,

Eίδαμε τη παράσταση «Η ζωή είναι ωραία»

Κριτική της παράστασης «Η ζωή είναι ωραία»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

 

Η ζωή είναι ωραία! Δεν το νομίζετε; Ούτε κι εμείς το πιστεύαμε εδώ και καιρό αλλά στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν έχουν διαφορετική γνώμη και είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να μας αλλάξουν τα μυαλά παρουσιάζοντάς μας το δικό τους οδηγό ευδαιμονίας. Αναφερόμαστε φυσικά στην παράσταση «Η ζωή είναι ωραία», ένα έργο σπονδυλωτό που βασίζεται σε γνωστά μικρά διηγήματα του Άντον Τσέχωφ και παρουσιάζεται στη σκηνή του ιστορικού αυτού θεάτρου σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη.

Πρόκειται για ένα έργο για μικρούς και μεγάλους θεατές αφού η σύνθεση του κειμένου  έχει ως δραματουργικό όχημα τη μονόπρακτη κωμωδία «Η Επέτειος» και άξονα τρία επιλεγμένα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη διδακτική ύλη της λογοτεχνίας του Γυμνασίου ενώ συμπληρώνεται από πέντε ακόμη εξαιρετικά μικρά διηγήματα. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται επί σκηνής: Ο Βάνκας, Ένας αριθμός, O Παχύς και ο Αδύνατος, Η ζωή είναι ωραία, Η γαλοπούλα, Το τυχερό λαχείο, Μαθητική περιπέτεια, Καλά ξεμπερδέματα και η Επέτειος.

Η διαρκής φθορά της ζωής από την πεζή καθημερινότητα, η κοινωνική ανισότητα, η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς, η αλλοτρίωση των σχέσεων που επιφέρει η ανασφάλεια και ο φόβος ισορροπούν με τα ευτράπελα της καθημερινότητας και την ευαισθησία της ρώσικης ψυχής δίνοντάς μας έναν οδηγό επιβίωσης και ευδαιμονίας από τον συγγραφέα που σημάδεψε τη δραματουργία του 20ου αιώνα, παραμένοντας εξαιρετικά επίκαιρος μέχρι σήμερα.

Στη συγκεκριμένη παράσταση δεν εντυπωσιαστήκαμε από τα κοστούμια και τα σκηνικά αφού έπαιξαν δευτερεύοντα ρόλο. Την παράσταση έκλεψε το ταλέντο και η υποκριτική φρεσκάδα όλων αυτών των νέων ηθοποιών που ξεδιπλώθηκε απλόχερα μπροστά στα μάτια μας αποδεικνύοντας μας πως αν θέλει κάποιος, μπορεί και με τα λίγα να δημιουργήσει μικρά θαύματα. Και αυτά τα παιδιά σε συνδυασμό με την εξαιρετική σύνθεση του κειμένου από το σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη κατάφεραν να μας κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και να μας χαρίσουν ένα χαμόγελο σαν την πιο γλυκιά ανάμνηση από το θέαμα που μας παρουσίασαν.

Φύγαμε από το θέατρο με μια γλύκα φωλιασμένη στη ψυχή και την καρδιά μας. Ας στηρίξουμε αυτά τα νέα παιδιά στο ξεκίνημά τους. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα στο δικό μας οδηγό ευδαιμονίας.

Καλή θέαση σε όλους!

Πληροφορίες για τη παράσταση : ΕΔΩ