Βιβλιοπαρουσίαση: "Οι κρίκοι της πόλης"

Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι κρίκοι της πόλης”

Οι εκδόσεις Κύφαντα σας προσκαλούν

στην παρουσίαση του βιβλίου της

Χρυσούλας Μελισσά – Χαλικιοπούλου

Οι Κρίκοι της Πόλης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χρυσούλα Μισαηλίδη, φιλόλογος

Μαρία Καβογιάννη, συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μάνια Σπαθή

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00

Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συγγραφέας, μέσα από τη ζωή πέντε οικογενειών, που ανήκουν σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, μας χαρίζει ένα ψυχογράφημα με συναρπαστική πλοκή. Σε μια σειρά παράλληλων ιστοριών -που τέμνονται καθώς αναπτύσσονται μέσα από αρθρωτές αφηγήσεις- συναντώνται σταδιακά οι πρωταγωνιστές και ο αναγνώστης τους παρακολουθεί στις διαδρομές του χρόνου. Η Θεσσαλονίκη γίνεται το μέρος όπου τα βασικά πρόσωπα, προερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, κρίκοι μιας ανθρώπινης αλυσίδας, θα ενώσουν τελικά την τύχη τους. Ο έρωτας και η φιλία, ο πόνος και ο θάνατος τους σημαδεύουν, πέρα από λόγια. Και τους ζητούν να δώσουν νόημα στην ύπαρξή τους, μέσα από μια νέα ματιά ζωής.

Έγραψαν για το βιβλίο

Ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος, συγγραφέαςκαι καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», είπε για το βιβλίο:

“Η Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου ξετυλίγει μέσα από τη ζωή πέντε οικογενειών ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα. Διεισδύει με δυνατές εικόνες και διαλόγους σε πολύπλοκους χαρακτήρες, αποκαλύπτοντας τις ανατροπές της ζωής τους. Σκοτεινές διαδρομές φωτίζονται από συναισθήματα τρυφερότητας, προβλήματα απαλύνονται με τη σοφία της τέχνης, απώλειες και τραύματα επουλώνονται σε σχέσεις πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα”.

Η Αναστασία Ψάλτη, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, είπε για το βιβλίο:

“Ανάμεσα στην προσεκτική ανάλυση χαρακτήρων και τη λοξή ματιά στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, η συγγραφέας φωτίζει με τρυφερό λόγο συνειδητές κι ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις, δαιδαλώδεις ανθρώπινες σχέσεις και υπαρξιακούς προβληματισμούς. Συγγραφή και ψυχοθεραπεία συναντώνται με επιτυχία και ο αναγνώστης βιώνει την κάθαρση μέσα από την έκφραση και τις εναλλαγές των συναισθημάτων κατά την κλιμάκωση της πλοκής”.

 

Η συγγραφέας

Η Χρυσούλα Μελισσά-Χαλικιοπούλου γεννήθηκε και με­γάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία και μετά την εκπόνηση του διδακτορικού της στο ΕΚΠΑ, με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης», εργάστηκε ως ψυχολόγος στην ΕΛΕΠΑΑΠ και στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δίδασκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΤΕΦΑΑ), στη Σχολή Νηπιαγωγών και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1991 ήταν Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πρόσφατα αφυπηρέτησε. Ζει στη Θεσσαλονίκη με τον άντρα της και τα δυο τους παιδιά.