,

Είδαμε την παράσταση «Ρένα»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων, η «Ρένα» επέστρεψε εδώ και μερικές εβδομάδες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για να μας αφηγηθεί την πολυτάραχη ζωή της σε μια ευρηματική σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και επισκεφτήκαμε τον παραμυθένιο αυτό χώρο το βράδυ της Τρίτης, παρακολουθήσαμε την χειμαρρώδη παράσταση και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η «Ρένα» είναι το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ που ανεβαίνει σε παράσταση με τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη να υπογράφει τη συγκεκριμένη θεατρική διασκευή. Πρόκειται για ένα ύμνο στην αγάπη, στη ζωή και στον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Μια τοιχογραφία της χώρας μας μέσα από τη μουσική των δεκαετιών αλλά και την αθωότητα, την αμεσότητα και τη δύναμη για επιβίωση μιας γυναίκας, που το μόνο που ήξερε καλά ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες.

Η παράσταση αρχίζει με μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων που γνώρισαν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο AthensPrideParade και την ακολούθησαν στο σπίτι της μετά από πρόσκληση της ίδιας. Εκεί, η Ρένα ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της με το δικό της μοναδικό τρόπο. Η Ρένα, στο κλαρί από τα γεννοφάσκια της, μας παίρνει μαζί της στο ταξίδι της ζωής της κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Στη θεατρική διασκευή των 100 λεπτών, ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης προσπάθησει να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες του βιβλίου παντρεύοντας αρμονικά το παρελθόν και το παρόν της πρωταγωνίστριας. Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα τον δικαιώνει αν και υπήρχαν στιγμές που νιώσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά της ηρωίδας να θαμπώνουν μπροστά στα μάτια μας.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Νικαίτη Κοντούρη που ομολογουμένως έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Η αποστολή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού όλο το έργο δεν έχει σταθερή χρονική στιγμή που εξελίσσεται και κάνει συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν της πρωταγωνίστριας. Τις αναδρομές αυτές, η σκηνοθέτις κατόρθωσε και τις ενσωμάτωσε με πολύ φυσικό τρόπο στη ροή της παράστασης χρησιμοποιώντας έξυπνα ευρήματα. Η ιδέα της να βάλει τις αναμνήσεις της πρωταγωνίστριας να ξεπροβάλλουν μέσα από μια ντουλάπα μας εντυπωσίασε. Ιδιαίτερα ευφυής αλλά και λειτουργική βρήκαμε και την ύπαρξη των δυο εξαιρετικών μουσικών επί σκηνής που έντυσαν τις αναμνήσεις της Ρένας με τραγούδια που έφεραν στην επιφάνεια τις πληγές και τους καημούς περασμένων εποχών. Η Νικαίτη Κοντούρη έστησε μια παράσταση με ρυθμό, έντονα εναλλασόμενα συναισθήματα, ουσιαστική δράση και δυνατές ερμηνείες που οδήγησαν στην ολοκληρωμένη αφήγηση του πολυτάραχου βίου της Ρένας σκιαγραφώντας παράλληλα και τους χαρακτήρες των υπολοίπων ηρώων.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρένας απολαύσαμε την Ηρώ Μανέ σε μια από τις πιο δυνατές υποκριτικές στιγμές της καριέρας της. Με το πηγαίο της ταλέντο και την αμεσότητά της, η ηθοποιός έδωσε σάρκα και οστά στη βασανισμένη μα πάντα αισιόδοξη ηρωίδα του Κορτώ καταθέτοντας την αλήθεια της επί σκηνής και υποστηρίζοντας μέχρι τέλους το δίκιο κάθε νηστικού και κατατρεγμένου ανθρώπου. Στο πλευρό της στάθηκαν υποκριτικά ο Άγης Εμμανουήλ, ο Κωνσταντίνος Φάμης και ο Μιχάλης Αβρατόγλου ερμηνεύοντας πληθώρα ρόλων που απαιτούνταν για την αφήγηση της ιστορίας. Ξεχωρίσαμε τον Κωνσταντίνο Φάμη που μας εντυπωσίασε με την ευκολία με την οποία μεταμορφωνόταν μέσα σε δευτερόλεπτα από τον ένα ρόλο στον άλλον αποδεικνύοντας πως διαθέτει στόφα μεγάλου θεατρίνου.

Στα συν της παράστασης είναι αναμφισβήτητα η νοσταλγική μουσική του Παναγιώτη Τσεβά, τα σκηνικά αλλά και τα κοστούμια που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης αλλά και οι εμνευσμένοι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου που είναι πραγματικά άξιοι βραβείου. Τέλος, ενδιαφέρουσα βρήκαμε και την επιμέλεια κίνησης από τη Φρόσω Κορρού.

Σας προτείνω να επισκεφτείτε τον πανέμορφο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραία και να συναντήσετε τη Ρένα. Θα σας περιμένει με ανυπομονησία, έτοιμη να σας εξιστορήσει τον πολυτάραχο βίο της και νας σας γεμίσει συμβουλές ζωής και ευχές γεμάτες αγάπη κάνοντας το τελευταίο τσιγάρο της ημέρας μαζί σας. Είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Καλή σας θέαση!