,

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο ίδρυμα του Κωστή Παλαμά με αφορμή τη μουσικοαφηγηματική παράσταση του Πασχάλη Τόνιου, «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός». Πρόκειται για μια παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το θάνατο του εν λόγω ποιητή που θα παρουσιαστεί στις 18 Φεβρουαρίου στο θέατρο Παλλάς από μια πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ερμηνευτών και ηθοποιών με σκοπό τη στήριξη της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το νέο μουσικό έργο του Πασχάλη Τόνιου είναι βασισμένο στην ποίηση του «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή – ο οποίος είχε προταθεί πέντε φορές για το βραβείο Νόμπελ. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Μεγακλής Βιντιάδης, παρουσιάζει ο Δημήτρης Μακαλιάς ενώ τραγουδούν και αφηγούνται η Μυρτώ Αλικάκη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Μαίρη Βιδάλη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Νικολέττα Καρρά, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Αντώνης Λουδάρος, η Μπέττυ Μαγγίρα, ο Μιχάλης Μαρίνος, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Αντιγόνη Ψυχράμη, και ο NiVo Νίκος Βουρλιώτης. Συμμετέχουν ακόμα 10μελής ορχήστρα με τον δεξιοτέχνη βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα, η Μικτή Χορωδία του συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου και η Χορωδία Παλαιού Φαλήρου «Ανδρέας Λαζάρου», υπό τη διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου ενώ θα υπάρξει και σύντομη ομιλία από τον καθηγητή Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πασχάλης Τόνιος μίλησε για το σπουδαίο έργο του Γεωργίου Σουρή που γεννήθηκε το 1853 και σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του (1919) και σχολίαζε όλα τα κακώς κείμενα της εποχής του. Όπως τόνισε ο συνθέτης, ο λόγος του Σουρή παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ και η παράσταση αυτή είναι ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα στην πατρίδα μας που ξεχνάει πως η ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται αλλά και μια αφορμή να θυμηθούμε το αξιοπρόσεκτο έργο ποιητών που έχουν φύγει από τη ζωή. Τέλος, ο δημιουργός δήλωσε ευτυχισμένος που τα έσοδα αυτής της παράστασης θα ενισχύσουν το έργο της ΜΕΤΑδρασης και θα βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η Μαριλόρα Καποδίστρια, εκπρόσωπος της ΜΕΤΑδρασης θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της παράστασης για την προβολή και την ενίσχυση της οργάνωσης ενώ παρουσίασε και τις δράσεις τους για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα που περιλαμβάνουν συνοδεία από ακατάλληλες συνθήκες προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας, μεταβατικές δομές φιλοξενίας & διαμερίσματα υποστηριζόμενης αυτόνομης διαβίωσης, δίκτυο επιτροπείας και ανάδοχη φροντίδα σε οικογένειες. Η εκπρόσωπος της ΜΕΤΑδρασης μας ενημέρωσε πως οι δομές τους βρίσκονται στην Αθήνα, τη Χίο και τη Σάμο καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 3.741 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία πάνω από 2.200 ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Ως εκπρόσωπος των καλλιτεχνών, παρευρέθηκε στη συνέντευξη ο Γρηγόρης Βαλτινός που συμμετέχει στην παράσταση και όπως δήλωσε, νιώθει ευλογημένος που με την «φτωχή» τέχνη του θεάτρου και του τραγουδιού μπορεί να βγει κάτι χρήσιμο για τους συνανθρώπους μας. Ο ηθοποιός χαρακτήρισε τα ποιήματα του Σουρή επίκαιρα όσο ποτέ καθώς είτε εξοργίζοντας μας, είτε παρηγορώντας μας κατορθώνουν με το περιεχόμενό τους να παραμένουν ευεργετικά. Ο Γρηγόρης Βαλτινός αναφέρθηκε και στο ταλέντο του Πασχάλη Τόνιου να βρίσκει το μουσικό DNA του κάθε ποιήματος του Σουρή καθώς με την τελευταία του μελοποίηση τα χρώματα, οι μελωδίες και οι ρυθμοί των τραγουδιών του θα μπορούσαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε μια μουσική βραδιά ανεξάρτητος χώρου.

Για την απόφασή της να συμμετέχει στη συγκεκριμένη παράσταση μίλησε η Μαίρη Βιδάλη που παρευρέθηκε και εκείνη στη συνέντευξη τύπου. Η ηθοποιός παραδέχτηκε πως είχε απωθημένο να ασχοληθεί με το έργο του συγκεκριμένου ποιητή καθώς ήταν κάτι που είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν στο θέατρο και λόγω της εγκυμοσύνης της είχε αναγκαστεί να αποχωρίσει από την εν λόγω δουλειά. Όσο για τη φιλανθρωπική δράση της παράστασης, η συμπαθέστατη ηθοποιός δήλωσε πως είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει για να συνεισφέρει ως μάνα.

Για το συγκλονιστικά μεγάλο αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών μίλησε στη συνέντευξη τύπου η ηθοποιός Νικολέττα Καρρά που τόνισε πως από τύχη δεν έχουμε βρεθεί και εμείς οι ίδιοι στη δυσμενέστατη αυτή θέση. Όσο για το περιεχόμενο της παράστασης, η ηθοποιός αναφέρθηκε στον επίκαιρο λόγο του Γεώργιου Σουρή αλλά και στη μαγεία της μουσικής του Πασχάλη Τόνιου που βαδίζει στο δρόμο του ίδιου του ποιήματος.

Επισκεφτείτε λοιπόν το θέατρο Παλλάς τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ταξιδέψτε με μαγικό τρόπο στο παρελθόν ατενίζοντας το μέλλον και αναγνωρίζοντας την Ελλάδα στην οποία ζούμε και ζει μέσα μας συνεισφέροντας παράλληλα στο έργο της ΜΕΤΑδρασης.

Πληροφορίες:

Πότε: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στις 20:30

Πού: Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213100

Τιμές εισιτηρίων: από €15 έως €50

Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Παλλάς και www.viva.gr

Facebook event: bit.ly/100yrsSouris