,

Η Στέλλα Σαμαρά μιλάει στο Radio Alchemy

H Στέλλα Σαμαρά μιλάει στο Radio Alchemy λίγες ημέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note

 

  • Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

Νομίζω ότι ασυναίσθητα πάντα ασχολούμουν. Η μουσική είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα, ειδικότερα όταν η πραγματικότητα δεν είναι εκεί όπου θα ‘θελες να βρίσκεσαι. Από μικρή, είχα την επιθυμία να μάθω πιάνο για κάποιο λόγο. Οι γονείς μου, βέβαια, είχαν άλλη γνώμη. Θεωρούσαν ότι θα βαρεθώ και θα τα παρατήσω, οπότε με άφησαν να ξεκινήσω μαθήματα κιθάρας (που θα έπιανε και λιγότερο χώρο στο σπίτι)! Εγώ αυτό το πήρα πολύ στραβά και την κιθάρα δεν ήθελα ούτε να τη βλέπω. Ο δάσκαλός μου (Φώτης Μπαξές) με έκανε να την αγαπήσω, γιατί κι ο ίδιος αγαπούσε το επάγγελμά του και έβαζε ψυχή σ’ αυτό. Παρακολούθησα μαθήματα για αρκετά χρόνια και κάποια στιγμή με παρακίνησε να συμμετέχω σε ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας, μήπως και πιστέψω στον εαυτό μου. Τελικά, κατάφερα να πάρω το β’ έπαινο, όμως δεν κατάφερα να σταματήσω να νιώθω αυτήν την απίστευτη αμηχανία όταν βρίσκομαι “εκτεθειμένη” μπροστά σε ανθρώπους. Όποτε έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα, δεν ήθελα να με ακούει κανένας. Κάποια στιγμή άρχισα να πάω κόντρα στους φόβους μου. Δε μπορούσα να δεχτώ ότι οι πράξεις μου θα εξαρτώνται μόνιμα από όλα όσα φοβάμαι. Έτσι, ξεκίνησα σιγά-σιγά να παίζω και να τραγουδάω μπροστά σε κόσμο, χωρίς να έχω το άγχος να τα κάνω όλα τέλεια. Συνειδητοποίησα ότι κανένας δε μπορεί να τα κάνει συνέχεια όλα τέλεια και δε χρειάζεται στην ουσία. Κάποια λάθη που κάνουμε στη ζωή μας μπορούν να μας προσφέρουν περισσότερα απ’ ό,τι τα σωστά.

 

  • Ακούγοντας το τραγούδι «Της Ζωής Μου το Χρυσάφι», ενθουσιάστηκα με τη φωνή σου που είναι σαν το παλιό καλό κρασί, ο μεγάλος Μάνος Ελευθερίου στους στίχους και με δική σου μουσική. Θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για αυτή τη συνεργασία.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Το Μάνο Ελευθερίου πάντα τον θαύμαζα χωρίς να τον ξέρω, ο θαυμασμός αυτός όμως πολλαπλασιάστηκε όταν τον γνώρισα και συνειδητοποίησα τί άνθρωπος είναι.

Εκείνο το βράδυ, είχα πάει να παρακολουθήσω μία συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην οποία θα παρουσίαζε μουσικά θέματα γραμμένα για τον «Ερωτικό Λόγο» του Γ. Σεφέρη. Τότε σκέφτηκα ότι θα ήθελα τόσο πολύ να μπορούσα να μελοποιήσω κι εγώ κάποιο ποίημα του Μάνου Ελευθερίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας σκεφτόμουν πώς θα κατάφερνα να τον συναντήσω. Μετά το τέλος της κι ενώ ετοιμαζόμουν να βγω από το κτίριο, τον είδα να περνάει από δίπλα μου! Μάζεψα επί τόπου όσο θάρρος είχα και πήγα εντελώς σφιγμένη να του μιλήσω. Τον ρώτησα εάν θα μπορούσα να μελοποιήσω κάποιο ποίημα του κι εκείνος μου είπε ότι έχει σταματήσει να γράφει πλέον και ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο θέλω από τις παλιές ποιητικές του συλλογές. Την επόμενη μέρα γύρισα όλα τα βιβλιοπωλεία που βρήκα και μέσα σε 4 μέρες είχα ετοιμάσει ένα τραγούδι, το οποίο ηχογράφησα στο στούντιο με φωνή και πιάνο. Στο μεταξύ, είχα στα χέρια μου τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του, όμως δε θέλησα να τηλεφωνήσω. Πίστευα ότι θα τον ενοχλούσα. Έβαλα το cd με το τραγούδι σε ένα φάκελο, του έγραψα κι ένα γράμμα και του το έστειλα. Μία εβδομάδα μετά, χτύπησε το τηλέφωνο την ώρα που κοιμόμουν, το σήκωσα και τον άκουσα να μου λέει «Καλά, εσύ είσαι το κοριτσάκι που ήρθε και μου μίλησε; Γιατί παιδί μου δε δίνεις στον άλλο να καταλάβει από την αρχή με ποια μιλάει;». Εγώ εκεί τα έχασα, γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν είχα όντως ξυπνήσει. Άρχισα να τρίβω τα μάτια μου! Εκείνη τη μέρα μου είπε ότι έγραψε άλλα δύο ποιήματα και ότι ήθελε να μου δώσει μαζί με αυτά, ένα ακόμα το οποίο είχε στο συρτάρι του 40 χρόνια.  Το τραγούδι αυτό ήταν το «Της ζωής μου το χρυσάφι». Μου τα διάβασε όλα από το τηλέφωνο και τον θυμάμαι να λέει χαρακτηριστικά «Δε θέλω να σε πιέσω! Όποιο δε σου αρέσει, θέλω να μου το πεις!». Πραγματικά δεν το πίστευα…

Κάπως έτσι ξεκίνησε… αυτός ο άνθρωπος θα έχει πάντα μία θέση στην καρδιά μου κι εγώ θα συνεχίσω να του μιλάω με τους στίχους απ’ τα τραγούδια του, ελπίζοντας να μ’ ακούει.

 

Η Στέλλα  συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το single «Της ζωής μου το χρυσάφι» που κυκλοφορεί από τη Heaven Music και που είναι προπομπός του επερχόμενου album της. Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι είναι σε στίχους του σπουδαίου ποιητή μας Μάνου Ελευθερίου και σε μουσική της ίδιας. Ένα τραγούδι που κινείται σε λαϊκά και νοσταλγικά ακούσματα που θυμίζουν τις παλιές ρεμπέτικες κομπανίες και αναδεικνύει την ιδιαίτερη φωνή της Στέλλας Σαμαρά.

 

  • Παρά το μικρό της ηλικίας σου έχεις κάνει σπουδαίες συνεργασίες όπως με το Μανώλη Μητσιά τί αποκομίζεις και πόσο σημαντικό είναι για ένα νέο καλλιτέχνη να συνεργάζεται με τέτοιες σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής.

Οι συνεργασίες με ανθρώπους όπως ο Μανώλης Μητσιάς, είναι εμπειρίες που ποτέ δεν ξεχνιούνται. Όταν βρίσκεσαι δίπλα σε έναν τέτοιο καλλιτέχνη, έχεις την απαίτηση από τον εαυτό σου να βάλει τα δυνατά του και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα μπορείς να το περιγράψεις. Το μόνο που ξέρεις σίγουρα είναι ότι θες να το ξαναζήσεις.

 

  • Half Note Jazz λοιπόν για πρώτη φορά. Τα συναισθήματα σου που θα βρίσκεσαι σε έναν χώρο που έχουν βρεθεί σπουδαία ονόματα της μουσικής.

Το Half Note είναι ό,τι πιο όμορφο μου έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό, αλλά είμαι ακόμα περισσότερο χαρούμενη επειδή το συγκεκριμένο live το ετοιμάζω μαζί με ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα ως μουσικούς (το Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο, τον Κωστή Πυρένη στην κιθάρα και τον Άλκη Δήμο στο μπάσο). Χωρίς αυτούς τίποτα δε θα ήταν το ίδιο και δε θα αισθανόμουν αυτή τη σιγουριά που αισθάνομαι τώρα.

  • Τι θα ακούσουμε στις 31 Ιανουαρίου;

Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε ένα έντεχνο-λαϊκό μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια.

 

  • Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα, ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρα σου;

Δε μπορώ να με φανταστώ. Προς το παρόν η ζωή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη φαντασία μου, οπότε το μέλλον θα δείξει. Προτιμώ να θέτω βραχυπρόθεσμους στόχους. Οι μακροπρόθεσμοι συνήθως σε απογοητεύουν χωρίς ουσιαστική αιτία. Αυτό που θα ήθελα αυτή τη στιγμή, είναι να πάει καλά το live που ετοιμάζουμε με τα παιδιά.

  • Μία νέα χρονιά με μία πολύ δυνατή εμφάνιση τί να περιμένουμε από τη Στέλλα μέσα στο 2019;

Ελπίζω να πραγματοποιηθούν κάποιες εμφανίσεις ακόμα και να ολοκληρωθεί ένα single που σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε μέσα στους επόμενους μήνες.

 

  • Μία ευχή από τη Στέλλα για όλο τον κόσμο και για το Radio Alchemy που φέτος κλείνει τα 7 χρόνια ραδιοφώνου..

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είστε καλά! Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε καλά, χωρίς άγχος και στενοχώριες. Ό,τι κι αν μας συμβαίνει σήμερα, αύριο θα είναι πάντα μια άλλη μέρα.

 

H Στέλλα Σαμαρά για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note τη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου

Ένας κύκλος νέων ερμηνευτών και τραγουδοποιών που με μεγάλη ανυπομονησία σας προτείνουμε έρχεται στο Half Note. Σε μία εποχή που το πρόχειρο και το γρήγορο είναι τα στοιχεία του μόνιμου και με την τεράστια όρεξη να αποδείξουμε το αντίθετο, σας προσκαλούμε να είστε οι πρώτοι μάρτυρες μιας καινούργιας σελίδας, μουσικής σελίδας, σε ένα μέρος γεμάτο μουσικές, στο Half Note.

Αυτά τα τέσσερα παιδιά, η Στέλλα Σαμαρά μαζί με τους: (Αγγέλα Σιδηροπούλου, Νίκο Μερτζάνο 21 Φεβρουαρίου, Σταύρο Νιφοράτο 14 Μαρτίου) μας οδήγησαν στο να καταστρώσουμε ένα τέτοιο σχέδιο για να τους «ταξιδέψουμε» μέχρι εκεί που φτάνει η μουσική. Και φυσικά για να μας ταξιδέψουν.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς να ονομάσουμε αυτό το σύνολο.. Έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε τον τίτλο μετά από τις τέσσερεις αυτές Πέμπτες, με την δική σας έμπνευση.

Η Στέλλα Σαμαρά εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note και υπόσχεται μια ατμοσφαιρική βραδιά με γνωστά κομμάτια που έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.

Η Στέλλα  συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το single «Της ζωής μου το χρυσάφι» που κυκλοφορεί από τη Heaven Music και που είναι προπομπός του επερχόμενου album της. Το εξαιρετικό αυτό τραγούδι είναι σε στίχους του σπουδαίου ποιητή μας Μάνου Ελευθερίου και σε μουσική της ίδιας. Ένα τραγούδι που κινείται σε λαϊκά και νοσταλγικά ακούσματα που θυμίζουν τις παλιές ρεμπέτικες κομπανίες και αναδεικνύει την ιδιαίτερη φωνή της Στέλλας Σαμαρά.

 Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο
 Κωστής Πυρένης: κιθάρα
Άλκης Δήμος: μπάσο

HALF NOTE JAZZ CLUB

Τριβωνιανού 17, Μετς

Ώρα έναρξης: 21:30

Είσοδος:  10€ (μπαρ), 15 € (τραπέζι)

Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 
210 9213310

www.halfnote.gr

Οργάνωση Παραγωγής GIONIΚ

Υπεύθυνη Προβολής & Δημοσιότητας Δέσποινα Κραουνάκη

Από τη Μαρία Χαρίτου για λογαριασμό του Radio Alchemy