Παρουσίαση βιβλίου: «Εκτέλεση»

Παρουσίαση βιβλίου: «Εκτέλεση»

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Αλέξανδρου Ασωνίτη, «Εκτέλεση». Μια αφήγηση την ιστορίας ενός ανθρώπου που, τριάντα επτά χρόνια µετά την εξολόθρευση της οικογένειάς του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, επιστρέφει µε άλλη ταυτότητα, αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο έξω από την Κερύνεια και ετοιµάζει ένα εφιαλτικό σχέδιο.

 

Θα παρουσιάσουν το βιβλίο και θα συζητήσουν με τον συγγραφέα, ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

17 Ιουλίου 2011, χαράµατα: Στα κατεχόµενα της Κύπρου βρίσκονται δολοφονηµένα και τα 94 παιδιά που είχαν πέσει θύµατα απαγωγής δυο µέρες πριν.

17 Ιουλίου 2011, απόγευµα: Φορώντας ένα κατακόκκινο µατωµένο κουστούµι, παραδίδεται ως αυτουργός των φόνων ο Βραζιλιάνος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων Κάρλος Λόπεζ Εντίνιο Αλβάρο.

Ποια σχέση µπορεί να έχει µε αυτούς τους φόνους ένας θυρωρός του Δροµοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκοµείου Αττικής, ο αποκαλούµενος Βήτα;

 

Η Εκτέλεση αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου, του Διονύση Ταλλανδιανού, που, τριάντα επτά χρόνια µετά την εξολόθρευση της οικογένειάς του κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, επιστρέφει µε άλλη ταυτότητα, αγοράζει ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο έξω από την Κερύνεια και ετοιµάζει ένα εφιαλτικό σχέδιο. Αποτελεί το πρώτο µέρος της µυθιστορηµατικής τριλογίας Πένθος και Έξαρση, την οποία ο Αλέξανδρος Ασωνίτης έγραφε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

 

…καταπίνοντας την πίκρα και τον σπαραγµό της που δεν θέλησε, ο Νιονίζιό της, να ξεχάσει, αλλά πάνω-πάνω µόνο, µόνο στα ψέµατα να ξέχναγες, Νιονίζιο, και να συνέχιζες κανονικά την ζωή σου, γιατί και το να ξεχνάς έπος άγραφτο αραψώδητο είναι, αν πρόκειται να επιζήσεις για να θυµάσαι ό,τι ξέχασες επίτηδες, αλλά και γιατί όποιο δράµα δεν αποδραµατοποιείται χάνει την ικµάδα του πένθους του.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλεξανδρος Μ. Ασωνιτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Νοµικά. Το 1995 εξέδωσε το πρώτο του µυθιστόρηµα, Η συνείδηση της αιωνιότητας (εκδ. Δελφίνι, Εκδ. Πατάκη, 1999). Ακολούθησαν τα Λάλον ύδωρ (µυθιστόρηµα, Εκδ. Πατάκη, 2002), Γεια σου, τηλεόραση! (µυθιστόρηµα, Εκδ. Καστανιώτη, 2006), Το µνηµειώδες σχέδιο του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (νουβέλες, Εκδ. Καστανιώτη, 2009). Έχει γράψει το θεατρικό Η µάνα του Σολωµού, η µάνα του Κάλβου (Πόρφυρας, 2010). Έχει μεταφράσει από τα αρχαία ελληνικά το Αλεξάνδρου Βίος του Ψευδοκαλλισθένη (Εκδ. Πατάκη, 1998). Διηγήµατά του έχουν συµπεριληφθεί σε πολλές συλλογές. Διευθύνει τη σχολή σεµιναρίων Ανοιχτή Τέχνη στην Αθήνα.