,

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Η Μητέρα του Άγιου»


Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Βράδυ Δευτέρας και πλήθοςκόσμου μαζεύτηκε σε ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας για να απολαύσειμια σπουδαία θεατρική πρεμιέρα. Ο λόγος για την παράσταση «Η Μητέρα του Αγίου»,το νέο μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη που ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στοθέατρο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία της Ρέϊνας Εσκενάζυ με πρωταγωνίστρια τηνεξαιρετική Φωτεινή Ντεμίρη.

Το έργο μας αφηγείται την ιστορία της Ευσεβίας, της μητέρας του Άγιου, μιας γυναίκας που δύσκολα βρίσκεις όμοιά της. Κι όμως, όλες οι γυναίκες θα δουν σε αυτήν ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του εαυτού τους, της ζωής τους, και των πολλών μορφών που υπάρχουν στο βάθος της ψυχής τους στις οποίες δεν έδωσαν ποτέ τη δυνατότητα να βγουν στην επιφάνεια. Η Ευσεβία το έκανε. Όχι επειδή το θέλησε αλλά επειδή αφέθηκε κι είπε ας γίνει ό,τι είναι να γίνει. Κι έγινε μέχρι και αγιοποίηση του γιου της. Η Ευσεβία είναι απόλυτη στην αγάπη της, απόλυτη και στο μίσος της κι ακόμη κι όταν φτάνει στα άκρα και σκοτώνει το κάνει σαν μια απλή, καθημερινή πράξη. Όπως κι όταν αναζητεί τον έρωτα στα πιο απροσδόκητα κι αντιφατικά μέρη. Και την ετυμηγορία της ζωής, για όσα έκανε κι όσα δεν έγιναν, την δέχεται με γαλήνη και αξιοπρέπεια.

Ο λόγος του Αντώνη Τσιπιανίτη είναι πυκνός, πολυεπίπεδος, καταιγιστικός και αναλύει με το δικό του μοναδικό τρόπο ζητήματα όπως ο φανατισμός, η καταπίεση στην οικογενειακή εστία, τα κοινωνικά ταμπού αλλά και η θέση της θρησκείας και τα κακώς κείμενα της εκκλησίας στις μέρες μας. Μέσα απο το κείμενό του έθιξε πολλά θέματα με περισσή ευαισθησία που σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα αντιληπτά στην πρώτη επαφή του θεατή με το έργο. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό αφού αισθανθήκαμε από την έναρξη της παράστασης πως η σχέση μας με την Ευσεβία του μετατρέπεται αυτομάτως σε έρωτα και μια πρώτη επαφή μαζί της θα ήταν μόνο η αρχή.

Η σκηνοθεσία ενός μονολόγου δεν είναι απλή υπόθεση αλλά όταν πίσω από αυτήν κρύβεται η έμπειρη Ρέϊνα Εσκενάζυ, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να μας κερδίσει. Η σκηνοθέτις κατάφερε να ζωντανέψει στη σκηνή το κείμενο του συγγραφέα δίνοντας έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τόνισε όλες τις πλευρές της Ευσεβίας φροντίζοντας να γίνουν ομαλά όλες οι μεταβάσεις στη συναισθηματική παλέτα της ηρωίδας. Το γεγονός μάλιστα ότι θέλησε να δώσει μια κωμική διάσταση στον τρόπο που αντιμετώπισε η πρωταγωνίστρια τα τόσο τραγικά γεγονότα που συνέβαιναν στη ζωή της, βοήθησε το κείμενο να μην βαρύνει επικίνδυνα και ο θεατής έφυγε από τη θεατρική αίθουσα με έντονο το αίσθημα της λύτρωσης.

Στο ρόλο της Ευσεβίας απολαύσαμε τη Φωτεινή Ντεμίρη που πραγματικά μας χάρισε μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η ηθοποιός έδωσε σάρκα και οστά σε κάθε πτυχή της ηρωίδας της και με την αμεσότητα που διακρίνει το παίξιμό της, μας έκανε κοινωνούς αλλά και συνένοχους στις πράξεις της αλλά και στην ίδια της τη ζωή. Θαυμάσαμε το θάρρος αλλά και τη δυναμική της που την ώθησε να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της ξανά και ξανά σε μια φωτιά που έβαλε με τα ίδια της τα χέρια θέλοντας να ξετυλίξει το κουβάρι της ζωής της από την αρχή. Ήταν στιγμές που νιώσαμε την απελπισία της και φτάσαμε μαζί της στα όρια της τρέλας, έτοιμοι να διώξουμε με κάθε τρόπο όποιο εμπόδιο έμπαινε στο δρόμο της. Η Φωτεινή Ντεμίρη κατόρθωσε να μας κάνει να γίνουμε ένα με την Ευσεβία της και αυτό δεν ήταν διόλου εύκολο. Της αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια!

Το λιτό μα λειτουργικό σκηνικό της «Μητέρας του Άγιου» υπογράφει ο Γιώργος Λιντζέρης ενώ οι προσεγμένοι φωτισμοί της παράστασης ήταν της Κατερίνας Μαραγκουδάκη που αναμφισβήτητα έδωσε την απαιτούμενη έμφαση σε κομβικά σημεία του έργου.

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησαν με την παρουσία τους η Άντζελα Γκερέκου με την κόρη της Μαρία, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος, ο Χάρης Ρώμας, η Τζόυς Ευείδη, η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Βάσω Λασκαράκη, η Ιωάννα Ασημακοπούλου, η Βάσω Γουλιελμάκη, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, η Μαρία Φιλίππου, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Θανάσης Παπαθανασίου, η Τζένη Διαγούπη, η Βίκυ Κουλιανού, ο Ηλίας Μελέτης, ο Γιώργος Γιαννόπουλος, ο Μάνος Πίντζης, η Μαίρη Σταυρακέλλη, η Μαρία Ανδρούτσου και φυσικά ο σύζυγος της πρωταγωνίστριας, Χάρης Γρηγορόπουλος.

«Η Μητέρα του Άγιου» είναι μια παράσταση που αξίζει να βάλετε στη θεατρική σας ατζέντα για τα μηνύματα του συγγραφέα και τη σπουδαία ερμηνεία της Φωτεινής Ντεμίρη που θα σας κάνει να συγκινηθείτε και να ταυτιστείτε μαζί της. Σας την προτείνω!

Καλή σας θέαση!