Μάκης Τσίτας: "Μπροστά στην τηλεόραση"

,

Μάκης Τσίτας: “Μπροστά στην τηλεόραση”

Ο Μάκης Τσίτας μέσα από το νέο παιδικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Μπροστά στην τηλεόραση», για ηλικίες 5-6 ετών, στέλνει σημαντικά μηνύματα όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους.

Με απλό, αλλά καλοδουλεμένο, ώριμο και ευθύ λόγο αφηγείται την αγορά μιας πολύ μεγάλης και εντυπωσιακής τηλεόρασης από τον μπαμπά της οικογένειας. Εξιστορεί πώς την υποδέχτηκαν τα μέλη της οικογένειας, τα συναισθήματα αλλά και τι επίδραση είχε αυτή η αγορά σε όλη την οικογένεια.

Τα μηνύματά του περνάνε γλυκόπικρα στους αναγνώστες και ιδιαίτερα αβίαστα στα μικρά παιδιά που σαν σφουγγάρια σε αυτή την ηλικία απορροφούν γνώσεις και εκπαιδεύονται να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον εαυτό τους.
Ισχυρότερο όμως είναι το μήνυμα του Μάκη Τσίτα που, χωρίς δογματισμούς, περνάει στους γονείς. Το καλύτερο μάθημα έρχεται μέσα από τις επιλογές του ίδιου του γονέα που δείχνει στο παιδί ποια είναι η καλύτερη συμπεριφορά μέσα από τις δικές του συνήθειες.

Έτσι και αυτό το πολύτιμο βιβλίο έρχεται να δώσει το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή όταν επιλέγουμε συνειδητά το καλύτερο για μας και για τα παιδιά μας.

Η πανέμορφη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσου ζωντανεύει τους χαρακτήρες του Μάκη Τσίτα, μέσα από στρογγυλοποιημένες χαριτωμένες φιγούρες, προσδίδοντας μια γλυκύτητα σε μια ενωμένη οικογένεια και τις καθημερινές της συνήθειες. Ποιος μπορεί να μην λατρέψει αυτή την οικογένεια με τα μεγάλα, εκφραστικά μάτια;

Το τέλος του βιβλίου θα ανταμείψει τους ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία. Διαβάστε το και χαρίστε το σε όσους αγαπάτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Περάστε τους το μήνυμα που επιτυχημένα υποστηρίζει ο συγγραφέας του.

-κριτική

Λυδία Ψαραδέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια μέρα, δύο κύριοι έφεραν στο σπίτι μια τεράστια τηλεόραση. Την είχε κερδίσει η μαμά σ’ έναν διαγωνισμό. Τη βάλαμε στο σαλόνι και την είχαμε συνέχεια ανοιχτή. Έδειχνε πρωινές εκπομπές, ειδήσεις, σίριαλ, ντοκιμαντέρ, ταινίες, κι όλοι μας παρακολουθούσαμε ενθουσιασμένοι από το πρωί ως το βράδυ. Είχε γίνει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο μπαμπάς έκανε κάτι περίεργο. Και τότε όλα άλλαξαν…

Ένα απολαυστικό βιβλίο που δείχνει ότι η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω από την οθόνη μιας συσκευής.

 

Ο συγγραφέας

Ο ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων. Έργα του σκηνοθέτησαν η Έρση Βασιλικιώτη («Θέατρο των Καιρών»), η Σοφία Καραγιάννη (Θέατρο «Vault»), η Taru Makela (Christine and Goran Schildt Foundation, Φιλανδία), ο Alexandru Mazgareanu (Θέατρο «Nottara», Ρουμανία). Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας, και η Τατιάνα Ζωγράφου. Έχει εκδώσει δεκαοχτώ βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες. Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το Μάρτυς μου ο Θεός κυκλοφορεί ήδη σε 7 ευρωπαϊκές γλώσσες και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε άλλες 5.

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία του ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ!, ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΟΥΠΑ; ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ (σε συνεργασία με την Μπίλλι Ρόζεν), ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΕΤΡΑΣ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ; ΠΑΡΕ ΜΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ! ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑÏ-ΒΑΣΙΛΗ, ΑΧ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΑΠ’ ΕΞΩ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ, Ο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥ ΑΔΕΡΦΟΣ, ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΗΜΗ, ΔΩΡΟ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ.

 

Στοιχεία Βιβλίου

Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας

Τίτλος: Μπροστά στην τηλεόραση

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Φραουλίτσα (5-6 ετών)
Ημ. Έκδοσης : 07/02/2019
Σελίδες : 56
Ηλικία : 5-6
ISBN:978-618-01-2596-2
ISBN Ebook: 978-618-01-2597-9
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Εικονογράφος : Ρούσσου Ανδριάνα