,

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης «Ζητείται Ψεύτης»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας για μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν. Ο λόγος φυσικά για την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Ζητείται Ψεύτης» που από τις 15 Μαρτίου ανεβαίνει στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια με ένα εξαιρετικό θίασο 24 ατόμων.

Το έργο «Ζητείται Ψεύτης» είναι η κορυφαία πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά και αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους. Μάλιστα, το έργο που γράφτηκε το 1953 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, έχει μεταφραστεί και παιχτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου (Αμερική, Καναδά, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και Τουρκία) σημειώνοντας τεράστια επιτυχία ενώ έχει μεταφερθεί μέχρι τώρα δυο φορές και στον κινηματογράφο (1961, 2010).

Στη συνέντευξη τύπου, η Μαρία Ψαθά, κόρη του σπουδαίου συγγραφέα μίλησε για την ιστορική πορεία και την παγκόσμια επιτυχημένη θεατρική διαδρομή του «Ζητείται Ψεύτης» ενώ μας «μαρτύρησε» πως το συγκεκριμένο έργο ήταν το αγαπημένο ολόκληρης της οικογένειάς της και ιδιαίτερα του πατέρα της καθώς συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ατάκες του έργου στην καθημερινότητά τους.

Ο Πέτρος Ζούλιας που βρίσκεται στο σκηνοθετικό τιμόνι της παράστασης, έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι την τελική διανομή και τόνισε πως αυτό το θεατρικό ταξίδι έχει αίσιο τέλος χάρη στην επιμονή των υπευθύνων των Θεατρικών Σκηνών ( Πάνος Κατσαρίδης, Γιάννης Κεντ), τους οποίους και θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια για την πλούσια παραγωγή της παράστασης. Ο σκηνοθέτης διευκρίνησε πως αν και χρειάστηκε να διασκευάσει εν μέρει το κείμενο για να πάρει θεαματικές διαστάσεις, το έργο θα ανέβει στη σκηνή του Παλλάς στην εποχή του 50’ όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε. Ακόμη, ο Πέτρος Ζούλιας δεν δίστασε να δηλώσει τη χαρά του που καταπιάνεται με το κείμενο ενός τόσο σημαντικού Έλληνα συγγραφέα καθώς ο Δημήτρης Ψαθάς έχει αποδείξει με τη γραφή του ότι τα έργα του αντέχουν στο χρόνο ακόμη και με διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις. Τέλος, ο σκηνοθέτης μνημόνευσε τα λόγια του Τερζάκη σχετικά με την ύπαρξη στοιχείων φαντεζί στο «Ζητείται Ψεύτης» καθώς η ανάγκη ολόκληρης της Ελλάδας να πιστέψει και να παραμυθιαστεί, παραμένει διαχρονική.

Ο Αλέξης Γεωργούλης ερμηνεύει στην παράσταση τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Θόδωρου Πάρλα ή «Ψευτοθόδωρου» έχοντας κερδίσει ήδη στην καρδιά μας τη θέση του πιο γοητευτικού ψεύτη όλων των εποχών. Στη συνέντευξη τύπου, ο ηθοποιός μίλησε για την αιφνίδια πρόταση που δέχτηκε από τους παραγωγούς να αναλάβει το ρόλο που μέχρι πριν λίγο καιρό θα ερμήνευε ο Μάρκος Σεφερλής ενώ τόνισε πως μέσα από την προσέγγιση του Πέτρου Ζούλια κατόρθωσε να διακρίνει στο κείμενο του Ψαθά πως το ψέμα δεν μπορεί να μην είναι εξίσου αληθινό και σημαντικό σαν την αλήθεια.

Η Ναταλία Δραγούμη που στην παράσταση έχει το ρόλο της Τζένης, της συζύγου του βουλευτή Φερέκη, ευχαρίστησε με τη σειρά της τις Θεατρικές Σκηνές που επέμειναν να πιστεύουν σε αυτή τη δουλειά ενώ μας αποκάλυψε πως είναι η δεύτερη φορά που η ίδια δέχτηκε πρόταση για το συγκεκριμένο ρόλο και η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με τον Πέτρο Ζούλια, ένα σκηνοθέτη που η ηθοποιός αγαπά και εκτιμά ιδιαιτέρως.

Στην παράσταση συμμετέχει και ο Αργύρης Αγγέλου ερμηνεύοντας τον καταλυτικό ρόλο του Άγη. Ο συμπαθής ηθοποιός που φέτος ξεχωρίζει και με τη συμμετοχή του στο YFSF, ευχαρίστησε τις Θεατρικές Σκηνές για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετέχει για ακόμη μια φορά σε ένα τόσο υπέροχο θίασο.

Τέλος, στην παράσταση κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο η γλυκύτατη Αποστολία Ζώη που εξέφρασε τη χαρά της για την τελική υλοποίηση αυτής της δουλειάς που στάθηκε αφορμή για την τραγουδίστρια να βρει μια νέα οικογένεια ανάμεσα στα μέλη του θιάσου και ένα νέο πατέρα στο πρόσωπο του Πέτρου Ζούλια.

Η παράσταση έχει πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου στον πανέμορφο χώρο του Παλλάς και αναμένεται να σπάσει ταμεία. Ο Ψεύτης βρέθηκε λοιπόν και αρκεί μια επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας για να τον απολαύσετε! Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους συντελεστές καλή επιτυχία.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου

Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Γιώργος Παρτσαλάκης

Ναταλία Δραγούμη

Αργύρης Αγγέλου

Αποστολία Ζώη

 

και στον ρόλο του Ψεύτη ο Αλέξης Γεωργούλης

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ:

Κορίνα Αλεξανδρίδου

Παναγιώτα Βιτετζάκη

Γιώργος Δεπάστας

Στεφανία Δράκου

Γεωργία Καλλέργη

Χρύσα Κλούβα

Βαγγέλης Κρανιώτης

Ιωάννης Κοντέλλης

Πατρίκιος Κωστής

Βασίλης Λέμπερος

Δημήτρης Μακρής

Δημήτρης Μαχαίρας

Μάκης Πατέλης

Γιώργος Τσουρουνάκης