«Ποῦ νὰ βρῶ τὴν ψυχή μου…» Τόμος Γ’ – Ιδέες

,

«Ποῦ νὰ βρῶ τὴν ψυχή μου…» Τόμος Γ’ – Ιδέες

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Τριλογίας του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο “Που να βρω την ψυχή μου…” και υπότιτλο “Ιδέες”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, ο συνθέτης μάς παρουσιάζει όλες τις σκέψεις του για το χτες, το σήμερα αλλά και το αύριο.

Συνεντεύξεις, άρθρα και ομιλίες που αφορούν τη κοινωνία, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία αλλά και που αναλύουν ιστορικά γεγονότα μέσα από την υποκειμενική και ισχυρή τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη. Απόψεις και θέσεις που υπολογίζονται και γίνονται ευρέως αποδεκτές ακόμα και από ανθρώπους που έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από τον ίδιο.

Αυτό το τρίτο βιβλίο της σειράς “Που να βρω την ψυχή μου…” ασχολείται με την πολιτική και την τρομοκρατία, αλλά και τις τρεις πληγές του Φαραώ που πλήττουν την κοινωνία μας. Εδώ θα διαβάσετε και για τις «ανθρωπομονάδες» στο γνωστό πλέον «Αντιμανιφέστο» του Μίκη Θεοδωράκη.

«[…] εκείνο που μετρά μέσα στην ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο, γενικά και αφηρημένα, οι κοινωνικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά, πολύ καθαρά και συγκεκριμένα, το πόσες ανθρωπομονάδες εξασφαλίζει ο κάθε πολίτης μέσα στο δοσμένο κοινωνικό σύστημα, μέσα στις δοσμένες κοινωνικές σχέσεις, ελευθερίες, δικαιώματα, ανάγκες, υποχρεώσεις, καταναγκασμούς και δυνατότητες.»

Δεν λείπει μεγάλο γεγονός, ιδέα και αξία που να μην έχει εκφραστεί και σχολιαστεί από τον Μίκη Θεοδωράκη σε αυτό το βιβλίο. Κυρίως όμως εκφράζει απόψεις και προτείνει τρόπους μέσα από τους οποίους όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, ακόμα και η εκπαίδευση.

«Ένα ανθρώπινο ον αποτελεί αυτό καθαυτό ένα θαύμα της δημιουργίας. Είναι προικισμένο με φοβερά δώρα: σώμα, χέρια, πόδια, όραση, ακοή, όσφρηση και κυρίως σκέψη και κρίση. Έχει συναισθήματα. Φαντασία. Και νιώθει βαθιά μέσα του την ανάγκη της δημιουργίας. Αυτό το ον -το τόσο προικισμένο- είναι έτοιμο να τρέξει μέσα στη ζωή, να χαρεί, να δει, να γνωρίσει, να αγαπήσει.»

Ένα μέρος της ψυχής, της καρδιάς και της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και μέρος της δικής μας ιστορίας ξεδιπλώνεται σε τούτες εδώ τις σελίδες. Γνώσεις που μας αφορούν όλους, μαθήματα ζωής που αναβλύζουν από το παρελθόν μας και διδάγματα από έναν σημαντικό άνθρωπο της χώρας προς εμάς και κάθε μελλοντική γενιά.

 

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Διαβάστε επίσης

Αφιέρωμα του Ιανού στον Μίκη Θεοδωράκη

Νέα κυκλοφορία: «Ποῦ νὰ βρῶ τὴν ψυχή μου…» Τόμος Γ’ – Ιδέες