,

Είδαμε την παράσταση «Το προξενιό της Αντιγόνης»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια παράσταση πέρα από τα συνηθισμένα παρακολουθήσαμε το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για «Το προξενιό της Αντιγόνης», το εμβληματικό μονόπρακτο του Βασίλη Ζιώγα που ανεβαίνει φέτος στη σκηνή του θεάτρου Αγγέλων Βήμα με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Τζιώκα.

«Το προξενιό της Αντιγόνης» γράφτηκε το 1958 και αν και ο συγγραφέας εμπνεύστηκε υφολογικά από το πνεύμα του υπερρεαλισμού και του παραλόγου, το θέμα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας της τότε εποχής. Στην ουσία, πρόκειται ένα κωμικοτραγικό, μελαγχολικό θρίλερ για τον πόνο της ζωής, την σκιά του θανάτου και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η υπόθεση της ιστορίας έχει να κάνει με το Δάσκαλο (Ανδρονίκη Αβδελιώτη), ένα νέο, βυθισμένο στη μοναξιά και τη συστολή, ο οποίος πείθεται να πάει να γνωρίσει την υποψήφια νύφη, την Αντιγόνη(Λένα Φερτίδη). Η νύφη, παγωμένη και βουβή, με το πρόσωπό της σκεπασμένο από ένα διάφανο πέπλο και την πραγματική της φύση καλυμμένη από ένα πέπλο μυστηρίου, ζωντανεύει στον Δάσκαλο τρομακτικά ερωτικά ένστικτα. Όμως, η Αντιγόνη δεν ανταποκρίνεται και παραμένει σιωπηλή κι απόμακρη. Γιατί δεν αφήνει το πρόσωπό της να φανεί; Ποιά είναι η αλήθεια που προσπαθούν να αποκρύψουν η Θεία (Ιωάννα Παυλίδου) και ο Προξενητής (Μαίρη Άσπρου); Και πόσο βέβαιο είναι ότι αυτό που θεωρούν αλήθεια είναι όντως η πραγματικότητα;

Ο Βασίλης Τζιώκας υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης προσεγγίζοντας το πρωτοποριακό έργο του Βασίλη Ζιώγα με μια φρέσκια και ανατρεπτική ματιά. Έστησε μια ατμοσφαιρική παράσταση που ισορροπούσε με μαεστρία ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο αποφεύγοντας έξυπνα τις παγίδες των ηρώων του να μετατραπούν σε καρικατούρες. Μας άρεσε ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα μυστηρίου που δημιούργησε στο χώρο αλλά και η ξεχωριστή οντότητα που έδωσε σε κάθε ήρωά του με την υιοθέτηση ενός διαφορετικού ρυθμού στο λόγο και την κινησιολογία. Τέλος, βρήκαμε πανέξυπνη την ιδέα του σκηνοθέτη να επιλέξει γυναίκες ηθοποιούς στην ερμηνεία όλων των ρόλων της ιστορίας. Το πείραμα πέτυχε και το θέαμα εκτοξεύτηκε αμέσως σε ένα άλλο επίπεδο.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του μονόπρακτου του Βασίλη Ζιώγα απολαύσαμε τέσσερις εξαιρετικές νέες ηθοποιούς που μας κέρδισαν με τις ερμηνευτικές τους ικανότητες και το πηγαίο τους ταλέντο. Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη στο ρόλο του Δασκάλου τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της με τη μελετημένη και προσεγμένη της ερμηνεία που φανερώνει την άνεσή της στη σκηνή και την ευρεία εκφραστική της γκάμα. Μάλιστα, η ηθοποιός έχει επιμεληθεί ακόμη τα ιδιαίτερα κοστούμια αλλά και τους φωτισμούς της παράστασης με το συνολικό αποτέλεσμα να την δικαιώνει.

Εκρηκτική και η παρουσία της Ιωάννας Παυλίδου επί σκηνής στο ρόλο της Θείας. Σε κάθε της ρόλο, η ηθοποιός που διαθέτει και εξαιρετικές φωνητικές ικανότητες, εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό και αυτό μαρτυρά το ταλέντο της αλλά και το πόσο αγαπά αυτό που κάνει. Η Θεία της ήταν καυστική, δυναμική και δεν σου άφηνε περιθώρια να μην την συμπαθήσεις. Επιβλητική και η παρουσία της Μαίρης Άσπρου στο ρόλο του Προξενητή. Η ηθοποιός απέδωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυστηρή υπόσταση του ρόλου της εκδηλώνοντας έντονα τις φιλοπολεμικές του τάσεις. Τέλος, μας άρεσε και η Λένα Φερτίδη στο ρόλο της υποψήφιας νύφης, Αντιγόνης. Αν και ο ρόλος της δεν ήταν μεγάλος, ήταν ο σημαντικότερος όλων για την εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας και η ηθοποιός κατάφερε να είναι πειστική υπηρετώντας ευλαβικά τη σκηνοθετική γραμμή του Βασίλη Τζιώκα.

Στο σύνολό της, η παράσταση «Το Προξενιό της Αντιγόνης» είναι μια εναλλακτική καλλιτεχνική πρόταση στη θεατρική Αθήνα και αξίζει να την ενσωματώσετε στην πολιτιστική σας ατζέντα.

Καλή σας θέαση!