Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «8 Γυναίκες κατηγορούνται»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Επίσημη πρεμιέρα είχε το βράδυ της περασμένης Τρίτης η παράσταση «8 Γυναίκες κατηγορούνται» στο θέατρο Αργώ και το radioalchemy.net δεν  θα μπορούσε να απουσιάζει. Πλήθος κόσμου αψήφησε τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και επισκέφτηκε το θέατρο στην περιοχή του Μεταξουργείου για να παρακολουθήσει το έργο του Ρομπέρ Τομά που ανεβαίνει φέτος σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη με ένα εξαιρετικό υποκριτικό καστ.

Η παράσταση αφορά μια μητέρα, δυο κόρες, μια γιαγιά, μια θεία, μια οικονόμο, μια καμαριέρα και μια επισκέπτρια. Στο σύνολο πρόκειται για 8 γυναίκες κι έναν άντρα που δεν εμφανίζεται ποτέ αφού… δολοφονείται! Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά και αποκαλύψεις που βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες.

Το έργο του Ρομπέρ Τομά συγκεντρώνει όλα τα είδη του θεάτρου. Αστυνομικό, θρίλερ, ψυχολογικό δράμα, σουρεαλιστική κωμωδία κι όλα αυτά είναι περίτεχνα μπλεγμένα στο γοητευτικό κόσμο των γυναικών. Η ευφυής ιδέα του συγγραφέα για την φαινομενική ύπαρξη ενός άντρα στο βάθος του κάδρου αποδεικνύεται πέρα για πέρα λειτουργική αφού ενεργεί ως η κινητήριος δύναμη για να ξεδιπλωθούν οι σχέσεις και τα μυστικά των πρωταγωνιστριών. Η μετάφραση του Θωμά Βούλγαρη ήταν καίρια, σύγχρονη και δεν αλλοίωσε στο παραμικρό το μεγαλείο του λόγου του Γάλλου συγγραφέα.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης η Στέλλα Γκίκα, η Ειρήνη Σταματίου, η Σίβη Σιδέρη, η Δήμητρα Στογιάννη, η Αιμιλία Υψηλάντη, η Ειρήνη Κωνσταντίνου, η Μαρία Ζορμπά και η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Με χαρά παρατηρήσαμε ότι στο σύνολό τους οι ηθοποιοί αποτελούν μια καλοκουρδισμένη ομάδα που μας χάρισε επι σκηνής δυνατές υποκριτικές στιγμές. Ξεχωρίσαμε την απλότητα και το φυσικό παίξιμο της Στέλλας Γκίκα, τη φινέτσα και την υποκριτική δεινότητα της εξαιρετικής Μαρίας Ζορμπά, τη φρεσκάδα και την παιχνιδιάρικη διάθεση της Ειρήνης Σταματίου αλλά και την πάντα γοητευτική παρουσία της Αλεξάνδρας Παλαιολόγου. Όσο για την Αιμιλία Υψηλάντη, η ύπαρξή της και μόνο επί σκηνής έδωσε στο θέαμα ένα ξεχωριστό κύρος.

Στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης βρίσκεται ο Γιάννης Καραχισαρίδης που σεβάστηκε τα μηνύματα του συγγραφέα φροντίζοντας να φτάσουν στα μάτια και τα αυτιά του θεατή. Μάλιστα, με τις προσωπικές του πινελιές έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο βιτριολικό χιούμορ του κειμένου προσδίδοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο έργο.

Ωστόσο, το συνολικό εγχείρημα θα είχε βοηθηθεί εμφανώς αν τα σκηνικά της παράστασης ήταν πιο πλούσια. Το σκηνικό που επιμελήθηκε ο Γιώργος Λυντζέρης αποτελείται στην ουσία από έναν καναπέ και μερικές κουρτίνες που παραπέμπουν σε σαλόνι σπιτιού εύπορης οικογένειας. Αν και οι χρωματισμοί όπως και το είδος των υφασμάτων ενέτειναν την ατμόσφαιρα μυστηρίου που αποπνέει το έργο, η σκηνική πενία δεν ανταποκρινόταν σε καμία περίπτωση στην οικονομική δεινότητα της οικογένειας αλλά δεν ήταν και πρακτική αφού συχνά έφερνε σε αμηχανία τους ηθοποιούς που έδειχναν να μην ξέρουν πού πρέπει να σταθούν. Παρόλα αυτά, η επιμέλεια των κοστουμιών που έγινε από τον ίδιο άνθρωπο ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και του το αναγνωρίζουμε!

Την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης τίμησε με την παρουσία του πλήθος επωνύμων από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το Γρηγόρη Βαλτινό, το Νίκο Ορφανό, τη Λεία Βιτάλη, την Αθηνά Τσιλύρα, τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, τον Σπύρο Μπιμπίλα, τον Νίκο Παπαδάκη, την Ηρώ Μουκίου, τον Κωνσταντίνο Μάνο, την Ελένη Φιλίνη, τον Ορφέα Παπαδόπουλο, το Νικόλα Μακρή και το Δημήτρη Γιώτη.

«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» λοιπόν στο θέατρο Αργώ και εσείς αξίζει να τις παρακολουθήσετε και να επιβραβεύσετε την προσπάθειά τους να δώσουν σάρκα και οστά στον εμβληματικό λόγο του Ρομπέρ Τομά. Θα κερδίσουν το πιο ζεστό σας χειροκρότημα!

Καλή σας θέαση!