Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας στο Ωδείο Αθηνών 

Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας
28 Φεβρουαρίου – 13 Απριλίου 2019

Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου

Ωδείο Αθηνών 

Είσοδος ελεύθερη

Συνεχίζεται για μια τελευταία εβδομάδα η έκθεση σύγχρονης τέχνης Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας του Ιδρύματος Schwarz σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Πολυχώρος εκδηλώσεων Ω2).

Είσοδος ελεύθερη

Μέχρι το Σάββατο 13 Απριλίου έχετε τη δυνατότητα να δείτε τα έργα 23 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και μιας κολεκτίβας, τα οποία εξετάζουν την παθογένεια της σύγχρονης πολιτικής και την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική και τους πολιτικούς του σήμερα.

Η έκθεση απέσπασε πολύ θετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγκυρο διεθνές περιοδικό τέχνης Frieze «η έκθεση δίνει μια σπάνια, εύστοχη και διορατική ερμηνεία των αιτιών της πολιτικής μας απογοήτευσης». Πραγματοποιείται σε μια καίρια στιγμή: τόσο στην Ελλάδα, με τις επικείμενες εκλογές, όσο και στην Ευρώπη, με το Brexit να παραμένει σε αδιέξοδο, και με τις Ευρωεκλογές εν όψει τον επόμενο μήνα.

Σε μια εποχή που οι ιδεολογίες περισσότερο απομακρύνουν τους ανθρώπους μεταξύ τους παρά τους ενώνουν, που είναι καταδικαστικές αντί να προάγουν την κατανόηση και τον σεβασμό, η παρούσα έκθεση κατάφερε να «ενώσει» χιλιάδες ανθρώπους και να μοιραστεί μαζί τους την ανάγκη ενός υγιούς δημοκρατικού διαλόγου.

Παράλληλα όπως πάντα το ίδρυμα Schwarz τοποθετεί στον κεντρικό πυρήνα των δράσεών του την εκπαίδευση μέσω του πολιτισμού. Τα έργα τέχνης λειτουργούν εδώ ως ισχυρό μέσο για την παραγωγή γνώσης και για την τόνωση του διαλόγου γύρω από το κρίσιμο και πολύ συχνά αμφισβητούμενο ζήτημα της πολιτικής ολίσθησης και του πολιτικού αδιεξόδου.

Μεγάλος αριθμός επισκεπτών είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει τόσο στις δεκάδες ξεναγήσεις όσο και στο ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γραφείο Παραπόνων» που επιμελείται η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Ήδη δεκάδες κάρτ ποστάλ, ειδικά σχεδιασμένες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν σταλεί στους αποδέκτες τους από επισκέπτες της έκθεσης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΑΣΑ.

Την τελευταία μέρα της έκθεσης, Σάββατο 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Τσουμπλέκα στις 13.00 και την επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Γρέγου στις 18.00.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Τρίτη – Κυριακή 12:00 – 20:00
Παρασκευή 12:00 – 22:00

ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β 17-19
ΑΘΗΝΑ 10675
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ω2 ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑ SCHWARZ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΕΓΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΙΟΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ