Ο συγγραφέας Ματιάς Ενάρ στον Ιανό

Ο συγγραφέας Ματιάς Ενάρ στον Ιανό

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 20:30 ο Γάλλος συγγραφέας Ματιάς Ενάρ έρχεται στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) για μία βραδιά γνωριμίας με το κοινό, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του στα ελληνικά «Μίλησε τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση της Σοφία Διονυσοπούλου.

 

Είσοδος Ελεύθερη

Θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση και η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

 

Θα μιλήσει η συγγραφέας-μεταφράστρια του βιβλίου Σοφία Διονυσοπούλου και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά.

 

Συνδιοργάνωση: εκδόσεις Στερέωμα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & IANOS

 

Ο συγγραφέας Ματιάς Ενάρ στον Ιανό

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και την εκδήλωση

Με πολλή χαρά θα υποδεχτούμε στην Αθήνα τον Γάλλο συγγραφέα Ματιάς Ενάρ. Λάτρης της Ανατολής, της Μεσογείου, της Ελλάδας, γνώστης της ιστορίας και της τέχνης των τόπων που αποτέλεσαν την κοιτίδα του πολιτισμού, είναι ένας συγγραφέας που με τα βιβλία του άνοιξε ένα νέο πεδίο στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία. Θα συνομιλήσει με τη μεταφράστριά του, συγγραφέα Σοφία Διονυσοπούλου, ενώ η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά θα μας εισάγει στο έργο του. Ένα έργο πλούσιο, γεμάτο αναφορές σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες, σε τόπους εξωτικούς και πόλεις συναρπαστικές, αναφορές οργανικά ενσωματωμένες στην συναρπαστική του αφήγηση, μέσα από την οποία ο συγγραφέας δημιουργεί έναν κόσμο σχεδόν ονειρικό, αλλά προσδεδεμένο στη σύγχρονη εποχή και στις φιλοσοφικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις της..

 

Γεννημένος το 1972 στη Γαλλία, ο Ματιάς Ενάρ θα σπουδάσει αραβικά και περσικά στη Γαλλία και στο Ιράν, θα ζήσει μεγάλα διαστήματα στη Μέση Ανατολή και το 2000 θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Βαρκελώνη, όπου διδάσκει αραβικά στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της πόλης. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Inculte, συμμετέχει ενεργά σε εκδοτικά προγράμματα στη Βαρκελώνη. Βραβευμένος το 2015 με το Goncourt για το εμβληματικό μυθιστόρημά του «Πυξίδα» που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις Στερέωμα, ο Ενάρ, έχει επίσης τιμηθεί  το 2004 με το βραβείο των πέντε ηπείρων της γαλλοφωνίας για το πρώτο του μυθιστόρημα  «Laperfectiondutir», και με το Goncourt de lycéens για το «Μίλησε τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντες» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Στερέωμα’ σε μετάφραση, πάντα, Σοφίας Διονυσοπούλου.

 

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και τις εκδόσεις Στερέωμα. Θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση και ο συγγραφέας στο τέλος της παρουσίασης θα υπογράψει βιβλία του.

 

Δείτε το βιβλίο

            

 

Δείτε την εκδήλωση