Ward, συγγραφέας«Πέντε αστέρια! Πιστέψτε τις κριτικές. Αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της». 
Heat magazine

 

Η Yrsa Sigurdardottir, η ισλανδή βασίλισσα του crime, στην Αθήνα!Κυκλοφορεί επίσης σε pocket το θρίλερ Η εκδίκηση που τιμήθηκε με το Icelandic Crime Fiction Award, ενώ ήταν μεταξύ των υποψήφιων τίτλων για το Glass key, την υψηλότερη διάκριση για βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

 

 

 

 

 

Έγραψαν για την Yrsa Sigurdardóttir  

«Η Yrsa έχει φέρει την ισλανδική αστυνομική λογοτεχνία στην πρώτη γραμμή». 
Arne Dahl

«Καταλαβαίνω γιατί τόσοι πολλοί είναι ενθουσιασμένοι με την Yrsa. Είναι καθηλωτική, φρέσκια και συναρπαστική».
James Patterson

«Η Sigurdardóttir μπλέκει αριστοτεχνικά τα διαφορετικά νήματα της πλοκής συνδυάζοντάς τα σε μια αξέχαστη κλιμάκωση».
Sunday Times

«Τα ασυνήθιστα εγκλήματα και η αίσθηση του μακάβριου φέρνουν στον νου Nesbo, αλλά τα βιβλία της Yrsa διαθέτουν κάτι ακόμα σκοτεινότερο: τρόμο σε συνδυασμό με αστυνομική πλοκή. Το απόλυτο must».
www.welovethisbook.com

«Σκοτεινή, μυστήρια, αποτρόπαιη, η Yrsa Sigurdardóttir γράφει ένα είδος αστυνομικής λογοτεχνίας απόκοσμο, έξυπνο και γεμάτο σασπένς. Ακολουθώντας τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου αστυνομικού, συνδυάζει το κλασικό μυστήριο με την έντονη κλιμάκωση του θρίλερ». 
Verdens Gang – Νορβηγία

«Η Sigurdardóttir γράφει ευφυείς υποθέσεις. Δεν δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να μαντέψει την κατάληξη, αλλά σε κάθε γωνία τού προσφέρει και νέες ανατροπές […]. Η σκοτεινή, εν μέρει ζοφερή ατμόσφαιρα κρατάει γερά δεμένο τον αναγνώστη».
Salon Seudun Sanomat – Φινλανδία

«Η Sigurdardóttir είναι μανούλα στα τρομακτικά αστυνομικά μυθιστορήματα». 
Litteratursiden – Δανία