,

Είδαμε την παράσταση «Η Βιολέτ στη γη»

Από τη Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη

Μια ιδιαίτερη παράσταση παρακολουθήσαμε το βράδυ της Δευτέρας στο Studio Μαυρομιχάλη. Ο λόγος για το έργο «Η Βιολέτ στη γη», το έβδομο θεατρικό της βραβευμένης Γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως Carole Fréchett που ανεβαίνει στο χώρο των Εξαρχείων από την ομάδα Μετεωρίτες σε μετάφραση του Δημήτρη Φίλια.

Το κείμενο που γράφτηκε το 2002 και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο «Violette sur la terre», είναι εμπνευσμένο από πραγματικές μαρτυρίες ανθρακωρύχων και φέτος είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα. Το έργο διαδραματίζεται σ’ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο όπου  τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες μονολογούν σχεδόν ακατανόητα, μέχρι που η αινιγματική Βιολέτ, κάνει δειλά την εμφάνιση της και σαν παλιό κασετόφωνο επαναλαμβάνει φράσεις τους. Οι τέσσερις ήρωες, θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν, να την «δαμάσουν» και τελικά θα βρουν στο πρόσωπο της Βιολέτ τον άνθρωπο στον οποίο θα καταθέσουν τα μύχια της ψυχής τους και θα εκμυστηρευτούν τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους. Κι έτσι, με λίγες μόνο λέξεις απελευθερωτικής δύναμης, η Βιολέτ θα καταφέρει να υφάνει τις σχέσεις μιας κοινότητας που έχει απωλέσει κάθε έννοια επικοινωνίας.

«Η Βιολέτ στη γη» είναι ένα βαθιά ανθρώπινο έργο με έντονο το στοιχείο του ποιητικού θεάτρου. Αυτό που ουσιαστικά ωθεί τους τέσσερις πρωταγωνιστές να συναντιούνται στο ίδιο σημείο για να εξομολογηθούν αυτά που τους απασχολούν στη σιωπηλή Βιολέτ είναι η εσωτερική τους ανάγκη ν’ ακουστούν οι σκέψεις τους δυνατά, να απεγκλωβιστούν από τον μικρόκοσμό τους και να αντιμετωπίσουν τους γύρω τους αλλά κυρίως να γνωρίσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό. Η γραφή της Carole Fréchett αφορά και προβληματίζει τον σημερινό θεατή κάνοντάς τον να ταυτιστεί άμεσα με τους τέσσερις πρωταγωνιστές που προσπαθούν να απελευθερωθούν από τον ενδοσκοπικό τους μονόλογο και να ξαναβρούν τις λέξεις για να επικοινωνήσουν. Άλλωστε, η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την εποχή μας.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Αλέξανδρος Φαναριώτης που ομολογουμένως έχει προσεγγίσει έξυπνα και ευρηματικά το κείμενο της βραβευμένης συγγραφέως. Η έλλειψη δράσης του έργου οδηγεί σε μια εσωτερική διαδρομή των ηρώων που καλούνται να πάρουν κομβικές αποφάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους, έχοντας ως μόνο τους σύμβουλο την αινιγματική παρουσία της Βιολέτ. Θα τολμήσουν να εγκαταλείψουν το μέρος που ζουν ή θα μείνουν για πάντα γατζωμένοι σ’ένα τόπο που δεν αγαπούν πια; Θα συνεχίσουν να επαναστατούν στο κατεστημένο ή θα επιλέξουν να γράψουν τον επίλογο της ιστορίας μ’ ένα εντυπωσιακό θάνατο; Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα μέχρι το τελευταίο λεπτό πετώντας το μπαλάκι στο θεατή που βγαίνοντας από την αίθουσα δίνει την δική του προσωπική εκδοχή στην ιστορία. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία της συγκεκριμένης παράστασης.

Η ομάδα Μετεωρίτες που αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Πλιάτσιο, τον Τάσο Πετρίτση, την Κατερίνα Καλέντζη, την Έλενα Τσέλιου και τη Σοφία Μελισσηνού, ερμηνεύει όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης. Πρόκειται για μια ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 2018 και αποτελείται από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ.Αρμένη. «Η Βιολέτ στη γη» είναι το πρώτο τους θεατρικό ανέβασμα και το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρκετά ενθαρυντικό. Είμαστε σίγουροι πως μελλοντικά θα δούμε ωραία πράγματα απ’αυτούς.

Αξίζει να αναφέρουμε τον Αλέξανδρο Θεοφυλάκτου που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό των φωτισμών της παράστασης. Ο Αλέξανδρος έβαλε από την πρώτη στιγμή τον θεατή στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα του ορυχείου αποκαλύπτοντας αργά και βασανιστικά τους ήρωες της ιστορίας, κάτι που βοήθησε να δημιουργηθεί το απαιτούμενο σασπένς.

Είναι ευχάριστο να βλέπουμε πως ανάμεσα στις θεατρικές προτάσεις των Αθηνών βρίσκονται και έργα συγγραφέων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η παράσταση «Η Βιολέτ στη γη» είναι ένα από αυτά και αναμφισβήτητα αξίζει την προσοχή σας.

Καλή σας θέαση!